Представяме още три филма от Международния конкурс за първи и

...
Представяме още три филма от Международния конкурс за първи и
Коментари Харесай

Бразилска, швейцарска и малтийска истории са част от палитрата на Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест

Представяме още три кино лентата от Международния конкурс за първи и втори филм на идния интернационален кино фестивал София Филм Фест.
„ Розовият облак “ („ The Pink Cloud “) е дело на бразилската режисьорка Юли Жербасе. Историята е повлияна от сегашното, в което всички са задължени да се преценяват с условията за изолираност и деликатно другарство. Мъж и жена вземат решение, че са разкрили сродната си душа, само че облак, който носи гибел, надвисва над света. Неизбежната карантина води до повишение на напрежението в връзките сред двамата, които би трябвало да преодолеят разликите си, в случай че желаят да спасят връзката си… Със своите късометражни филми Жербасе е взела участие в стратегии на фестивалите в Торонто и Хавана. „ Розовият облак “ имаше международната си премиера в конкурсната стратегия в Сънданс, който завърши преди дни. Филмът получи доста позитивни рецензии и бе избран като „ амбициозно моден пълнометражен дебют “.
 Световният шлагер Още по едно “ на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест Световният шлагер " Още по едно “ " на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест
Той е чаровният, замислен, сензитивен майстор-разказвач, който публиката познава още от последното десетилетие на ХХ век. Неусетно и...
* * *
След мощния старт в секцията „ Нови режисьори “ на 68-ия кино фестивал в Сан Себастиан, през Сао Паоло и Цюрих, игралният дебют „ Шпагат “ („ Grand Écart / Spagat “) на швейцарския режисьор Кристиан Йоханес Кох влиза в Международния конкурс за първи и втори филми в София. Творбата е самобитен автентичен взор към противозаконната имиграция.
„ Това е изследвана тематика от доста швейцарски режисьори (в частност основатели на документални филми) в последно време, само че филмът на Кох съумява да доближи оттатък чистия факт, с цел да съчетае фантастиката и обществената действителност по вълнуващ метод “, написа в ревюто си за „ Шпагат “ Cineuropa.
Действието се развива в селски район на Швейцария. Една дребна кражба на ученичката Уляна води до съществени последствия за нейната учителка Марина, бащата Артьом, с който преподавателката ѝ има загадка връзка (в ролята е познатият от „ Левиатан “ съветски артист Алексей Серебряков) и за всички към тях. Животът на Артьом и Уляна е разрушен – те нямат позволение за престояване там. Разкъсвана сред неистини, преданост и пристрастеност, учителката взема решение да работи коренно.
 Извънредно богата стратегия на 25-и интернационален кино фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ Извънредно богата стратегия на 25-и интернационален кино фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Юбилеен, хибриден, в пандемия 11-31 март 2021 (част 1) Четвърт век след началото, сложено от Мюзик Филм Фест през 1997, интернационалните...
* * *
„ Луцу “ („ Luzzu “) е дебютният пълнометражен филм на Алекс Камилери, американски режисьор от малтийски генезис, работил в близко съдействие с американския продуцент, сценарист и режисьор Рамин Бахрани. Той е продуцент на „ Луцу “, в който основните функции са поверени на непрофесионални артисти. Филмът носи името на дървената лодка, благосъстоятелност на малтийския риболовец Йесмарк, който се оправя мъчно с препитанието на фамилията си. За да обезпечи храна и лекуване на новородения си наследник, Йесмарк е заставен да работи на черния пазар. Режисьорът прекарва години с риболовците, които са негови другари, а след това се трансформират и в артисти. Този филм е парченце от действителността, пресъздадена с художествени средства, поразяваща със своята трогателна непринуденост. „ Луцу “ взе участие с триумф в състезанието в Сънданс’21 и бе отличен със специфична премия на журито за актьорската игра на изпълнителя на основната роля Йесмарк Шиклуна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР