Предстои обсъждане на разширяването на Европейския съюз и приемането на

...
Предстои обсъждане на разширяването на Европейския съюз и приемането на
Коментари Харесай

На фона на COVID-19 обсъждат темата за Западните Балкани в ЕС

Предстои разискване на разширението на Европейския съюз и приемането на страни от Западните Балкани. Срещата на върна ЕС-Западни Балкани е планувана за на следващия ден, 6 май. Тя ще се реализира онлайн.

В взаимно изказване ръководителят на комисията на Екологичен потенциал по външни работи (AFET), ръководителите на делегации и непрекъснатите докладчици за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия приветстваха разискванията. Според тях срещата на върха е опция за страните от Западните Балкани да потвърдят своето придържане към върховенството на закона, демокрацията и продължаването на промените.

"Зелена светлина " за Северна Македония и Албания за участието в Европейски Съюз

В позицията се споделя:

„ Приветстваме виртуалната среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, която ще даде опция за задълбочаване на връзките сред Европейски Съюз и Югоизточна Европа. Това събитие демонстрира, че всяко затруднение може да бъде преодоляно в уговорката по процеса на разширение и че пълноправното участие в Европейски Съюз е главната цел. Такива обществени изяви на взаимност са по-важни от всеки път, защото акциите за дезинформация се пробват да основат разделения. През тези сложни времена Европейският парламент застава един до друг със своите сътрудници от Западните Балкани и ние удостоверяваме нашата безрезервна политическа, финансова и здравна помощ за хората в района.

Междувременно се разясняват и изключителни ограничения, признати за справяне с COVID-19. Отбелязва се, че парламентите би трябвало да подсигуряват, че тези изключителни ограничения подлежат на постоянен надзор и са минали през този либерален тест.

Изявлението беше подписано взаимно от ръководителя на комисията на Екологичен потенциал по външни работи (AFET) Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), непрекъснатите докладчици за Албания - Изабел Сантуш (С&Д, Португалия), Босна и Херцеговина - Паулу Ранжел (ЕНП, Португалия), Косово - Виола декор Крамон - Таубадел (Зелени/ЕСА, Германия), Черна гора - Тонино Пицула (С&Д, Хърватия), който е и ръководител на Работната група на AFET за Западните Балкани, Северна Македония - Илхан Кючюк (Renew, България) и Сърбия - Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), който е и ръководител на делегацията за Черна гора. Сред подписалите страни са и ръководителите на делегациите за Албания - Манолис Кефалоянис (ЕНП, Гърция), Босна и Херцеговина и Косово - Ромео Франц (Зелени/ЕСА, Германия), Северна Македония - Андреас Шидер (С&Д, Австрия) и Сърбия - Таня Файон (С&Д, Словения).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР