Представителите на вида фламинго са едни от най-красивите и същевременно

...
Представителите на вида фламинго са едни от най-красивите и същевременно
Коментари Харесай

Тайната за цвета на фламингото

Представителите на типа фламинго са едни от най-красивите и в същото време най-интересните птици, които в миналото сме виждали. Великолепието им се дължи освен на неговата величествена и грациозна външност, а и на някак неестествено розовия им цвят.

Неведнъж сме се чудили по какъв начин може да се раждат толкоз розови. Истината е, че в действителност новородените бебета фламинго са сиви. Защо тогава, когато пораснат, добиват този ослепителен цвят?

Тайната се крие в храната. Фламингото живее най-много към езера и блата, хранейки се най-вече с водорасли, ларви, скариди и мекотели.
 Снимка 427385

Някои типове водорасли, множеството мекотели и ракообразните, с които се храни фламингото, са богати на съдържащия червено-оранжев пигмент органически химикал бета каротин .
 Снимка 427382

Храносмилателната система на птицата извлича пигмента, разтваря го в мазнини и го употребява при растежа на новите пера, по тази причина и цветът им се трансформира на розов.

Розовото може да бъде по-светло или по-тъмно - според от количеството бета каротин, поемано от птицата посредством храната. То пък е друго във водораслите и ракообразните в другите елементи на света.
 Снимка 427384

Затова някои птици фламинго са по-наситено розови, оранжеви, че даже и червеникави (около Карибско море), а други, които живеят в по-сухите региони на някои езера, са с по-светло розов цвят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР