Представяме на Вашето внимание данни от новата платформа на Столична

...
Представяме на Вашето внимание данни от новата платформа на Столична
Коментари Харесай

Първата в България системата за рециклиране е в София

Представяме на Вашето внимание данни от новата платформа на Столична община, за осведоменост на жителите и гостите на столицата за интегрираната система от съоръжения и уреди за преработване, отнасяне и оползотворяване на отпадъците.

Данни за 2017г.
480 563 тона събрани и обработени боклуци

402 384 тона разделно събрани и оползотворени боклуци

-85% депонирани боклуци

2109MWh създадена сила

8 876т създаден компост

1 035 649лв. общи доходи от завода за боклуци

От 2010г. до 2015г. София построи и пусна в употреба първите две етапи от завода за отпадъците. Той е интегрираната система от съоръжения и уреди за преработване, отнасяне и оползотворяване на отпадъците.



Количество депонирани боклуци в София



Количества рециклирани и оползотворени боклуци в София

Инсталации за произвеждане на сила от боклуци



Системата работи с потвърден триумф и способства за:
Драстично понижаване на количеството депонирани отпад Екологично чисто произвеждане на топло и електрическа енергия Качествено произвеждане на евтина сила Инсталации за био боклуци
От 2011 до 2015 година София построи и пусна в употреба първите две етапи от завода за отпадъците. Той е интегрираната система от съоръжения и уреди за преработване, отнасяне и оползотворяване на отпадъците.

През януари 2014 година започнаха работа инсталациите за биологично отнасяне на зелени и биоотпадъци, от които се създава компост и електрическа енергия. В тях се събират и преработват всички зелени боклуци – клони, дървета, трева, които се събират от паркове, градини, междублокови пространства и дворове и питателните боклуци от учебни заведения, детски градини, търговски обекти, заведения за хранене, заведения за публично хранене (598 обекта за 2017 г.). Инсталациите през 2014 година бяха първите в България и обезпечават оползотворяване на биоотпадъците от града по съвременен и екологосъобразен метод.
8558 тона модифициран боклук в инсталацията за био боклуци през 2017 година 13927 тона модифициран боклук в инсталацията за зелени боклуци през 2017 година 2109MBч създадена електрическа енергия през 2017
Продуктите от активността на инсталациите за биологично отнасяне – компост и ферментационен артикул – са сертифицирани и имат етикет за качество на „ Arge Compost & Biogas “.

От началото на 2015 година предоставяме безплатно до 10 кг. компост от инсталациите на всички столичани, които са заплатили такса битови боклуци. Част от творби компост се употребява назад в градините и парковете на София.

През 2017 година включихме и общинските пазари в системата за разделно събиране на биоотпадъците като от тях събрахме разделно 2 608 тона боклуци (65% повече по отношение на 2016 г.). Обособените места за събиране на зелените боклуци – окосени треви, клони, листа и други – са 73

Инсталация за зелени боклуци

Инсталацията за зелените боклуци преработва разделно събраните зелени боклуци от паркове и градини. Постъпващият материал се подлага на предварителна механична обработка за премахване на примесите и реализиране на подобаваща конструкция. След това се зарежда в компостни кафези, където протича етапа на интензивно компостиране. Следва изкарване в зона за зреене, където материалът се оформя в компостни редове, които от време на време се смесват и оросяват. Целта на размесването е материалът да се аерира, с цел да протече обикновено процеса компостиране. След привършване на етапа на зреене материалът постъпва към барабанно решето, където се пресява, при което се отделят три фракции компост:

• Груб компост от 10-40мм 4,136 т/г (35%);

• Фин компост от 0-10мм от 5,318 т/г (45%);

• Третата секта е формирана от материал >40 мм.

Фината секта представляван готовият компост, а грубата се връща назад като систематичен материал за новия цикъл. Третата секта се употребява като систематичен материал в отдела за биоотпадъци.

Инсталация за преправка на хранителни боклуци и произвеждане на сила

В инсталацията за преправка на питателните боклуци, събрани разделно, органичният материал се обработва до приемане на суспензия, която се води за отнасяне в зоната за анаеробно разграждане. Суспензията при механичната обработка постъпва в буферен контейнер, чиято роля е да смеси и хомогенизира материала. Буферният контейнер е оборудван с две бъркалки за равнене на пиковете в концентрацията и попречване на утаяването. Процесът на ферментация се реализира в биореактор при мезофилен режим. В резултат на това се получават биогаз и отчасти нормализиран ферментационен артикул. Системата за биогаз събира и проучва биогаза и след неговото филтриране и изсушаване го преобразува в електрическа и топлинна сила в когенератори. Произведената електрическа енергия се подава към електроразпределителната мрежа, а топлинната се употребява за потребностите на процеса и от другите потребители на площадката.

Частично нормализираният ферментационен артикул се хигиенизира посредством пастьоризация, след което се обезводнява, с цел да се приготви за последващия развой на аеробно компостиране. Обезводненият артикул се смесва със систематичен материал и след хомогенизиране в декомпактор се зарежда в компостни кафези. Там се прави в допълнение затопляне заради ниската биологична интензивност на входящия материал. Времетраенето на процеса на интензивно компостиране е три седмици. След привършване на процеса компостът се подлага на фина обработка. Поради характерния състав на биоотпадъците фината обработка включва пресяване през барабанно решето и обособен сепарационен модул за обособяване на фината от грубата секта и примесите. Отработеният въздух от пространствата авансово се подгрява и се употребява за аерация в компостните кафези, след което се пречиства от амоняк в киселинен скрубер. В резултат на това се получава амониев сулфат, който се употребява за торене в земеделието.
Завод за битови боклуци През септември 2015 година въведохме в употреба завода, който преработва битовите боклуци, генерирани от семействата на територията на Столична община. Още от идната година (2016 г.) всички битови боклуци на София се одобряват и третират в оборудванията.
Заводът за механично-биологично отнасяне на битовите боклуци създава РДФ-гориво, като преди този момент се отделят всички материали, годни за преработване.

С активността на цялата система от съоръжения за преправка на битовите, зелените и био отпадъците през 2017 година постигнахме 84% на преработване и оползотворяване на отпадъцитеи 16% депониране. Целта ни да реализираме 90% оползотворяване и преработване и единствено 10% депониране на отпадъците. Затова разработихме и плана за Фаза 3, която оползотворява творби РДФ като създава сила, разрешава вторично преработване и понижава с 90% количествата боклуци, които стигат до хранилище.

410000т/г потенциал на завода

106204кв.м. обща повърхност на завода

Преработка на отпадъците и включва следните стъпки:

• Приемане и авансово подбиране, обособяване на рискови и едрогабаритни материали;

• Механично отнасяне за обособяване на рециклируеми материали и производството на RDF-гориво;

• Биологично отнасяне посредством патентован развой на биологично сушене, стабилизиране и произвеждане на висококачествено RDF гориво и следващо обособяване на рециклируеми материали.

Целият развой на преправка е изцяло автоматизиран и следен в действително време посредством интегриран мониторинг на процеса и система за събиране на данни (SCADA). Потоците на боклуци се придвижват посредством лентови транспортьори от една постройка в друга. Въздушните излъчвания от завода са следени от интегрираните обезпрашителни и обезмирисителни системи. Отпадъчните води се третират в обособена пречиствателна станция.

Заводът за отпадъците е оборудван с съвременно софтуерно съоръжение от водещи европейски производители. То разрешава обработка на отпадъците в сходство с най-хубавите налични техники за отнасяне на отпадъците и в сходство с най-високи екологични стандарти.



Завод за битови боклуци

Основни уреди на завода
1. Сграда за механично сепариране;
2. Сграда за биологично сушене;
3. Сграда за приемане на компост;
4. Сграда за произвеждане на RDF;
5. Сграда за предпазване на RDF;
6. Сграда за филтриране на компост (CLO);
7. Сграда за зреене и предпазване на компост (CLO);
8. Понижаваща и разпределителна подстанция за 110/20KV;
9. Инсталация за филтриране на отпадни води;
10. Мостова везна с командна зала за напускащи територията на обекта автомобили;
11. Биофилтри;
12. Филтри за обезпрашаване;
13. Пътна мрежа и зелени площи;

Изградихме и въведохме в употреба и депото за неопасни боклуци със система за подпочвените води и пречиствателната станция в м. “Садината”. Стойността на системата за отнасяне на отпадъците на София (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лв., от които 84,2% са европейско безплатно финансиране, което защитихме по оперативна стратегия “Околна среда”.



Инсталация за сила от РДФ-гориво – Фаза 3

Инсталация за сила от РДФ-гориво – Фаза 3
С инсталацията за произвеждане на топлинна сила от РДФ-горивото, създадено от модифицирани битови боклуци, подсигуряваме екологично, несъмнено и продължително решение за ръководството на отпадъците на София.
Инсталацията ще приключи построената и работеща сега система от компостиращи съоръжения за зелените и био-отпадъци и инсталациите на завода за механично-биологично отнасяне на битовите боклуци с произвеждане на РДФ. Строителството на инсталацията е планувано още през 2012 година, с решението, с което Европейската комисия утвърждава финансирането на Фаза 2 – завода за преправка на битовите отпадъците.
Инсталацията е проектирана от датската компания Ramboll A/S и с поддръжката на Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. С създадения план София ще кандидатства за безплатно финансиране пред Европейската комисия, като определената технология е съобразена с най-хубавите налични технологии, които само се финансират по оперативните стратегии.
Цели:
С инсталацията за произвеждане на топлинна сила от РДФ реализираме следните резултати:
Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме. Намаляваме излъчванията на фини прахови частици от Топлоелектрическа централа София с 6,2 т/г (9,6%). Намаляваме излъчванията въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%). Произвеждаме 58 MW топлинна сила за 40 000 семейства. Произвеждаме 20 MW електро сила за 30 000 семейства. Осигуряваме оптимално високи екологични стандарти и най-висока степен на сигурност Стари индустриални мощности на Топлоелектрическа централа София няма да работят на цялостен потенциал и ги заменяме с ново потомство когенерационна мощ. Спестяваме 17 млн. лева на година от такса за депониране, която през 2020 година ще е 95 лева на звук. Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, гратис за “Топлофикация София” ЕАД. Спестяваме сред 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво. Спестяваме 5 млн. лева, които сега плащаме на циментовите фабрики за оползотворяване на РДФ-горивото от завода за боклуци. Какво съставлява инсталацията за произвеждане на сила от боклуци на София:
Инсталацията на София за произвеждане на топлинна и електрическа сила от РДФ-гориво е проектирана от датската компания Ramboll A/S. Компанията е утвърдена след обществен конкурс, в който вземат участие 22 претендента, в процедура по разпоредбите на Европейската капиталова банка. Проектантът Ramboll A/S, Дания е взел участие в проектирането на над 70 такива плана в Европа, Съединени американски щати и Азия.

Разработените софтуерни разновидности, включени в идейния план, са обсъждани на технико-икономически препоръки и Управляващ комитет, в който влизат представители на „ Топлофикация “, Столична община (СО), СОС, МИЕТ, Технически университет – София, БЕХ, Балкански научно-образователен център по екология и запазване на околната среда и други Технологията за оползотворяване на боклуци, както и техническите решения заложени в идейния план, са дефинитивно признати от Управляващия комитет през 2014 година
Капацитетът на инсталацията на София е за оползотворяване на 180 000 тона РДФ. От него ще се създават 58 MWt топлинна сила и 20 Mwe електрическа сила. Количеството създадена топлинна сила е задоволителна да обезпечи потребностите на 40 000 семейства, а електрическата енергия – за 30 000 семейства.
В летните месеци топлата вода в центъра на София ще бъде обезпечена напълно от инсталацията за произвеждане на сила от РДФ.
С нея “Топлофикация София” ЕАД ще понижи с 10-11% потребявания природен газ, който ще бъде сменен с безплатното гориво. Така цената на топлоенергията в огромна степен се стабилизира, защото при установяване цената на парното, цената на природния газ е главен ценообразуващ фактор.
С инсталацията осигуряваме и диверсификация на горивната база на “Топлофикация София” ЕАД, която в този момент е 100% подвластна от доставките на природен газ.
Между 15 и 18 млн. евро на година ще са спестяванията от понижените доставки на природен газ.
Оперативните разноски на инсталацията са 6-7 млн. евро.
Реализираните доходи от построяването на инсталацията са 10 млн. евро на годишна база.


Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС):
За капиталово предложение „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук “ е осъществена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) според Глава шеста, Раздел III от Закона за запазване на околната среда.
В направения отчет за Оценка на въздействието върху околната среда в детайли са прегледани и проучени други възможности за местоположението на инсталацията и други възможности за технологията, според най-хубавите налични техники. Изборът на най-хубава налична техника се прави след съпоставяне на съществуващи и прилагани в индустриален мащаб техники за активността. Следвайки разпоредбите на най-хубавите налични техники са прегледани и съпоставени двете най-утвърдени и желани технологии- технология за изгаряне на скара и изгаряне в кипящ пласт.
При отчитане на потвърдените преимущества – необятен диапазон на изменение на количеството, състава и едрината на RDF, както и по-малкото летяща пепел в димните газове, е определена технологията със скарно изгаряне. През годините технологията на скарно изгаряне непрестанно се усъвършенства с нови механически и новаторски решения. В резултат на това тя е необятно публикувана като потвърдена технология.
Само в Европа са построени и действат над 450 сходни съоръжения най-вече в огромните градове.

В отчета за оценка на въздействието на инсталацията върху околната среда се демонстрира, че не се чака влияние върху повърхностните и подземните водни обекти. Съоръжението не е обвързвано с генериране на индустриални отпадъчни води, които да бъдат зауствани в повърхностни водни обекти или в градската канализация. Генерираните отпадъчни води от системите за ликвидиране на димните газове ще се употребяват в рециркулация.

В отчета за оценка на въздействието на инсталацията върху околната среда са показани данни за типа и количествата на отпадъците, които ще се генерират при строителството и употребата. При работата на инсталацията ще се генерират към 20% неопасни инертни боклуци (в това число дънна пепел) от входящия боклук и от 4 до 6% рискови боклуци. Предвижда се шлаката да се транспортира и депонира на хранилище за строителни боклуци или да се предава за следващо отнасяне. Опасните боклуци ще се транспортират до особено хранилище за рискови боклуци.
Заключението на отчета за оценка на въздействието на инсталацията е, че спазвайки всички заложени условия за ръководството й, тя няма да сътвори риск за здравето на работещите, както и за популацията в региона. Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда е съветвана и съгласувана от Столична районна здравна ревизия.


Пречиствателни уреди на инсталацията:
Пречиствателните уреди са водещите софтуерни съставни елементи на инсталацията за произвеждане на сила от боклуци на София.
Инсталацията е проектирана с сложна 4-степенна система за ликвидиране на отработените газове. Тя включва отнасяне с деен въглен, натриева основа и амонячна вода; ръкавни филтри за премахване на фините прахови частици; влажен скрубер и утилизационна апаратура с кондензация за допречистване.
С новата апаратура излъчванията на площадката на Топлоелектрическа централа „ София “ понижават, както следва:
Фините прахови частици от Топлоелектрическа централа „ София “ с новата апаратура понижават с 6,2 т. на година или с 9,6% Емисиите на въглероден оксид понижават с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко Азотните оксиди понижават с 46,4 т. на година или 2% по-малко.
РДФ-горивото съставлява авансово сепариран и третиран боклук, от който са извлечени тежките метали, хлора и така нататък
Работната температура на инсталацията разгражда диоксините и фураните, чийто стойности са в пъти по-малки от тези, издадени от действия по горене в бита.
В инсталацията не се позволява приемането и изгарянето на рискови боклуци, като цялото количество РДФ се управлява още на входа на инсталацията.
Съоръжения и технология:
Изграждането на инсталацията включва строителство на главната индустриално административна постройка, склад за дънна пепел, резервоари за гориво и за амонячна вода, топлинен батерия, електронни везни и транспортна зона. В индустриалната зона се построяват: индустриално хале, котелна зала, турбинна зала, зала за отнасяне на димните газове, силози за консумативи и отпадъчни артикули.
В част от индустриалната постройка се разполагат хале за разтоварване и бункер за предпазване на РДФ. От бункера за суровината, чрез мостов кран с накрайник вид „ товарач “, горивото се подава към приемен бункер. От там той постъпва в пещта за изгаряне.
В индустриалното хале се разполагат пространства за разтоварване на шлака, пещ, казан, уреди за ликвидиране на димните газове.
Основни софтуерни съставни елементи и процеси на новата апаратура: Горивна камера и конвективна част на котела. Избрана е технология вид „ скарно изгаряне “ на горивото. Камерата е оразмерена за цялостно изгаряне на димните газове при минимална температура 850°С и най-малък престой от 2 секунди време за горивните частици при тази температура. Горивото се подава в камерата посредством захранваща шахта, след което постъпва върху тласкаща скара, в която протичат процеси на сушене и изгаряне. Хоризонтален казан. В него се употребява топлината на димните газове за произвеждане на пара. Състои се от три отвесни радиационни газохода, следвани от хоризонтална конвективна част, в които протичат процесите изпаряване, паропрегряване и екомайзерно затопляне. Във отвесна изпарителна радиационна част, конфигурацията на котела е оразмерена за скорости на димните газове в диапазон 3,5 – 5,5 т /сек., а в хоризонталната конвективна паропрегравателна част и екомайзерната част скоростта на димните газове е 8,5 — 9,5 т /сек. В края на горивната камера се инсталира система за редукция на NOх от продуктите на изгаряне, осъществена посредством селективна некаталитична редукция. Турбина и бойлер-кондензатор. От котела парата с налягане 60 бар и температура 425°С се води до парната турбина, генерираща електрическа енергия. Турбината е оразмерена да поема 110% от оптималното количество пара от котела при непрестанно произвеждане и е с номинална мощ 20 МWe, като чистата енергийна мощ е почти 19,5 МWe. Произведената електрическа сила ще бъде доставяна към електропреносната мрежа през трансформаторна секция, която ще преобразува напрежението до 110 KV.Отработената от турбината пара се води до причислен бойлер-кондензатор, в който парата се кондензира и генерира топлинна сила, захранваща топлофикационната мрежа на София. Предвидени са два кондензатора, като системата ще бъде с настройка от 3 топлофикационни помпи (две в употреба и една – резервна). Нетната топлинна мощ на бойлер-кондензатора е към 50 МWt, към нея се прибавя и топлинна мощ от 5-8 МWt от утилизация на силата на димните газове. Пречиствателни уреди. Изгражда се четири степенната системата за филтриране.
Системата за селективна некаталитична редукция в радиационната част на котела понижава концентрациите на NОх. В пещната камера на котела се инсталират 2-3 равнища от дюзи, които впръскват амонячна вода и система за пулверизиране на амонячната вода.
Инсталацията е оборудвана и с комбинирана сухо-мокра система за ликвидиране на димните газове с ръкавни филтри и реактор за впръскване на деен въглен и хидратна вар. Чрез впръскването на сухата гасена вар по посока на филтъра се всмукват киселинните съставки на димния газ (НСl, SО2 и НF), които се отделят като соли на калция, непотребен варовик и летяща пепел. Впръскването на деен въглен води до всмукване на живака, тежките метали и диоксините.
Ръкавните филтри отстраняват фините прахообразни частици хидратна вар и деен въглен.
За в допълнение ликвидиране на димните газове се инсталира и влажен скрубер, който допречиства киселинните газове и фините прахови частици, абсорбирали тежки метали. На входа на скрубера ще се впръсква вода за изстудяване на димните газове, а отделената изтичаща вода от него се употребява в полу-сухото ходило за навлажняване на хидратната вар или изстудяване на димните газове.

В края на веригата от пречиствателни уреди се конфигурира кондензаторно ходило, посредством което се възвръща топлоенергията посредством прекачване на топлота от кондензацията на водните пари в димните газове към топлофикационната система. Изходящите газове се изпускат от 80 м комин.

Допълнително се планува монтиране и на спомагателни горелки, които се задействат автоматизирано, когато температурата на получените в следствие от процеса на изгаряне газове след последното подаване на въздух за поддържане на горенето, се намали. По този метод се обезпечава поддържането на минималната температурата по време на интервенциите по стартиране и прекъсване на инсталацията.
Освен това са планувани и системи за автоматизирано прекратяване на подаването на боклуци, в случаи на намаляване на температурата под 850°С, при превишение на една или повече от откритите правила за възможни излъчвания, при разстройване в работата или щета на пречиствателните уреди, записано от наложителните непрекъснати измервания по време на работа.

За инсталацията е планувано построяването на мониторингова система, която следи осъществяването на всички наложителни механически параметри, условия за употреба, правила за възможни излъчвания. Освен това се планува създаване на мониторингова система и на подземните води.
Предвидено е слагане на електронно осведомително табло, което в действително време ще демонстрира измерените излъчвания от системата за непрестанно премерване.

Складовите пространства за краткотрайно предпазване на отпадъците са съобразени с най-високите нормативни условия, като всички зони за предпазване са закрити.
При строителството бетоновите уреди се проектират и изпълнят с водоплътен бетон, който не позволява течове и пази почвите и подземните води.
Транспортен достъп:
Площадката на Топлоелектрическа централа “София” е определена, с цел да може да се употребява цялата налична техническата инфраструктура – топлопреносна мрежа, електроснабдителна мрежа, водопроводи и газопроводи и канализационна мрежа, транспортен достъп и градоустройствени ограничавания.
Модифицираното твърдо гориво от боклуци в завода край село Яна се доставя с 2 товарни автомобилa до инсталацията.
Финансови параметри на инсталацията за произвеждане на сила
Инвестиционна стойност на плана е 157 538 011 евро без Данък добавена стойност. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна стратегия “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, включително и заем от Европейска инвестиционна банка е 41,8% или 65,7 млн. евро.
Параметрите на заема от Европейска инвестиционна банка е до 67 млн. евро, за 19 години. От тях 4 години са гратисен интервал, 15 години е срокът за погашение, лихвата е закрепен лихвен % към 1,5%.
Произведеното количество РДФ от завода за механично-биологично отнасяне на отпадъците се оползотворява краткотрайно с циментовите фабрики на страната, което коства 5 млн. лева
Етапите, през които е минал проекта/ Хронология:
С решение на Европейската комисия от 20.12.2012 година, с което се утвърждава осъществяването на завода за механично-биологично отнасяне на битовете боклуци на София (т.нар. Фаза 2) е утвърдено и произвеждане на Refuse Derived Fuel (RDF). В решението е записано, че РДФ-горивото “може да се употребява като различно гориво в оборудване за когенерация на сила в инсталациите на „ Топлофикация София “ ЕАД и/или единствено като краткотрайно решение в циментови фабрики в България”.
В осъществяване на това решение от 2012г. до сегашния миг Столична община и „ Топлофикация София “ ЕАД приготвят планово предложение „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук “, която да бъде финансирана по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020” на Европейска комисия.
С решение №482 от 28.07.2011 година СОС дава единодушие и разпорежда на „ Топлофикация София “ ЕАД да стартира осъществяване на план „ Проектиране и създаване на апаратура за оползотворяване на гориво, получено от битови боклуци с произвеждане на сила (топлинна и електрическа), за повишение на енергийната успеваемост и диверсификация на горивната база на „ Топлофикация София” ЕАД “ – стадий планиране.
На 01.06.2012 година “Топлофикация София” ЕАД подписа съглашение с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), в качеството й на админ на средствата от Международен фонд „ Козлодуй “ даване на гранд за осъществяване на план за техническа помощ за проектирането на когенериращата апаратура с оползотворяване на RDF “.
На 08.03.2013 година според разпоредбите на Европейска банка за възстановяване и развитие „ Топлофикация София “ ЕАД подписа контракт с Ramboll A/S, Дания за даване на консултантски услуги. Договорът е 100% финансиран от Международен фонд „ Козлодуй”. Ramboll A/S, Дания е определена измежду 22 претенденти.
В интервала 2012 -2014 година вследствие на осъществяването на плана са направени следните нужни документи за подготовката на построяването на инсталацията: Встъпителен доклад; Предложение за планово решение с избор на технология за оползотворяване на RDF; Предложение за избор на площадка за разполагане на инсталацията; Техническо задание за възлагане на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС); Идеен план за апаратура за оползотворяване на RDF.
През 2014 година започва процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда с правене на отчет.
През 2015 година са извършени поредност от публични разисквания на отчета за оценка на въздействието върху околната среда и показване на плана за апаратура На 23.06.2016 година Столичният общински съвет утвърждава Подробният организационен проект за исталация за комбинирано произвеждане на сила с оползотворяване на РДФ-гориво на площадката на Топлоелектрическа централа „ София “. На 20.07.2017 година Столичният общински съвет дава единодушие Столична община в партньорство с „ Топлофикация София “ да кандидатства за финансиране на предлагането за създаване на апаратура за произвеждане на сила от РДФ по Оперативна програма „ Околна среда “. Със същото решение се дава единодушие Столична община да подпише контракт за даване на техническа помощ с Европейска инвестиционна банка и да води договаряния с Европейска инвестиционна банка за обезпечаване на съфинансиране на плана за следващо подписване на контракт за разпределяне на заем.
Данни на Евростат за работата на общините за отнасяне на отпадъците. Графиката демонстрира каузи на преработването (включително компостиране), отпадъците, употребявани за произвеждане на сила и депонирането на битови боклуци в европейските страни.


Плюсове на термична преправка на боклуци с произвеждане на сила: Намаляват до 90% отпадъците, които се депонират. Системите за разчистване на димните газове подсигуряват в пъти по-ниски излъчвания от тези на стандартните електро и топлоцентрали. Произвеждат нисковъглеродна, евтина и надеждна сила за семействата. Произвеждат топлинна сила за централното отопление. Работещите съоръжения в Европа могат да се обезпечат напълно потребностите от електричество и топлинна сила на популацията на Финландия, Дания и балтийските страни взети дружно. Намаляват зависимостта от изкопаеми горива. Допринасят за сигурността на енергийните доставки. Могат да покриват над 50% от потребностите от топлинна сила в градовете. Какво съставляват инсталациите, които създават сила от боклуци?
Всички семейства създават боклуци, които не могат да бъдат предотвратени или рециклирани. Производството на сила посредством изгаряне на отпадъците е най-чистият метод за третирането им, при който размерът им се понижава с към 90%.
В Европа работят над 300 огромни съоръжения, като най-вече са те в Норвегия, Финландия, Дания, Франция, Англия и Германия. Те дават отговор на най-строгите правила за възможни излъчвания, избрани от европейската директивата за промишлените излъчвания. 80% от инсталациите в Европа се намират в най-развитите страни и са до жилищните региони в градовете, доставяйки им топлинна сила.
Инсталациите създават сила – пара, топла вода и електричество, която се употребява от фамилиите и бизнеса. Произведените ток и топла вода се подават към преносната мрежа и по този начин се разпределят към крайните консуматори – семейства, учебни заведения, лечебни заведения, офиси и така нататък Парата може да бъде употребена от промишленост, която се намира наоколо.
Съвременните съоръжения за оползотворяване на отпадъците са екологично чисти и безвредни.
Каква е ролята на инсталациите, които създават сила от боклуци?
На първо място тези съоръжения понижават в пъти депонирането на боклуци, което най-важната цел за по-чиста околна среда и грижа за природата.

На второ място, те са част от цялостни интегрирани решения за ръководството на отпадъците. Материалите, които могат да бъдат рециклирани и оползотворени, се отделят авансово, изгарят се нечистите боклуци и тези, които не могат повече да бъдат употребявани.

На трето място, силата, създадена от боклуци, способства за опазването на околната среда и покачва сигурността на енергийните доставки. Важно е да се знае, че когато използваме отпадъците като запас, ние заменяме изкопаемите горива, които са невъзобновями запаси. Част от тези горива като въглищата и нефта, при горене изпускат съществени количества нездравословни излъчвания.
Защо би трябвало да оползотворяваме отпадъците и посредством изгаряне? Не е ли преработването задоволително?
Системите за ръководство на отпадъците съчетават предварителната защита, повторната приложимост, преработването, оползотворяването и обезвреждането на боклуци. Инсталациите за изгаряне на модифицираните боклуци оползотворяват нерегулируемите и нерециклируеми боклуци и ги трансформират в сила. По този метод ние понижаваме в пъти количествата боклуци, които отиват в депа, а депонирането има най-силен отрицателен резултат върху природата и нездравословните последствията от него остават за стотици години напред.
Важно е да се знае, че доста от ежедневните боклуци, които ние произвеждаме, са направени от смесени или нечисти материали, които не могат или е доста мъчно да бъдат рециклирани непосредствено. Затова преработването е значим стадий от системите за ръководство на отпадъците, само че не може да бъде единствен.
Има ли риск изгарянето на боклуци да попречва напъните за попречване и преработване на боклуци?
Инсталациите за оползотворяване на боклуци посредством производството на сила не са съперник на преработването. Напротив, това са поредни стадии. Повечето страни с доста високи равнища на преработване – като Австрия, Белгия, Германия и Холандия – също имат високи равнища на боклуци, които изгарят и по този метод депонирането е съвсем нулево. Процесът на изгаряне почиства и отделя металите от смесените боклуци, които в противоположен случай не могат да бъдат рециклирани. Това прави допустимо по-нататъшното им преработване: останалите метали се извличат от дънната пепел и се употребяват още веднъж за нови артикули, главно в автомобилната индустрия. Минералната част на дънната пепел може да се употребява като вторична суровина в строителството.
Какво е въздействието на инсталациите за опазването на природата и чистотата на въздуха?
Ефикасните съоръжения за оползотворяване на боклуци с произвеждане на сила третират термично боклуци, които остават след преработването. По този метод те понижават в пъти излъчванията на метан, който се получава при депонирането. Метанът е мощен парников газ, който има 25 пъти по-вредно влияние върху климата от въглеродния двуокис, който от своя страна се емитира при производството на сила от к
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР