Представителите на неправителствените организации от Обществения съвет към парламентарната Комисия

...
Представителите на неправителствените организации от Обществения съвет към парламентарната Комисия
Коментари Харесай

Неправителствените организации одобриха поетапното им регистриране в Агенцията по вписванията

Представителите на неправителствените организации от Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите напълно утвърдиха поетапното пускане на регистрацията им в Агенцията по вписванията, което ще стартира на 1 януари 2018 година.

Днес заместник-министър Десислава Ахладова ги срещна с проекта, направен от Министерство на правораздаването.
Във връзка с прекосяването на Централния указател на юридическите лица с нестопанска цел (ЦРЮЛНЦ) от Министерство на правораздаването към Агенцията по вписванията е очакван поетапен график. Така заявки за регистриране на условия и оповестяване на актове в ЦРЮЛНЦ при министерство на правораздаването и съпътстващите ги документи, отговарящи на нормативните условия за регистриране и постъпили в деловодството на Министерство на правосъдието на улица „ Славянска " № 1 до 31.12.2017 година в това число, ще бъдат обработени и вписани в ЦРЮЛНЦ до 31.12.2017 година

Постъпилите в деловодството на Министерство на правосъдието преписки и документи след тази дата, в това число и с пощальон и пощенско клеймо след 31.12.2017 година ще бъдат връщани на заявителите заради липса на правно съображение, според Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който влиза в действие от 1 януари 2018 година Така преписките и документите ще се връщат с писменно съобщение за нуждата от пререгистрация в Агенцията по вписванията.

Зам.-министър Ахладова срещна представителите на неправителствените организации и с проекта за поетапното пускане на вписванията в Агенцията по вписванията. Така на 01.01.2018 година ще започва вписването на събитията и оповестяване на актове на сдружения, фондации и клонове на задгранични юридически лица с нестопанска цел. На 15.01.2018 година ще започва издаването на удостоверения и преписи от документи от комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружения, фондации и клонове на задгранични юридически лица с нестопанска цел. На 28.02.2018 година ще започва вписването на условия, оповестяване на актове и издаване на удостоверения за националните читалища.

По време на срещата ръководителя на Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите Ива Таралежкова изрази от името на сътрудниците си цялостна поддръжката за стартирането на поетапното регистриране и осъществяване на услуги на юридически лица с нестопанска цел в Агенцията по вписванията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР