Представяме ви последните събития, свързани с войната в Украйна:- Руснаците

...
Представяме ви последните събития, свързани с войната в Украйна:- Руснаците
Коментари Харесай

Русия взриви цистерна с азотна киселина в Северодонецк, Дания без газ от днес, пристанище Мариупол възобнови дейността си

Представяме ви последните събития, свързани с войната в Украйна:

- Руснаците превзеха " по-голямата част " от основен източен град -

Руските сили поемат контрола над по-голямата част от източния украински град Северодонецк, оповестява регионалният шеф.

" За страдание, през днешния ден съветските войски управляват по-голямата част от града ", споделя губернаторът на Луганск Сергий Гайдай във видеоклип.

Индустриалният град е от основно значение за задачата на Русия да завладее района на Донбас, където Москва е преместила по-голямата част от огневата си мощност, откакто не съумя да превземе Киев.

- Руски удар по цистерна с азотна киселина -

Гайдай споделя също, че съветските сили са блъснали цистерна с азотна киселина в химическия цех в Северодонецк, и приканва жителите да останат в убежища.

" За съветските военни, за съветските командири, за съветските бойци всяка полуда е безусловно допустима ", споделя украинският президент Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение в Telegram.

- Европейски Съюз се споразумя за възбрана на 90% от съветския нефт -

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха да забранят вноса на множеството съветски нефт, откакто реализираха съглашение с Унгария, което ѝ разрешава да продължи да получава съветски недопечен нефт.

Сделката не разрешава вноса на нефт, доставян с танкери, само че изключва доставките по тръбопроводи - основно искане на Унгария, която няма изход на море и чийто водач Виктор Орбан предизвести, че цялостната петролна обсада ще бъде " атомна бомба " за стопанската система на страната му.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че съглашението ще понижи към 90 % от вноса на съветски нефт в Европейски Съюз до края на годината.

- Газпром понижава доставките на газ -

Датската енергийна компания Orsted заяви, че съветският газов колос Газпром Експорт ще приключи доставките за Дания на 1 юни, откакто датската компания е отказала да заплаща в рубли.

Холандската енергийна компания GasTerra декларира, че Газпром е спрял доставките си на газ по същата причина.

Финландия, България и Полша към този момент са с прекратени доставките на газ.

- " Хиляди " хипотетични военни закононарушения в Донбас -

Украйна проверява няколко хиляди случая на хипотетични военни закононарушения в района на Донбас, оповестява основният прокурор на Киев.

На посещаване в Хага основният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова декларира, че след нахлуването на Русия на 24 февруари в цялата страна са докладвани към 15 000 случая на хипотетични военни закононарушения.

- Пристанище Мариупол възобновява активността си -

Товарен транспортен съд, пътуващ за Русия, е напуснал окупирания Мариупол, по-малко от две седмици откакто последните украински бранители на стратегическия пристанищен град се предадоха, оповестяват новите управници на града.

Десетки контейнеровози са блокирани в украинските пристанища от съветски кораби. Русия води договаряния с Турция за основаване на сигурен кулоар за корабните компании.

Отделно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че той и немският канцлер Олаф Шолц са призовали Владимир Путин да приключи съветската обсада на огромното украинско черноморско пристанище Одеса според изискванията на резолюция на Организация на обединените нации.

- " Банковите наказания вредят на Африка -

Председателят на Африканския съюз Маки Сал предизвестява водачите на Европейски Съюз, че решението им да изключат съветските банки от системата SWIFT рискува да навреди на питателните доставки в Африка, като затрудни вноса на съветско зърно.

В понеделник Европейски Съюз забрани на най-голямата съветска банка Сбербанк да взе участие в системата SWIFT като част от шестия кръг наказания против съветската стопанска система.

Това затруднява приемането и осъществяването на интернационалните заплащания, само че Сбербанк твърди, че работи " обикновено ".

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че от Запада и Киев зависи разрешаването на разрастващата се международна продоволствена рецесия./БГНЕС, Агенция Франс Прес, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР