Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с

...
Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с
Коментари Харесай

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

Представителните работодателски организации отхвърлиха плана на Закона за хората с увреждания, който обсъждан на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Критики към проектозакона изрече вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ ”Подкрепа ” също оповестиха своите запаси. От КНСБ поддържат препоръчаните текстове.
Димитър Бранков от Стопанската камара изясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и глобите не предизвикват бизнеса: " Така наречената " компенсационна такса " е на практика споразумяване на налог в цялостно несъгласие с управническата стратегия на държавното управление, с обещанията, които са давани преди изборите, несъмнено. Неясно е за какво тъкмо използваме термина такса. Таксата опонира и на Закона за държавните такси. Нито се дава услуга, нито се прави някаква активност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в претекстовете, нито в оценката на влияние ".

Омбудсманът Мая Манолова изясни, че квотите и наказванията имат опция: " Тогава, когато имате опция да ползвате услуги, които се дават или артикули от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания. "

Манолова беше прекратена от Симеонов, който сподели: " Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е потребно и кое не е за тях. Аз, да вземем за пример, не мога да схвана какво такова голямо доверие имате в Бюрото по труда ".

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " открои казуса с достъпността.

" И все още вложителите имат опция да пуснат в употреба постройка, която не дава отговор на заложения план ".

Въвеждането на квотите и съгласно президента на КТ " Подкрепа " няма да реши казуса. Димитър Манолов сподели: " Твърде доста са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие ".

Манолов се обърна и към омбудсмана Манолова и изиска поддръжка за акция против нощния труд: " Тези дни ще напечатам фланелки с надпис " Нощният труд ни убива " и доста иска ми се желае, когато тръгнем да се занимаваме с това по какъв начин се заплаща нощния труд, по какъв начин се поставя, и на нас да ни бъде обърнато задоволително внимание ".

Проектът на Закон беше импортиран от обществения министър Бисер Петков. В него се регламентира главно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – самостоятелната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки би трябвало да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на беднотия и диференцирани съгласно степента на увреждане.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР