Предстои ни изборна 2021 година, а предложените промени в Изборния

...
Предстои ни изборна 2021 година, а предложените промени в Изборния
Коментари Харесай

Калин Славов: В опростяването на изборните книжа липсват важни контроли

Предстои ни изборна 2021 година, а препоръчаните промени в Изборния кодекс слагат редица провокации и въпроси - измежду тях са двата дни гласоподаване поради ковид и гласуването по желание с хартиена бюлетина или с машина. Това изясни в предаването " 12+4 " Калин Славов, изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници ".

Над 600 хиляди са били недействителните бюлетини на предходните избори и неправителственият бранш упорства механически да се обясни за какво се е случило това, напомни Славов.

Сега се оказва, че ще гласуваме 48 часа, а работата на комисиите ще продължи почти едно денонощие по-късно, което съгласно него основава спомагателни на практика компликации - по какъв начин ще се охраняват бюлетините, изборните бумаги, урните, в които е почнало гласоподаване, по какъв начин ще се следи изборният развой от интернационалните наблюдаващи в продължение на 72 часа.

Това разпъване на изборния развой основава предпоставки за делегитимация на изборните резултати, счита Славов. Според него се задълбочава и към този момент открит недостатък - паралелното гласоподаване по две разнообразни системи - с хартиена бюлетина и посредством машина. Докато преди този момент е ставало в стеснен брой секции, в този момент в към 9 хиляди секции ще се прави такова комбинирано гласоподаване.

Хартиеното гласоподаване в действителност обезсмисля гаранциите, които ни дава машинното гласоподаване, акцентира Калин Славов.

В така наречен опростяване на изборните бумаги, което се предлага, липсват значими контроли, посочи още Славов и посочи, че наложително би трябвало да се създадат настоящи изборни описи.

Машинното гласоподаване като че ли е конфискувано от ръцете на ЦИК, означи Калин Славов и напомни за подадената оставка на председателката на Централната изборна комисия Стефка Стоева.

Не можем да приветстваме изтеглянето на опцията на ЦИК да управлява машинното гласоподаване, събирането на предложения, невъзможността ЦИК да реализира директен надзор при подготовката на машините за гласоподаване и прехвърлянето на контрола към изпълнителната власт, добави Калин Славов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР