Представяме идея за 12 винено-кулинарни дестинации, част от проекта „Сподели

...
Представяме идея за 12 винено-кулинарни дестинации, част от проекта „Сподели
Коментари Харесай

12 дестинации за винено-кулинарен туризъм


Представяме концепция за 12 винено-кулинарни дестинации, част от плана „ Сподели България “, който създаваме взаимно с Министерството на земеделието, храните и горите. Това разгласи министърът на туризма Николина Ангелкова, която дружно с министър Румен Порожанов публично показаха дестинациите пред туристическия и земеделския отрасъл. В презентацията участваха също зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по лозята и виното.

При създаване на плана избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като броя не е самоцелна, те са толкоз, колкото са месеците в годината, уточни министър Ангелкова. И посочи, че те включват както обичайните винени питиета и присъщата кухня за района, по този начин и близо 50 общини и към 100 туристически обекта. Тя разяснява още, че е значимо виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия артикул на страната, тъй като са част от цялостното прекарване на туристите.

12-те винено-кулинарни дестинации, които представяме през днешния ден, не са дефинитивни, те са базата, върху която да дискутираме до довеждане докрай на окончателния план, заяви още министърът. Информацията ще бъде качена на формалния уебсайт на Министерството на туризма. Така всеки, който желае, ще може да се запознае с тях, да изпрати мнение или оферти в границите на интервала за разискването им.

Следващият стадий на плана ще е разискването на дестинациите с сектора. Подготвят се 6 кръгли маси в страната, на които дестинациите да бъдат показани детайлно пред локалния бизнес, организациите и общините. Очакваме по този начин да получим подробните мнения на бизнеса и да допълним и надградим създадените от нас оферти, уточни министър Ангелкова. Тя добави още, че се планува окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат оповестени в средата на 2018. След това те ще бъдат цифровизирани и качени на уеб страницата на ведомството. Имаме концепция в бъдеще да бъдат включени и в платформата „ Аз обичам България “ (I love Bulgaria), която беше основана предходната година и популяризира 100 национални туристически обекта, съобщи министърът.

Инициативата „ Сподели България “ може да бъде в помощ на развиването и популяризирането на по този начин наречения муден (слоу) туризъм, сподели министър Ангелкова. И разясни, че неговата идея е обвързвана точно със опазване на традициите и културата, като се натъртва на локалната храна и на районните традиции. По думите й те биха помогнали на туристите да се осведомят за присъщите виновност и храни в дадените региони.

Давайки опция на общините да разпространяват новите винено-кулинарни дестинации, чакаме повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще способства за одобряване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже позитивно въздействие върху развиването на редица общини освен за туризма им, само че и за стопанската система на страната, съобщи министърът.

Очакваме самодейността да способства и за развиването на крилата на сезона, осведоми министър Ангелкова. По думите й данните за тази година демонстрират, че ще бъдат надградени отличните достижения от предходната. За първите осем месеца на 2017-а общият брой визити на задгранични туристи в България е над 6,5 млн., като растежът по отношение на интервала януари-август 2016 година е близо 8%.

В дейния летен сезон общият брой на задграничните визити е повече от 4,3 млн., като се отбелязва повишаване от 5,6% в съпоставяне със съответния интервал година по-рано. Прогнозата на министерството е за интервала юни-септември тази година общият брой задгранични туристи да доближи до към 5,3 млн., което ще е нарастване от близо 6 на 100 по отношение на същите месеци на предходната година, заяви министър Ангелкова. И посочи, че дефинитивни данни ще има в края на седмицата, която информация ще разгласява Националният статистически институт (НСИ).

С още по-сериозни темпове се усилват постъпленията от интернационален туризъм, демонстрира информацията на Българска народна банка, съобщи министър Ангелкова. Според нея в интервала януари–август приходите от интернационален туризъм са 5,2 милиарда лева Това е растеж от близо 10% по отношение на същия интервал на предходната година. Само за летните месеци от юни до август постъпленията са над 3,7 милиарда лева И тук се отбелязва повишаване от 8 на 100 в съпоставяне със същите месеци година по-рано.

Винено-кулинарните дестинации ще са доста значими и за българските производители, сподели Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите. Той разяснява, че имаме неповторими родни виновност, които по този начин ще стигнат до повече консуматори, в това число чужденци. И добави, че у нас има хилядолетни обичаи във винопроизводството и то се развива като съвременен бранш, като са построени забележителен брой винарни и дегустационни центрове наоколо до туристическите забележителности. Това е причина за пакетиране в общ артикул. Министър Порожанов заяви още, че България има регистрирани на европейско равнище 54 виновност със предпазени наименования, което е 8-о място в Европейски Съюз по артикули със предпазени наименования, това приказва за конкурентоспособност и достъп до нови пазари.

На събитието бе и делегация от китайския район Шанси, които са в България за среща с български туристически компании.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР