Представят днес проекта за кино Космос До официалния старт на

...
Представят днес проекта за кино Космос До официалния старт на
Коментари Харесай

Посрещаме туристи за Пловдив 2019 с къща на призраците

Представят през днешния ден плана за кино „ Космос ”

До формалния старт на Европейска столица на културата остават 79 дни. Екип на " Марица " реши да посети някои от местата, от които след 3 месеца многочислените посетители на града ще стартират своите туристически обиколки из Пловдив.

Всеки ден десетки рейсове карат непознатите туристи в Стария град, а след това ги връщат по хотелите им. Всички те стопират на специфична автобусна спирка на площад „ Александър Малинов ” тъкмо до Източната врата. Какви са първите неща, които виждат тези посетители, преди да се потопят в неповторимата атмосфера на архитектурния резерват?

Контейнер за отпадък, който е посред улицата, груби гранитни блокове, метнати пред магазините, с цел да пречат на паркирането, остатъци от къща с каменна ограда, която ще се срути на тротоара всеки миг. И за похлупак - клон на чинар, който минава тъкмо там, където туристическите рейсове паркират. Всичко това може да се види на 150-те метра, по които минава всяка туристическа група за Стария град. Най-опасното нещо по този маршрут е каменната ограда на рухналата къща. Тя е единствено на десетина метра от стоянката за рейсовете. Живеещите към Житния пазар даже не помнят от какъв брой години мястото е по този начин. „ Поне от 20 години е в този тип. Стои си и никой не я оправя ”, сподели живеещият в съседство Огнян.

Оградата на падналата къща също е разрушена на половина. Останалата от нея здрава част е напукана и леко наклонена към тротоара. Може да се срути когато и да е. Вътре гледката е неприятна - купища остарели тухли, висящи парцали на изгнили греди и израснали измежду тях дървета. Имотът е благосъстоятелност на прилежащата черква „ Света Неделя ”. Този храм бе изцяло освежен през последните 8 години под вещото управление на отец Апостол. „ Аз запознат съм строителство и по тази причина може би ме назначиха тук ”, споделя той. Горният двор на църквата наподобява на пощенска картичка. Проблемната къща обаче е отделена от него зад висок каменен дувар. „ Знам я тази съборетина - взета е от църквата от комунистите и е дадена на Жилфонд. По времето на кмета Спас Гърневски получихме назад този парцел ”, споделя отец Апостол. Жилфондската къща преди време била оградена с ограда от възрожденски вид по времето на Начо Културата. „ За да я оправя, би трябвало да бутна цялата ограда, която те са създали без никакви качествени основи ”, пресмята отецът.

Помни по какъв начин, като си върнали парцела, в него имало две здания. „ Полусъборени! Бяха като курник вътре! И заварих един човечец, който живеел там от 40 години. От него и от живеещите преди него е паднала тази къща ”, споделя свещеникът. Съгласен е, че оградата е рискова, а гледката към парцела е неприятна. „ В момента върша огромна каменна стена, която ще ни отдели от нея. Стъпка по стъпка. Пари към този момент няма ”, изяснява свещеникът. Той напомня, че преди време „ Света Неделя ” имала в близост 13 сходни парцела. Комунистите взели всичките и ги дали на Жилфонд. С годините множеството станали частни и в този момент не могат да бъдат върнати по никой метод. На мястото на една нова прилежаща кооперация преди време храмът имал сутеренен магазин и къща над него. „ Така са се издържали църквите с магазини чартърен. От Жилфонд парцелът е продаден 3-4 пъти - кой съд ще ни го върне в този момент ”, чуди се отец Апостол. Къщата от Спас Гърневски, която в този момент е в отломки, е единственото, което „ Света Неделя ” си взела от реституцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР