Представителите на випуск 92 Марк Уилямс и Джон Хигинс изиграха

...
Представителите на випуск 92 Марк Уилямс и Джон Хигинс изиграха
Коментари Харесай

15 години по-късно той отново е кралят на Крусибъл

Представителите на " випуск 92 " Марк Уилямс и Джон Хигинс изиграха един от най-великите финали в историята на Световното състезание по снукър в " Крусибъл ". Уелския змей водеше с 15:10 след предходните три сегмента, само че завоюва купата след изключителна драма - 18:16, като с нея стигна третата си международна купа!

@markwil147 beats John Higgins 18-16 to win the @Betfred World Championship!#ilovesnooker pic.twitter.com/FHzoEhbKvO
— World Snooker (@WorldSnooker1) May 7, 2018
ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 11:15

В първия фрейм от сесията Уилямс осъществя по познатия самоуверен метод шот-ту-натинг по розова за междинния ляв джоб, като имаше нелош късмет да комбинира и с черна, само че пропусна и даде масата на противника. Хигинс имаше три отворени червени, с които да стартира брейка си, а след това и разви задоволително други с назад въртене на кюбола след вкарана черна, с цел да може най-малко да стигне до фрейм-бол, стига да не прави фрапантна неточност. Той бе спокоен и безукорен в осъществяванията си и направи четвъртия си сенчъри брейк във финала и 11-и в шампионата досега - цялостно почистване на стойност 131 точки за 11:15!

CENTURY: A fantastic start to the final session from Higgins as he brushes home a clearance of 131 to reduce the deficit to 15-11! #BBCSnooker pic.twitter.com/trAk7Iyd8Y
— Live Snooker (@Livesnooker) May 7, 2018

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 12:15

За първи път във финала (а може би и в турнира) Уилямс направи най-голямата допустима неточност при разбиващ удар - откри синята с кюбола и остави две налични червени за съперника си. Хигинс осъществя една от тях, само че не можа да комбинира с жълта, с което върна уелсеца на масата, който пък означи другата самотна алена. Впоследствие той даже съумя да разреди групата през розова, колкото и мъчно да изглеждаше на пръв взор. Той обаче ненадейно пропусна алена по левия междинен джоб и брейкът му спря на 58, а за Хигинс нямаше доста сложни топки по масата, като се изключи жълтата, която не бе на позицията си, а бе долепена до дългия ръб наоколо до " жълтия джоб ". Именно за нея той трябваше да се постарае да се пласира, само че го направи ослепително с попадение по кафявата. В последна сметка Вълшебника от Уишоу направи ново тотално почистване за халф-сенчъри от 67 и стопи още от изоставането си в резултата - 12:15.

WHAT A CLEARANCE

Williams breaks down on 58 and Higgins punishes emphatically with a sensational 68 to close the gap to 15-12! Can he turn this around? #BBCSnooker pic.twitter.com/YgMJ5nzytc
— Live Snooker (@Livesnooker) May 7, 2018
ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 13:15

С втория си удар в идната партия обаче Хигинс остави алена за междинен ляв джоб, откакто по нехайство направи целувка със синята в опит за сейфти. Това даде много добър късмет на Уилямс да се развихри сред топките още веднъж и да усъвършенства успеваемостта си при ударите, която в първите два фрейма бе 85%, а тази на Хигинс - 98% (единственият пропуск бе по комплицираната жълта с хикса). Уелския змей стигна до брейк от 47, само че вторичният му разбиващ удар не извади налична алена и той трябваше да се задоволи със сейфти.

John Higgins looks a different animal out there, hunting for 15-13 now...

How about this split!? #ilovesnooker @Betfred pic.twitter.com/wvlJi99epb
— World Snooker (@WorldSnooker1) May 7, 2018
Шотландецът направи едва осъществяване и остави алена за горния ляв джоб, само че Уилямс я пропусна, до момента в който противникът му я осъществя благодарение на машинален мост. Хигинс подхвана нов комплициран брейк, в който трябваше да прави кенън-шот след осъществена зелена, а след това два пъти не показва добър надзор над кюбола по последните три червени. Въпреки това той вкара страхотна зелена, с цел да се пласира за последната 1-точкова топка, а малко по-късно вкара и фрейм-бола си - синята. В последна сметка разчистването бе тотално и на стойност 82 точки за заплашително стопяване на задатъка на Уилямс - 13:15.

Something's clicked for John Higgins!

The four-time champion adds a break of 82 to runs of 131 & 67, and now trails Mark Williams 15-13.

It was 14-7, remember... #ilovesnooker @Betfred pic.twitter.com/cfUjcN675L
— World Snooker (@WorldSnooker1) May 7, 2018
ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 14:15

В идващия фрейм двамата подхванаха сейфти замяна, след която Хигинс този път първи се развихри сред топките и направи брейк от 47, преди да би трябвало да играе остроумен предпазен удар. Уилямс, който към този миг не бе вкарвал топка от половин час игра, още веднъж се срина в опита си да обърне развоя на събитията и трябваше да си седне рано-рано на стола. За следващ път Вълшебника от Уишоу показва непреклонност напрегнат и завоюва за първи път в мача четвърти следващ фрейм за 14:15!

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 15:15!

When you're late for work, and you can't find your keys...#ilovesnooker @Betfred pic.twitter.com/TODv6j9tOQ
— World Snooker (@WorldSnooker1) May 7, 2018
Уилямс стартира с фаул след интервала, вкарвайки бялата, само че пък Хигинс реализира едвам втория си пропуск за вечерта, неуспявайки да комбинира с розова след първата алена. Топките бяха задоволително предразположени към Уилямс, който имаше действителен късмет да се регистрира най-сетне в сесията, макар че в един миг осъзна, че му няма дребния удължител за щеката. Както не за първи път се случи в сесията обаче, Уелския змей сбърка алена и спря поредицата си на 47. На Хигинс му предстоеше ново почистване, от което първия удар изглеждаше най-труден, а той го извърши ослепително. Великият шотландец направи следващото си почистване на стойност 62, с цел да изравни резултата на 15:15!

ФРЕЙМ ЗА УИЛЯМС - 16:15

WILLIAMS IN FRONT AGAIN

A superb show of resilience from Williams as he secures his first frame of the evening to edge back in front at 16-15! Incredible drama at The Crucible! #BBCSnooker pic.twitter.com/xs0ZqhiduT
— Live Snooker (@Livesnooker) May 7, 2018
Два часа след началото на финалната сесия Уилямс най-сетне завоюва един от нужните му три фрейма за третата международна купа. И той обаче не пристигна без главоболия, тъй като за n-ти път аудиенция на уелсеца бе лимитирана до мини-брейк от 41 точки, единствено че този път той не остави нищо на Хигинс. Кратката сейфти замяна бе съпроводена с по един пропуск по дълги червени и от двамата, само че въпреки всичко по-късно Уелския змей добави с брейк от 37 и поведе още веднъж с 16:15, и то в случай че не бе вкарвал топка преди началото на 31-ата партия от цели 40 минути.

ФРЕЙМ ЗА УИЛЯМС - 17:15

Левичарят стартира с положителни предпоставки да гради серия, само че тя спря извънредно прибързано с пропуск по розова за десния междинен джоб. По-лошото в тази ситуация за него бе, че Хигинс получи нелош късмет да направи нова печеливша аудиенция, въпреки че синята и черната не бяха на своите истински позиции. Хигинс обаче също изпусна бялата от надзор и трябваше да компенсира с алена по левия междинен, която не се получи.
ONE AWAY

Williams floats in a break of 100 to restore a two-frame cushion at 17-15 and move within one of a third World Championship title!

What does Higgins have left? #BBCSnooker pic.twitter.com/ks7d0KQisS
— Live Snooker (@Livesnooker) May 7, 2018 Така Уелския змей се развихри още веднъж и даже направи сенчъри брейк - втори за него в дуела и 13-и в шампионата - тъкмо 100 точки за 17:15!

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 16:17

Уилямс още веднъж първи излезе на масата и се възползва да стигне до 37 точки във визитата си, преди да му се постанова да влиза в групата с второстепенен разрастващ удар. Той през синята го направи и бе заплатен прелестно, като осъществяванията му се получаваха с надалеч по-голяма скорост, от които и да било други в сесията. Той вкара отлична алена от междинна отдалеченост за 63-ата си точка в актива, преди да пропусне шампионската си топка - розовата за горния десен джоб!
WOULD YOU BELIEVE IT?!

Williams misses championship ball pink and Higgins holds his nerve to produce a magnificent 65 clearance to keep the match alive at 17-16 behind! #BBCSnooker pic.twitter.com/IYgFdYlKFf
— Live Snooker (@Livesnooker) May 7, 2018 Хигинс извади шанс освен поради фрапиращия пропуск на противника си, само че и с благоразположените останали топки по масата. Вълшебника от Уишоу не разочарова и за следващ път разчисти сукното от позиция на догонващ, с цел да продължи трилъра в " Крусибъл " - брейк от 65 за 16:17!

ТИТЛА ЗА УИЛЯМС - 18:16!

Уилямс още веднъж показва извънземното си възприятие към удари, които никой различен не би видял, камо ли подхванал. Той вкара феноменална алена за междинния десен джоб и подхвана застрашителен брейк, който за нула време стана халф-сенчъри, като този път вкара мачбола си.
WILLIAMS IS WORLD CHAMPION

It's all over, Mark Williams becomes World Snooker Champion for the third time after a breath-taking 18-16 victory over John Higgins in the final! #BBCSnooker pic.twitter.com/994Tt22oUD
— Live Snooker (@Livesnooker) May 7, 2018 Подвластен на страстите, той спря на 69 с пропуск по кафявата, като Хигинс се върна на масата в търсене на нужните му три снукъра. Уилямс обаче се погрижи да не се стига до " непотребна драма ", като осъществя дълга алена и стисна ръката на великия си противник - 18:16!

Уелския змей стигна до борбата за трета международна купа след триумфите си през 2000 и 2003 година, побеждавайки в истински трилър и претендент за нова класика в " Крусибъл " против Бари Хоукинс - 17:15.

Вълшебника от Уишоу пък се пребори за втори следващ и общо седми край в " театъра на фантазиите " в Шефилд, с помощта на солидния триумф със 17:13 над Кайрън Уилсън.

ВИЖТЕ ТУК РЕПОРТАЖ ЗА ТРЕТАТА СЕСИЯ

ВИЖТЕ ТУК РЕПОРТАЖ ЗА ВТОРАТА СЕСИЯ

ВИЖТЕ ТУК РЕПОРТАЖ ЗА ПЪРВАТА СЕСИЯ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР