Представителите на работодателските организации подкрепиха работата по изграждане на нови

...
Представителите на работодателските организации подкрепиха работата по изграждане на нови
Коментари Харесай

Петкова: Диверсификацията и конкурентните енергийни доставки са водещ приоритет за правителството


Представителите на работодателските организации поддържаха работата по създаване на нови газови връзки на България със прилежащите й страни, с цел да бъде обезпечено националното ползване на конкурентни цени. Кирил Домусчиев (КРИБ), Васил Велев (АИКБ) и Константин Стаменов (БФИЕК) разискаха през днешния ден настоящи тематики от региона на енергетиката с министър Теменужка Петкова. В срещата участваха и заместник-министрите Жечо Станков и Красимир Първанов, както и ръководителите на държавните енергийни компании.

Министър Петкова осведоми участниците за идните диалози с „ Газпром “ след решението на Европейската комисия по делото с газовата компания, което дава опция договорните условия с нея да бъдат изменени. Тя бе безапелационна, че диверсификацията и конкурентните енергийни доставки са водещ приоритет за държавното управление и то работи интензивно за реализацията му.

Предизвикателствата за българската енергетика, свързани с нарасналите цени на въглеродните излъчвания също бяха измежду обсъжданите тематики. През последните месеци те означават сериозен растеж, достигайки до нива от 25 евро/тон. В момента в Министерството на енергетиката е образувана работна група, която би трябвало да предложи кратко-, средно- и дълготрайни ограничения за излаз от обстановката. Групата проучва опита на други страни, измежду които Германия, Италия и Белгия. Предстои през м. октомври ограниченията да бъдат показани пред заинтригуваните страни.

Енергийният министър показа своето очакване процедурата за избор на стратегически вложител и структурата на плана „ Белене “ да бъдат факт до края на октомври. По думите й документите се изготвя според заложените в решението на Народното събрание параметри – планът да се осъществя на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР