Предстои ни изборна 2021 година, а предложените промени в Изборния

...
Предстои ни изборна 2021 година, а предложените промени в Изборния
Коментари Харесай

Хартиеното гласуване обезсмисля гаранциите, които ни дава машинното, твърди Калин Славов

Предстои ни изборна 2021 година, а препоръчаните промени в Изборния кодекс слагат редица провокации и въпроси - измежду тях са двата дни гласоподаване поради ковид и гласуването по желание с хартиена бюлетина или с машина. Това изясни пред БНР Калин Славов, изпълнителен шеф на "Прозрачност без граници ".

Над 600 хиляди са били недействителните бюлетини на предходните избори и неправителственият бранш упорства механически да се обясни за какво се е случило това, напомни Славов.

Сега се оказва, че ще гласуваме 48 часа, а работата на комисиите ще продължи почти едно денонощие по-късно, което съгласно него основава спомагателни на практика компликации - по какъв начин ще се охраняват бюлетините, изборните бумаги, урните, в които е почнало гласоподаване, по какъв начин ще се следи изборният развой от интернационалните наблюдаващи в продължение на 72 часа.

„ Това разпъване на изборния развой основава предпоставки за делегитимация на изборните резултати , счита Славов. Според него се задълбочава и към този момент открит недостатък – паралелното гласоподаване по две разнообразни системи – с хартиена бюлетина и посредством машина. Докато преди този момент е ставало в стеснен брой секции, в този момент в към 9 хиляди секции ще се прави такова комбинирано гласоподаване.

„ Хартиеното гласоподаване в действителност обезсмисля гаранциите, които ни дава машинното гласоподаване , акцентира Калин Славов.

В така наречен опростяване на изборните бумаги, което се предлага, липсват значими контроли, посочи още Славов и посочи, че наложително би трябвало да се създадат настоящи изборни описи .

Машинното гласоподаване като че ли е конфискувано от ръцете на ЦИК, означи Калин Славов и напомни за подадената оставка на председателката на Централната изборна комисия проф. Стефка Стоева.

„ Не можем да приветстваме изтеглянето на опцията на ЦИК да управлява машинното гласоподаване, събирането на предложения, невъзможността ЦИК да реализира директен надзор при подготовката на машините за гласоподаване и прехвърлянето на контрола към изпълнителната власт”, добави Калин Славов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР