Представяте ли си да ви попитат вместо: „Какво ще правите

...
Представяте ли си да ви попитат вместо: „Какво ще правите
Коментари Харесай

Станимир Илчев поведе битка срещу чуждиците в българския език

Представяте ли си да ви попитат вместо: „ Какво ще вършиме през уикенда?”, „ Какво ще вършиме през седмокрая”? Или вместо парадокс да използваме „ учидир”? Чудноватите думи са измислени от някогашния народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Станимир Илчев, който е повел същинска борба против чуждиците в българския език, като се пробва да ги размени с чисто нови думи, измислени от него.

Илчев приготвя и речник, в който да ги събере.

„ Заместването на най-натрапчивите, на най-тромавите думи е освен допустимо, то е задължително”, сподели Илчев в предаването „ 120 минути” по БТВ.

Политикът споделя, че е обикновено първоначално новите думи да звучат необичайно, само че последователно с тях се привиква. Така да вземем за пример, той предлага вместо „ промоция” да се споделя „ обслава”, вместо "рейтинг " – „ местостъп”.

Илчев желае да провежда и събор на българския език, „ където хората ще дойдат с неизчерпаемата съкровищница на своите приказва, диалекти, архаични думи, образни съпоставения и оттова към този момент експертите могат да създадат подобен асортимент, който да ни помогне да противодействаме на жаргонното нашествие”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР