Представителят на България в Европейския парламент Цветелина Пенкова посети Плевенския

...
Представителят на България в Европейския парламент Цветелина Пенкова посети Плевенския
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Плевен определено може да се нарече Европейска столица на меда и медопроизводството

Представителят на България в Европейския парламент Цветелина Пенкова посети Плевенския район, където бе формален посетител на Международното ревю по пчеларство 2020. В рамките на форума тя поведе поредност от срещи с представители на сектора, където разяснява съответни европейски политики по тематиката за пчеларството.
„ В този бизнес, резултатите от Зелената договорка ще имат действителни измерения. По-чистата околна среда ще обезпечи на пчелите по-добро здраве, те ще могат да опрашват земеделските култури и по тази метод се подсигурява салдото в биоразнообразието ", разяснява тя.

Пчеларите обрисуваха пред нея три съществени групи проблеми - опазването на здравето на пчелите; битката с пестицидите, вредителите и дейностите на земеделските стопани; финансирането на производителите на мед. Общ метод при опазването на биоразнообразието, опрашването и битката с вредителите се договориха да употребяват представителя на България в Европейския парламент от групата на социалистите и пчеларския отрасъл.

В последния ден на изложбата, госпожа Пенкова награди отличени български и интернационалните пчелари в разнообразни категории. Тя пожела на участниците цялостни кошери, здрави пчели и добра изкупна цена за меда.

Пчеларството е от жизненоважно значение за Европа и света. В икономическо отношение секторът образува към 14.2 милиарда евро годишно, в екологичното равновесие и биологично многообразие е значимо за 84% от растителните типове, 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването посредством диви и домашни пчели. На 17 юни 2019 година Европейската комисия разгласи, че за идващия интервал от 3 години ще даде нови 120 млн. евро на пчеларския бранш, с цел да подкрепи значимата роля, която той играе за земеделието и околната среда – тези средства ще бъдат ориентирани за подкрепяне на националните стратегии за пчеларство.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР