Представителите на ЛГБТИ, станали жертвите на насилие не докладват за

...
Представителите на ЛГБТИ, станали жертвите на насилие не докладват за
Коментари Харесай

Гейове и лесбийки не докладват в полицията за нападения срещу тях

Представителите на ЛГБТИ, станали жертвите на принуждение не рапортуват за случаите в институциите. Те се тревожат от принуждение от страна на полицията или утежняване на обстановката. Това сочат резултатите от отчет за анти-ЛГБТИ закононарушения от ненавист и произшествия в България през 2017 година, направен от фондация GLAS.

Данните демонстрират, че множеството произшествия с ЛГБТИ хора в България се случват в учебно заведение, а младите гей мъже от огромните градове са най-честите жертви на закононарушения от ненавист.

Най-често срещаното насили върху хората с нетрадиционна полова ориентировка са заканите. Те съставляват 73% от случаите.

Най-много закани получават младите мъже на възраст сред 15 и 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове. Сред публичните места, където са регистрирани най-вече закани, учебното заведение е преди всичко (60%), следвано от вкъщи (20%) и питейните заведения (10%).

15% от всички жертви оповестяват за физическо нахлуване (80% с хомосексуална ориентировка, а 20% с бисексуална). 60% от жертвите на физическо принуждение са от възрастовата група 25-34 години, а 40% са на възраст сред 15 и 24 години.

Най-притеснителното, което откриват от фондацията е, че за случаите не се оповестява в полицията.

" Нито един от пострадалите, които са попълнили онлайн отчета, не е съобщил за случаите в правозащитните органи. Жертвите на закононарушения от ненавист в България се усещат неловко да рапортуват пред полицията. Причините за това са главно две - не имат вяра, че сигналът им ще бъде взет насериозно и дейно разследван, както и се притесняват от спомагателен тормоз от страна на полицейските чиновници ", изясни Симеон Василев, изпълнителен шеф на фондация GLAS.

От фондацията акцентират, че у нас наказателният кодекс не включва половата ориентировка и половата еднаквост или изразяването на пола като признаци, на основата на които се правят закононарушения от ненавист. Рядко, когато е подаден сигнал за хомофобски или трансфобски набези и наказателно преследвани, най-често обвиняванията са в дейности с " хулигански подбуди ", доуточняват от GLAS.

" Фактът, че закононарушенията от ненавист против ЛГБТИ не са глобени от закона, е добре прочут в общностите на ЛГБТИ хората. Неефективното и доста постепенно следствие на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 година, обезкуражава жертвите на закононарушения, свързани с ненавист, да рапортуват и да търсят правдивост ", съобщи Василев.

От GLAS напомнят, че всеки станал жертва или очевидец, може да подаде сигнал посредством техния портал tolerantni. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР