Предстои изграждането на електронна платформа със свободен достъп, в която

...
Предстои изграждането на електронна платформа със свободен достъп, в която
Коментари Харесай

МОН подготвя електронна платформа с атрактивни уроци в помощ на учениците

Предстои построяването на електронна платформа със свободен достъп, в която учители ще показват образователния материал по атрактивен за учениците метод, заяви през днешния ден във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

``
реклама

По думите му изработването на платформата ще стане в границите на план " Образование на бъдещето ", който напълно скоро ще бъде утвърден по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Учителите, които създават уроци и клипове, ще получават възнаграждение за труда си, уточни Вълчев. Той посочи, че предстоят образования и на преподаватели по какъв начин да вършат такива просветителни запаси.

По същия план ще бъдат финансирани и действия по ползи в региона на цифровата креативност, шифроване и моделиране, добави министърът. По думите му този вид образование е планувано още от първи клас. Вълчев добави, че във всички регионални градове министерството предизвиква математическите гимназии да откриват паралелки в региона на осведомителните технологии, защото няма риск да се предозира с броя на този вид експерти.

Министърът уточни, че през идващите месеци ще бъдат прегледани още веднъж образователните стратегии по математика. Тази просвета е базова, а тъкмо по нея има максимален проблем с резултатите от изпитите на учениците, сподели Вълчев. Той регистрира, че спънките са главно с надграждането на знанията на децата след 4 клас. Поради тази причина е образуван екип, който да прегледа образователните стратегии и да предложи разновидности по какъв начин да се избегне " препускането " по материала.

Осигурено е финансиране за създаване на свободна мрежа във всички учебни заведения със защитни стени, тъй че да се употребява за уроци, а не просто за сърфиране в интернет, сподели още Вълчев. Той добави, че през актуалната образователна година 1 700 от всички 2 400 учебни заведения в страната са декларирали предпочитание да вкарат електронни дневници. В общия случай те желаят и временен интервал от една година, през която да имат и хартиен вид на дневниците, посочи министърът.

През актуалната година сме издали 3 500 удостоверения на гимназисти, които желаят да учат в чужбина, сподели още Вълчев. По думите му през минали години броят им е достигал 5 000, а предходната са били 4 200. Няма точна информация какъв брой българи учат зад граница, при всички случаи броят им е над 20 000, добави министърът. Той посочи, че задграничните студенти у нас са 12 500. Вълчев уточни, че се поставят старания за привличане на повече младежи от българските диаспори да учат у нас. По думите му приемът за тези младежи е повишен, както и размерът на отпусканите им стипендии. Освен това се финансират кандидатстудентски курсове в неделните учебни заведения в тези региони.

Във Варна през днешния ден министърът на образованието взе участие в среща от цикъла " MASTЕRCLASS WORK 4.0 ", която се организира в Икономическия университет. Основна тематика на полемиката бяха провокациите, които слага дигитализацията пред пазара на труда, появяването на нови специалности и акомодацията на младежите към новите условия.

В региона на образованието се поставят доста старания, само че огромният проблем е по какъв начин се трансформират условията към сегашните работещи, добави водачът на КНСБ Пламен Димитров, който също взе участие във форума във Варна. По думите му заетите у нас са 3 150 000 души, като най-малко един милион от тях би трябвало незабавно да покачат базовите си цифрови умения, с цел да не останат без работа през идващите 4-5 години.

КНСБ предложи стартирането на национална стратегия за повишение цифровите умения на работещите, за която ще са нужни вложения от към милиард евро, напомни Димитров. Той посочи, че министерството на труда към този момент е направило първи стъпки със залагането на към половин милион лв. по оперативна стратегия " Човешки запаси " за приемане на базови цифрови умения. България изостава доста, само че хубавото е, че и на европейско равнище има фондове, които дават благоприятни условия за повишение квалификацията на работещите, заключи Димитров.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: