Предстои извънредна среща в Народното събрание между протестиращите и властта.

...
Предстои извънредна среща в Народното събрание между протестиращите и властта.
Коментари Харесай

От 1 януари 2026 г. не може да има държавни субсидии за ТЕЦ-овете

Предстои изключителна среща в Народното събрание сред протестиращите и властта. На диалозите с изключение на представители на миньори и енергетици ще участват министър председателят Николай Денков, министри, водачи и депутати от партиите, които поддържат ръководството. Всички страни са удостоверили, че ще вземат участие в тази среща.

Вчера протестиращите сложиха шест претенции.

„ Голяма част от настояванията не се отнасят до обществените потребности на хората, които работят в бранша. Това е притеснително ”, разяснява Костанца Рангелова, старши анализатор в Програма „ Енергетика и климат ” в Центъра за проучване на демокрацията. „ Механизмът за потенциал е тип дотация. Няма по какъв начин да стане от правна позиция. От 2025 година няма по какъв начин да субсидираме въглищните централи, те би трябвало да действат на стопански правила ”, изясни Рангелова пред Нова телевизия.

Защо този механизъм за потенциал не е изработен към този момент е въпрос, който би трябвало да се зададе на предходен екип на Министерството на енергетиката, сподели Меглена Антонова.

„ Когато полемиките за тези механизми за потенциал започнаха през 2017 година, беше въпрос кои технологии могат да влязат в механизмите. Когато се одобри регламента, националните държавни управления трябваше да изготвят оценка за адекватността на системата. Да започва промени и да даде дотация, до момента в който промените се включват ”, изясни Меглена Антонова, началник на екипа на „ Грийнпийс България ”.

Енергийният специалист Красимир Манов изясни, че това е правилник на Европейска комисия, който е завършил през 2019 година

„ От 1 януари 2026 година не може да има държавни дотации за ТЕЦ-овете ”, сподели Манов.

Надявам се през днешния ден да стартира диалог, съобщи Меглена Антонова.

„ По какъв метод се резервират работните места, по-скоро икономическото развиване на тези райони, по какъв начин тези хора имат работа и висок стандарт на живот, а не съответни позиции на дадени места. Имаме частни 2 въглищни централи, чиито контракти изтичат следващата година и след още 2 години. Те са частни централи и тях ли ще ги субсидираме? ”, попита Антонова.

„ Тези централи, които съществуват сега, се употребяват на по-малко от половината от своя потенциал. Ако ги приемем като аварийни гуми – в случай че ги приемем като аварийни гуми – имаме пет, само че три от тях са спукани ”, счита Рангелова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР