Предстои изработка на 3D модел на църкватаЦенни дарове с религиозен

...
Предстои изработка на 3D модел на църкватаЦенни дарове с религиозен
Коментари Харесай

Бебе, погребано в гърне, откриха на крепостта Трапезица

Предстои направа на 3D модел на църквата


Ценни блага с набожен темперамент откри археологът доцент Деян Рабовянов при разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Уникалните находки са открити при изследване на Църква № 22, която се намира в южния бранш на средновековния град и е разкрита през предишния археологически сезон.
 19-1-arehologa  19-2  19-3-figura  19-4-kovcheg
“Продължихме с изследване на некропола на църквата, както и на градската среда на Трапезица – улици, квартали. Храмът, който датира от 30-те години на XIV век, от времето на цар Иван-Александър е функционирал до 1400 година. Установихме, че е претърпял съществено опустошение и е бил възобновен през 1370 година по времето на цар Иван Шишман ”, разкрива доцент Деян Рабовянов от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Той добавя, че става въпрос за градски храм, който е обслужвал близките жилищни квартали на хълма. Въпреки че заварката на зидовете е от глина,  това е била една относително огромна черква.

“Храмът надвишава присъщите за Търново по това време размери като е с дължина 15 м.и е с ширина 6 м. Църквата е била с богата декоративна и стенописна декорация. В олтарната и част открихме скъпи предмети на християнското изкуство. Те са били положени при градежа като блага и за освещаване на храма ”, споделя доцент Рабовянов.

Той добавя, че удостоверение за това е, че доста от новооткрити паметни предмети са с епохи по-стари от времето на действие на църквата – XIV век.

“Техният брой и темперамент разкрива значимата роля, която е играл този енорийски храм за живота на жителите на жилищните квартали в южната част на Трапезица. Освен това дава визия за религиозните светини, съхранявани в храмовете в столицата Търновград ”, изяснява доц.д-р Рабовянов.

Сред откритите този сезон находки са железни обкови, елементи от кръстове, детайли от полюлеи, клипси за книги. Проучвателят показва като характерен предмет, открита през този сезон пластина с ажурна декорация, която евентуално е била част от богослужебно облекло.

“Най-значима като находка е пластична фигура от реликвария, направена от лиможки гланц. Това е техника за извайване от бронз с позлата и гланц. Фигурата е част от украсата на реликварий, който е във тип на сандъче, а направата е западноевропейска ”, акцентира археологът.

Доц. Рабовянов прецизира, че Църква № 22 се намира в южния бранш на средновековния град.

“Вътре в църквата са изследвани над 50 гроба, както и тези, които са в некропола. Един бе открит на самия вход на притвора и наоса. Натъкнахме се и на извънредно заравяне на дете. Оказа се, че вместо в ковчег, бебето е било положено право в глинено гърне ”, споделя доцент Рабовянов.

Археологът прецизира, че при изследването на обекта са излезли находки, които са скъпи реликви на християнския фетиш. Сред тях се открояват девет цели и половинки бронзови кръстове-енколпиони, елементи от бронзов и стоманен процесийни и хоругвени кръстове, оловна евлогия, откъс от меден обков с многофигурна комбинация. С ювелирната си направа се отличава и стеатитова икона на архангел Гавраил с ажурна рамка, която е покрита с позлата. Намерени са към 190 сребърни и медни монети,  сребърни и златни накити  камъни, огромно количество керамични съдове.

Доц. Рабовянов посочи, че при актуалните разкопки наред с изследването на некропола, е била разкрита и нова улица. Главното градско трасе  е необятно 3 метра, стартира от югозападната врата и се насочва на север към вътрешността. “Изследването и даде визия за градоустройството на историческия рид. Улицата е обслужвала огромните комплекси като манастира към черква № 8. Добихме нова информация за градоустройството, както и за връзката сред жилищните квартали на хълма. Така към този момент имаме цялостна визия за градската среда ”, изяснява доцент Рабовянов.

Той разяснява, че при разкопките е станало ясно, че Трапезица е била типично градско ядро на столично Търново. То е било съвсем идентично на Царевец като застрояване и функционалност. “Трапезица е била компактно застроена цитадела. Легенда е, че е била място със знатни болярски имения ”, безапелационен е доцент Деан Рабовянов.

За разкопките в този бранш на Трапезица през последния сезон са били отпуснати 20 000 лв. от Министерството на културата. След привършване на проучвателната активност е осъществена консервация на обекта. Специалисти от университета в Русе са създали аерофотография. Това е дало опция църквата да бъде снимана от високо с дрон и да бъде забелязана в градска среда.

“Предстои направа на 3D модел на църквата, след което ще бъде направена и триизмерна реорганизация на старинната постройка. Вече има триизмерна реорганизация на целия квартал на историческия рид ”, споделя в умозаключение доцент Деан Рабовянов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР