Представителите на Репортери без граници Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел

Представителите на Репортери без граници Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел ...

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник".


Представителите на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел се срещаха през миналата година с българския премиер и президент, за да изразят силното си притеснение от неприемливото отношение на държавата към българските медии

© Юлия Лазарова Международната организация "Репортери без граници" осъди запора на банкови сметки и други активи, които българската комисия за конфискация на незаконно придобито имущество наложи на един от издателите на "Капитал" Иво Прокопиев и изпълнителната директорка на "Икономедиа" Галя Прокопиева.

"Репортери без граници" осъжда нарастващия политически натиск върху основната независима медийна група [в България] Икономедиа, издател на "Капитал" и "Дневник", след като лични банкови сметки и лични активи на Галя и Иво Прокопиеви бяха запорирани", се казва в официално изявление на международната организация. Според нея това се извършва от политически контролирани органи, които искат да изместят публичното внимание от случващия се в момента скандал за търговия с влияние в хазартния сектор. "Репортери без граници" смятат още, че това е "отговор на журналистически разследвания, които разкриват неприятни истини за случаи на корупция в България".

#Bulgaria @RSF_inter denounces the increasing political pressure against the main independent media group @economediabg, publisher of @CapitalBg and @dnevnik after private bank accounts and some private assets of CEO @galyapro & founder @IvoProkopiev were frozen pic.twitter.com/K0ZlKIqjiN
- RSF in English (@RSF_en) May 22, 2020
Организацията освен приветства решението на Европейската комисия да продължи мониторинговия механизъм над България, тъй като няма никакъв напредък в борбата с корупцията. "Натискът над независимите медии е част от същия проблем с прилагането на върховенство на закона", категорични са от "Репортери без граници".

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Повод за тази реакция е решението на КПКОНПИ от началото на тази седмица да внесе искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за "отнемане на незаконно придобито имущество", с цена на иска 451 476.59 лв. Това става малко по-малко от два месеца, след като комисията, оглавявана от предишния главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще го направи.

"За последните пет години на всеки два-три месеца срещу нас се редуват или атака от прокуратурата, или атака от КПКОНПИ срещу имуществото, или физически заплахи. За разнообразие от време на време се организира вандализъм или кражби на имущество на някоя от фирмите, в които сме инвестирали", написаха тогава Галя и Иво Прокопиеви. Тяхното обяснение на случващото се беше че "в разгара на корона кризата банда самозабравили се, маскирани като защитници на държавния интерес, върлува из страната".

"По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия по реда на ЗПКОНПИ, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД", изрично заяви комисията на Цацаров при официалното съобщение. Същият аргумент беше използван преди време и от предишния председател на комисията - подалият оставка след скандал с подозрения за незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. Неговите изявление, че няма запор върху фирмата, която издава "Капитал" и тя може да бъде веднага продадена, бяха изтълкувани като директно предложение от властта и хората, които я контролират, че истинската причина за тази кампания е независимата позиция на медиите от групата.

Източник: capital.bg