Представяме коментар на говорителя на Министерството на външните работи на

...
Представяме коментар на говорителя на Министерството на външните работи на
Коментари Харесай

Украйна с остра позиция за пленници върнати от Русия в Унгария

Представяме коментар на представителя на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко. Той е получен на редакционнатапоща на News.bg.

Министерството на външните работи на Украйна, Координационният щаб по въпросите на военнопленниците и други свързани органи на Украйна не престават да подхващат дейни ограничения за връщането вкъщи евентуално на единадесет украински военнопленници, които Унгария, без знанието на украинското държавно управление или интернационалните правозащитни организации, е депортирала от Русия.

Всички опити на украински дипломати през последните дни да открият директен контакт с украинските жители бяха несполучливи. Това, както и информацията, получена от околните на някои от тях, демонстрира, че уверенията на унгарските управляващи за сякаш свободния статус на украинските бранители в Унгария не дават отговор на истината.

Всъщност те са държани в изолираност, нямат достъп до открити източници на информация, общуването им с техните родственици се реализира в наличието на трети лица, отхвърлят им да открият контакт с посолството на Украйна.

Опитите на украинската страна за осъществяване на градивен разговор с унгарските управляващи по формалните дипломатически канали, за жалост, се пренебрегват.

Подобни дейности на Будапеща слагат под въпрос заявените филантропични претекстове за депортирането на украинци в Унгария. Освен това те могат да бъдат квалифицирани като нарушаване на наредбите на Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи.

Министерството на външните работи на Украйна още веднъж се обърна към унгарската страна с искане неотложно да разреши на украинския консул да посети украинските военнопленници, с цел да може да оцени тяхното физическо и психическо положение, да ги осведоми за техните права, и да им даде незабавна консулска помощ.

Украйна чака завръщането на нашите бранители и е подготвена да им окаже оптимално подпомагане, с цел да се върнат при околните си и да получат нужната рехабилитация.
 Москва първа заяви за продан на военнопленници
Москва първа заяви за продан на военнопленници

Украйна удостовери по-късно - 94 върни украински военнослужещи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР