Представлението е за срещата между жени от различни поколения и

...
Представлението е за срещата между жени от различни поколения и
Коментари Харесай

`Женските изкуства за щастливо съпружество`: Нова постановка на Стефан Иванов в `Сфумато` |

Представлението е за срещата сред дами от разнообразни генерации и епохи, за техните истории, истини и самозаблуди и за дългия път към разговора, разбирането и равнопоставеността сред половете, който към момента следва да бъде изминат. Съвременната жена се оглежда в предишното си, с цел да осмисли и разбере своето настояще.

„ Женските изкуства за щастливо съпружество “ на Йона П. Стоянова е любопитен взор към живота на българската градска жена в интервала на Царство България. В този справочник за сполучлив брак от предишния век е разказано всичко належащо, с цел да бъдат нашите прабаби положителни съпруги, всеотдайни домакини и грижовни майки в очите на обществеността.

Притеснена от възходящия брой разводи (само в Русенската епархия те са 132 през 1929 г.), авторката е основала завладяващата творба, която към днешна дата изумява с консервативния прочит на женската роля в българското общество. Някои порядки наподобяват остарели и неприложими, а други – напълно настоящи, само че едно е несъмнено – книгата въвлича в един занимателен роман, пораждащ размисли и усмивки.

Запитвали ли сте се в миналото какъв е бил всекидневният живот на нашите прабаби и прадядовци? Как са се забавлявали? Как са общували в България сред двете международни войни?

Книгата „ Домъ и общество – книга за етикецията въ Царство България “, написана от инж. Лили Янакиева, придвижва в свят, изпълнен с галантни дами, за които „ по време на танц е некрасиво да се притискат доста към кавалера си “, и изтънчени господа, които „ би трябвало да целуват ръка единствено на госпожите, тъй като по този начин показват почитта си към омъжената жена “.
Какъв костюм би трябвало да носи кавалерът, когато е на път, езда, лов или танцова веселба? Как е учтиво дамата да държи бинокъла си по време на театрално зрелище? Тези и доста други въпроси намират отговор.

Драматург: Стефан Иванов
Фотограф: Кети Райкова
Фотограф афиш: Кети Райкова
Участват: Василена Винченцо, Миленита

Билети.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР