Представителите на Местното звено, което координира дейностите по извеждането на

...
Представителите на Местното звено, което координира дейностите по извеждането на
Коментари Харесай

В Областната администрация се състоя работна среща със заместник-министъра на труда и социалната политика Елка Налбантова

Представителите на Местното звено, което координира дейностите по извеждането на децата от Дома за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ - Плевен се срещнаха със заместник-министъра на труда и обществената политика Елка Налбантова в зала „ Плевен ” на Областната администрация.

Водещ на срещата беше регионалният шеф Виолета Иеремиева. Във форума взе присъединяване и заместител регионалният шеф Николай Абрашев.

Откривайки полемиката, Виолета Иеремиева акцентира, че поддържа деинституализацията и предпочитаната грижа за децата с увреждания в фамилна среда, и че вижда сериозната подпомагаща роля на страната, с цел да могат родителите да се оправят.

В България процесът на деинституционализация на грижите за деца към този момент е във заключителен стадий. Към момента действат последните четири ДМСГД, един от които се намира в Плевен. Те се ръководят от Министерството на здравеопазването и следва да бъдат закрити.

В процеса на подготовката за тази мярка е належащо да се разпознават усложненията и да се предложат ограничения за тяхното превъзмогване, да се разработят методически насоки за поддръжка, за работа и взаимоотношение с локалните общности, в които децата, изведени от ДМСГД, ще употребяват обществени услуги.

На срещата зам.-министър Налбантова очерта главните правила, на които са подчинени дейностите, предхождащи закриването на ДМСГД: ограничение на приема в тях, осъществяване на прецизна самостоятелна оценка на положението на настанените деца, с цел да се дефинира съответния тип услуги, от които всяко дете се нуждае, и въз основата на това, да се направи умозаключение с какви съответни обществени услуги би трябвало да бъде сменен съответния ДМСГД. Важно е при оценката и разбора да се регистрира разликата сред нуждата от лекуване и потребността от мярка за протекция.

Виолета Иеремиева изрази паниката си за здравната развръзка при деца в тежко положение и за това дали те ще получат същата здравна грижа в обществената услуга, като тази, която са имали в ДМСГД, в качеството му на лечебно заведение.

Решението на този проблем, съгласно зам.-министър Налбантова, е в разкриването на Центрове за настаняване от фамилен вид с непрекъсната здравна грижа, в които не се къса връзката сред фамилията и детето. Изследванията демонстрират, че положението на децата в огромна степен зависи от това дали се усещат прочувствено свързани със фамилната среда и точно това е приоритет в дейностите по деинституализацията.

Разговорите по тематиката със заместител министър Елка Налбантова ще продължат в община Плевен с представители на обществените институции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР