Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е основният двигател на обществената поръчка

...
Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е основният двигател на обществената поръчка
Коментари Харесай

ВСС търси коли с подгряващи седалки и бежова кожа, за да разнася консумативи

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев е главният мотор на публичната поръчка за колите

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: ГЕРБ се прекатурна за поправката " Домусчиев ", минимум 60 жертви на пожарите в Гърция

И още: БЕХ взе още 150 млн. евро дълг на интернационалните пазари, Тръмп и Юнкер с финален опит да изгладят комерсиалните връзки
24 юли 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018 Висшият правосъден съвет (ВСС) желае да подмени автомобилния си автопарк с 13 автомобила от висок клас.

Колите би трябвало да имат не по-малко от 180 конски сили, най-малко шест скорости и 17-цолови алуминиеви джанти (включително и аварийна гума). Като минимално съоръжение са посочени датчик за различаване на отмалялост на лидера, кожена тапицерия в бежов цвят, система за затопляне на предните и задните седалки, GPS, най-малко тризонална климатична система. Толкова точно написана поръчка мощно стеснява кръга от евентуални реализатори.

Прогнозната стойност, заложена от Висш съдебен съвет, е 894 хиляди лева с Данък добавена стойност, което прави приблизително по 68.7 хиляди лева на автомобил. Събирането на предложения е било до 19 юли. Срокът за доставката на колите е 120 дни.

Поръчката за 13 автомобила на правосъдния съвет е част от по-голяма, която включва и 37 автомобила за потребността на съдилищата. Те са с по-скромни екстри и тяхната стойност е 42 хиляди лева на автомобил.

" Капитал " изпрати въпроси до Висшия правосъден съвет (ВСС) по отношение на поръчката, откъдето предоставиха пространно ревю по тематиката.

В него се изяснява, че Висш съдебен съвет за финален път е купувал нови коли през 2009 година, като междинният им пробег за миналите девет години е 200 хиляди км . Тези коли не са били предоставени персонално на членовете на съвета, само че също по този начин са били употребени и от членовете на Комисията по атестирането и от специалистите в администрацията. От отговора на Висш съдебен съвет разбираме, че с изключение на за превоз на хора, те се употребяват и за преместване на товари, а точно: " екпресно снабдяване на документи до разнообразни институции, за транспортиране на консумативи и ИТ техника ". Колите транспортират и специалистите, които правят оценка положението на 294 правосъдни здания, защото след 2015 година Висш съдебен съвет пое стопанисването им от Министерството на правораздаването.

Според Висш съдебен съвет при провеждането на поръчката са спазени законовите условия, а като апгумент в тази тенденция се сочи фактът, че не са постъпили претенции за разяснение на изискванията, нито възражения по документите или тъжби против откриването на процедурата. По поръчката са постъпили три предложения, само че съвета не прецизират за коя от двете позиции - за колите на съдилищата или единствено за колите на Висш съдебен съвет.

В отговора на правосъдния съвет се споделя, че при правенето на параметрите на техническото задание за поръчката " са извършени съвещания с външни специалисти, включително с представители на Асоциацията на вносителите на коли ". Такива съвещания са били извършени през февруари, като информация е пристигнала от вносителите на Шкода, Форд и Волво, VW и Ауди, Пежо, Ситроен и Тойота.

Всички поръчват с кожен салон, било общоприетоо съоръжение

На въпрос за какво е включено условие колите да имат бежов кожен салон, от Висш съдебен съвет дават отговор: " изискване за съществуване на кожена тапицерия в избран цвят е общоприетоо условие при всички публични поръчки за доставка на коли, възлагани от страна на обществени възложители в границите на Република България и Европейски Съюз ".

Подобно изказване, несъмнено, не дава отговор на истината. Проверка на " Капитал " сподели, че от няколкостотин поръчки за последните години, единствено към дузина имат заложено условие за кожена тапицерия, а тези, в които се показва съответен цвят - единици (в два от случаите е посочено единствено, че би трябвало да е в мрачен цвят).

В отговора си Висш съдебен съвет споделя, че кожената тапицерия за коли " висок междинен клас " е включена в серийното съоръжение, което също не е напълно правилно. Кожената тапциерия може да е част от общоприетото съоръжение, само че единствено в случай че пакетът съоръжение на автомобила е от най-високите класове.

С взор към бъдещето

От правосъдния съвет излагат още един мотив — екстрите, които в този момент са присъединили в техническите условия, в края на експлоатационния интервал ще бъдат освен нещо всекидневно, само че " може би и наложително изискване за придвижването на колите ".

И, говорейки за бъдещето — в месеца преди оповестяването на поръчката, по време на съвещанието на пленума на съвета, членът на прокурорската гилдия Георги Кузманов излиза с забавно предложение, обвързвано с направената от него тактика за енергийна успеваемост на правосъдната власт: " Заинтересувах се по какъв начин мога да си снижа разноските за пътешестване София - Бургас, и открих, че пътуването с дизелов автомобил, в случай че коства 80 лева в едната посока, то с електромобил би коствало 16 лева ". След това въведение той изяснява на сътрудниците си, че електрическите коли са с дребен преход, само че " на този стадий пък има доста положителни хибридни коли, които в градски условия имат пробег до 50 километра единствено на електрическа енергия, което е неимоверно по-евтино. "

Идеята е призната въодушевено от членовете на Висш съдебен съвет, които я поддържат, само че видно от поръчката за коли я оставят за различен път - през днешния ден по-голям е коженият салон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР