Представяме ви емблематичните марки на Пловдив На 25 юли 1878

...
Представяме ви емблематичните марки на Пловдив На 25 юли 1878
Коментари Харесай

Христо Г. Данов издава 745 броя на вестник Марица

Представяме ви емблематичните марки на Пловдив

На 25 юли 1878 година в Пловдив излиза първият брой на вестник Марица (1878-1885 г.). Той е първият български вестник след Освобождението с издател Христо Г. Данов, който бързо трансформира изданието в информативен водач.

Идеята за издаване на огромен български вестник в Пловдив се ражда година по-рано, по време на Руско-турската освободителна война. Доказателства за това са няколко писма сред Христо Г. Данов и професор Марин Дринов от декември 1877 година Тъй като по това време събитията са обтегнати, няма почва за реализиране на концепцията.

Година по-късно още веднъж се повдига въпросът за основаване на български вестник в новосформираната Източна Румелия. Инициатор е Временното съветско ръководство, чиито членове желаят да запазят мощните си позиции в страната. За концепцията се застъпва и княз Дондуков-Корсаков, който по това време се намира в Пловдив. Той още веднъж повдига въпроса за издаване на вестник, който да защищава българските ползи в тази част на България, откъсната по силата на Берлинския контракт и оставена васална на Турция.

Всичко това се трансформира в действителност, когато вицегубернаторът на Пловдив Тодор Бурмов, по-късно министър-председател на България, предлага на Христо Г. Данов да поеме издаването на вестника. За задачата е отпусната дотация от 3000 рубли, с която да стартира работата. Данов, който към този момент е взел драговолно концепцията, поема тази задача като едно огромно народополезно и отговорно дело. Организира работата и сформира екип от извънредно ерудирани създатели и редактори.

Вестник „ Марица “ излиза в продължение на седем години - 745 брой на изданието, който е финален за тогавашното издание и към момента не е открит, е отпечатан на 6 септември 1885 година, в деня на Съединението. Неговото предопределение е битка срещу Берлинския контракт. Христо Г. Данов събира и подвързва пет течения от вестника, които подарява на Народната библиотека „ Иван Вазов “ в Пловдив, където те се пазят и до през днешния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР