Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

...
Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България
Коментари Харесай

Захарта и калориите в безалкохолните напитки намаляват за поредна година

Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България промишленост за безалкохолни питиета и бутилирани води у нас регистрира следващо понижение на калориите и захарта в продуктите си за последните пет години. В резултат на вложените старания по реформулиране, при равнищата на консумация за 2020 година, импортираната в хранителния режим захар от газираните питиета е понижена общо с 3497 тона или с 15,21 на 100.

Това сочат данните от без значение експертно изследване за калоричността на осъществените на българския пазар безалкохолни питиета в наблюдаване на осъществяването на непринудено поетия от производители ангажимент за в допълнение 15 на 100 понижаване на захарта, и надлежно калориите, в портфолиото на газираните питиета до 2020 година, оповестиха от Асоциацията.

С този резултат безалкохолната промишленост става единственият бранш от хранително-вкусовата индустрия, който се отзова на отправения през 2018 година от националните управляващи зов и публично се ангажира пред Научно-експертния съвет към Министъра на опазването на здравето за постигането на задачата, дефинирана в Анекса на Европейски Съюз за понижаване на добавените захари, като е ускорила продължаващото в последните две десетилетия понижаване на захарта и калоричността в бранша на напитките, предлагани на потребителите, се акцентира в прессъобщението.

В резултат на вложените старания по реформулиране потребителите в България са консумирали 8,803 милиона по-малко kcal от газирани питиета през 2020 година по отношение на 2019 година, а 65,6 на 100 от употребяваните през 2020 година газирани питиета са с формули, които не съдържат захар или калорийното им наличие е образувано от съдържащите се в тях плодове. Средното наличие на захар в продуктите от категорията доближи 3,44 грама на 100 мл.

80 % от осъществените през 2020 година артикули от портфолиото на промишлеността у нас са без добавена захар, което значи, че единствено една от пет питиета от развиваните продуктови категории, има в състава си добавена захар. Това способства за спомагателни 6 % понижение на каузи на подсладените със захар безалкохолни питиета, по отношение на равнищата от 2015 година, с което промишлеността надгражда предишно осъщественото понижение от 5,78 на 100 за интервала 2011 - 2015 година Експертното изследване за калоричността на безалкохолните питиета на пазара у нас регистрира както увеличено предложение на газирани питиета, които не съдържат захар и калории, по този начин и понижение на влаганите количества във формулите с добавена захар приблизително с 6,7 на 100 на 100 ml за последните пет години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР