Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на

...
Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на
Коментари Харесай

ЦИК ще определи състава на РИК-Разград     

Представителите на политическите партии, взели участие в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за 48-то Народно събрание на 02.10.2022 година, не реализираха съглашение, по тази причина решението за състава на комисията ще вземе ЦИК. Консултациите бяха свикани и водени от регионалния шеф Драгомир Златев и се организираха в заседателната зала на Областната администрация. В тях от страна на политическите сили взеха присъединяване Марин Шишев, Галя Ралева и Евгени Енчев / “Продължаваме промяната/, Владимир Димитров и Надежда Радославова /ГЕРБ-СДС/, Мехмед Салим /ДПС/, Петя Стефанова и Наско Анастасов/„ Българска социалистическа партия за България “/, Мария Господинова /ИТН/, Огнян Обрешков /„ Демократична България “/ и Деян Дацев / “Възраждане “/. Областна администрация бе показана още от основния секретар Михаил Тодоров, от основния специалист Красимира Димитрова и Светлана Неделчева /юрисконсулт/.

Марин Шишев от „ Продължаваме промяната “ предложи Жоро Чобанов за ръководител на РИК, а за членове – Маргарита Иванова, Драгомир Павлов и Росен Маринов.

Владимир Димитров от ГЕРБ-СДС настоя, че ръководител би трябвало да е Хубан Соколов. Предложението на обединението за членове бе – Ралица Костова-Цветанова и Айсел Хасанова.

Мехмет Салим от Движение за права и свободи регистрира, че ще е мъчно да се реализира консенсус за ръководител, по тази причина предложи секретарското място в РИК да е за – Нергин Хамдиев, ачлен да е Юмгюл Ахмедова.

Наско Анастасов от Българска социалистическа партия предложи за секретар Силвия Великова.

Мария Господинова от „ ИТН “ съобщи, че партията държи заместник-председател да е Светлана Неделчева.

Огнян Обрешков от „ Демократична България “ предложи заместник-председател да е Ивелина Игнатова.

Деян Дацев от „ Възраждане “ също изиска заместител.председателското място, като кандидатурата на партията е Албена Тодорова-Йорданова.

След като не бе реализирано съглашение за състава на комисията, регионалният шеф Драгомир Златев разгласи, че единственият вид в тази обстановка е да изпратипротокола от консултациите и всички нужни документи в ЦИК, където ще дефинират разпределението на позициите.

Числеността и състава на РИК са избрани в член 61 от Изборния кодекс и в Решение № 1198-НС/02.08.2022 година на ЦИК. За региони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски избирателен регион, числеността на РИК е с сбор 13 членове, в това число ръководител, двама заместник-председатели и секретар.

Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

При съставянето на РИК се съблюдава съотношението сред парламентарно показаните партии и обединения, а то е:- Коалиция „ Продължаваме промяната “ – 4 членове;- Коалиция „ ГЕРБ-СДС “ – 3 членове;- Партия „ Движение за права и свободи ” – 2 членове;- Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ – 1 член;- Партия „ ИТН “ – 1 член;- Коалиция „ Демократична България ” – 1 член;- Партия „ Възраждане “ – 1 член.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР