Предстои министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да представи на 26

...
Предстои министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да представи на 26
Коментари Харесай

За и против монопола на Здравната каса

Предстои министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев да показа на 26 септември концепцията си за развиването на опазването на здравето. Тя към момента не е обнародвана за разискване. Все отново след извършените интензивни работни срещи с представители на съсловни и неправителствени организации, синдикати, работодатели, институции и прочие, към този момент има откъслечни информации за наличието й. И те са задоволителни, с цел да развълнуват обществеността - в допълнение наложително здравно обезпечаване, съразмерно доплащане от пациента, увеличение с 2% на здравната вноска върху прихода, или заплащане на още 12 лева за всеки обезпечен и прочие
Една от концепциите, която се стартира повече от 10 години, е "демонополизацията на Здравната каса ". Доколко това е осъществимо през днешния ден? Как може да се случи, откакто у нас към този момент няма частни осигурителни фондове? Може ли българинът да се оправи с следващото доплащане? Това са част от въпросите, които чакат отговори. И те би трябвало да дойдат освен от здравния министър, само че и от финансовия. И от ръководещите, които застават зад следващите хрумвания за промяна в бранша.
Днес ДУМА показва две отзиви - "за " и "против " демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса.

Защо българите пречат на здравния министър?
В опазването на здравето се изливат милиарди, а изгоди няма


Венцислав МИХАЙЛОВ

Защо българите пречат на здравния министър? Този въпрос ме изтезава, откакто се срещнах с предложенията на Министерството на здравеопазването, отнасящи се до повишението на данъчното задължение за всички работещи българи. Управляващите успокояват, че измененията ще влязат в действие през 2020 година Но сега е известно, че след две години

ще плащаме още по-скъпо за лекуване


а няма да имаме гаранции, че в лечебните заведения ще получаваме по-добри грижи. В момента никой в здравното министерство не заявява, не споделям дава обещание или загатва, за отпадането на лимитите в лечебните заведения.
Осигуровката от 8%, която в този момент отива в Здравната каса, ще се резервира, само че се вкарва спомагателна, която ще е наложителна и ще отива в застрахователите. В момента се спряга, че всеки българин ще би трябвало да заделя по 12 лв. месечно. Няма гаранция, че след две години няма да ни желаят най-малко 10 пъти повече, с цел да се застраховаме за лекуване.
Предлаганият нов модел за здравно обезпечаване поставя завършек на солидарния модел. Изведнъж се споделя на хората, които последните 20 години постоянно са се осигурявали за здраве - кой платил, платил, само че ще плащате още, в случай че желаете да се лекувате. Не би трябвало да има таван за лекуване за тези, които с години са се осигурявали за здраве.
В същото време има стотици държавни служители, които получават заплати над 1500 лв., само че не дават и лев за здраве. Тяхното лекуване се поема от всички работещи в частния бранш.

По този метод ръководещите се пробват да запълнят дупката в бюджета

Държавата прибра над 1 милиарда лв., които не стана ясно къде отидоха, съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Българската асоциация за протекция на пациентите Пламен Таушанов.
Експерти от дълго време бият паника, че не се вършат дълготрайни планове в опазването на здравето, не за една година даже - за 5, за 10, за 20 година Няма явен модел за заболеваемостта на популацията, нито за възрастовата конструкция на популацията, нито за приходите на популацията, коства ли си да питаме дали някой е чул предвижданията за цените на медикаментите, на труда на лекарите, сестрите, санитарите и прочие. И въз основата на това пресмятат какъв брой би трябвало да бъде осигурителната награда, в тази ситуация здравната вноска, и какъв размер от услуги може да се покрие с тези средства. При нас бюджетът се приема по следния модел - министърът на финансите споделя - това остана тази година за опазване на здравето, толкоз ще са парите. И се вади ножицата за рязане.
В същото време с въвеждането на наложителна здравна застраховка се плануват промени в здравноосигурителния модел у нас, само че и ножицата в ръцете на финансовия министър остава.
Само да напомним, че през 2010 година сумата от 1,4 милиарда лв. бе взета от запаса на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Те бяха остатък и стояха на специфична сметка в Българска народна банка.
Пет години по-късно той призна, че е протегнал ръка на тези 1,4 милиарда лева, с цел да заплати пенсиите. Дефицитът бе огромен и по тази причина единият вид бе да вземем външен заем, а другият - да използваме това, което е събрано в Касата, оправда се тогава Симеон Дянков.
Факт е, че 1,4 милиарда лева бяха конфискувани от НЗОК и никой не мисли да ги връща в бюджета на Касата. Защо?! Ние сме отговорни....

Държавата отново се скатава да заплаща за здраве за служителите

Служители, на които в този момент страната поема осигуровките, е планувано сами да си доплащат тези 12 лева За пенсионерите и обществено слабите се вършат планове да се заделят към 400 млн. лева от държавния бюджет, които да покрият разноските.
В момента няма отговор на въпроса кой ще заплаща застраховката за децата. Ако бях безсрамен вид, бих споделил, че "държавата ще го начука на родителите "...
Видно е, че продължава да поддържа служителите с парите, събрани от всеки българин, който всяка заран или вечер отива на работа. Време е и служителите да си заплащат за здраве, а не да употребяват нашите налози.
Какво да кажем за тези 1,3 млн. души в работоспособна възраст, които не се трудят и не считат да си търсят работа. Това демонстрират статистическите данни на Национален статистически институт за последното тримесечие на предходната 2017 година В същото време част от тях са консуматори на здравни услуги. Сметката за лекуването им остава в лечебните заведения, тъй като огромна част от тези 1,3 млн. души не са правили вноски за здраве. Голяма част от тях са част от характерно малцинство, известно, че е консуматор на обществени и здравни услуги, без да заплаща за тях.
Експертите показват, че стъпките в промените в опазването на здравето би трябвало да водят до

демонополизация на НЗОК


От 2006 година Здравната каса е монополист. Така се стигна до сегашната обстановка на процедура страната да взема решение какъв брой пари да се отпускат за лекуване.
Именно последователното одържавяване на Касата и на процедура все по-малката роля на шефа й за сметка на пълномощията на Надзорния съвет на фонда най-вероятно са една от неизказаните гласно аргументи и за оставките на предходните шефове на Касата. Продължителността на мандатите на шефовете е към една година.
В същото време работещите българи няма да могат да избират къде да се лекуват. Те ще бъдат закрепостени към НЗОК.
Демонополизацията на Здравната каса и приемането на обстоятелството, че здравето коства пари, ще е първата стъпка към решаването на проблемите. В противоположен случай се стига до сталинисткото предложение съсловните организации да не вземат участие в договарянето на клиничните пътеки и всичко да се взема решение от здравния министър.
Ясно е, че концепцията парите за здраве да не се ръководят единствено от Касата е добра, само че по този начин написана, поражда прекалено много въпросителни и е противоречиво дали може да проработи, още повече пък сполучливо.
Защо българите пречат на здравния министър? Не!
Истинският въпрос не е за рухването на лимитите в лечебните заведения, а ние, като данъкоплатци, да прекрачим нашата граница на самообладание.
Прекалено доста стана на нашия тил - служители, безработни, характерно малцинство и корупционни практики.
Само да напомним, че от основаването си бюджетът на НЗОК се усилва с всяка година. Социологическите организации обаче регистрират, че с всяка година българинът става по-недоволен от опазването на здравето.

Нужно е да счупим монопола на НЗОК


Статистиката демонстрира, че близо 4 милиарда лв. са нерегламентираните заплащания в здравната система. Те отиват за корупция и за доплащания от страна на пациентите.
В същото време българският пациент е късно диагностициран. Въпреки това обаче той е един от най-скъпо доплащащите на ръка, без значение дали е здравно обезпечен или не.
Вместо да се оправи с този проблем, здравният министър споделя, че ще бърка по-дълбоко в джоба на българина.

Факти.бг



Необходимият виновник
Реформата "по заповед от горната страна " сътвори учредителен и систематичен безпорядък


Д-р Огнян ИВАНОВ

Преди една година ГЕРБ за следващ път вкара в ход "тежката си артилерия ". Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев застана отпред на здравното министерство. При встъпването си в служба той съобщи, че главен негов приоритет ще бъде до края на юни 2018 година да създаде и предложи нова здравна система, чиито финансови параметри да бъдат заложени в бюджет 2019.
Да, но не!
След една година нищоправене и празноговорене бюджетарят Ананиев разгласи, че през септември ще предложи нов здравноосигурителен модел, който ще стартира да работи от 2020 година Намерен беше и нужният виновник. Този път не личност, а юридическото лице НЗОК.
С безумно и неистинско изказване ръководещите се пробват да ни внушат, че демонополизацията на Здравната каса ще реши непрестанно задълбочаващите се проблеми в бранша.
И по формулировка, и по философия

касата не е монополист

тъй като не предлага и не продава здравни услуги, а е единствено разплащателен орган, който по времето на второто ръководство на ГЕРБ загуби публичния си темперамент и на процедура беше одържавен.
Воден от желанието на ръководещите да демонополизират НЗОК, задавам разумния въпрос: "Монополът " на касата ли е причина за:
* неналичието на организационни връзки сред извънболничната, Спешната и болничната помощ;
* честата промяна на концепции, министри и шефове на НЗОК, национализираните 1,8 милиарда лева от запаса на НЗОК, организационните недомислици и стотиците промени и допълнения в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения;
* направена здравна карта по критерии, чиято съществена цел е да се закриват лечебни заведения за спестовност на средства;
* здравна политика, която води до закриване на лечебни заведения, без да бъде обезпечен различен достъп;
* съзнателно водене към банкрути на държавни и общински лечебни заведения;
* обстоятелството, че пререгистрираните диспансери като сложни онкологични центрове и профилирани лечебни заведения са в неспособност да извършват същинските си дейности;
* безконтролното издаване на разрешителни за активност на частни лечебни заведения за болнична помощ;
* обстоятелството, че Спешната помощ действа като хигиеничен транспорт;
* нормативно обусловени благоприятни условия за корупция, непрозрачна и евтина приватизация;
* напрежението в връзките лекари - пациенти. Представители на държавни институции насаждат съмнение към лекарското съсловие за нерешените проблеми на системата.
И още, и още...
Къде са аргументите ли?
Причините са в изначално сбърканата здравна промяна. Направена "по заповед от горната страна ", в неявяване на наложителната оценка на влияние и при цялостната липса на управнически опит, промяната сътвори учредителен и систематичен безпорядък, който не може да бъде следен.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР