Представителите на ЛГБТИ, станали жертвите на насилие не докладват за

...
Представителите на ЛГБТИ, станали жертвите на насилие не докладват за
Коментари Харесай

Гейове и лесбийки не докладват в полицията за нападения срещу тях

Представителите на ЛГБТИ, станали жертвите на принуждение не рапортуват за случаите в институциите. Те се тревожат от принуждение от страна на полицията или утежняване на обстановката. Това сочат резултатите от отчет за анти-ЛГБТИ закононарушения от ненавист и произшествия в България през 2017 година, направен от фондация GLAS.

Данните демонстрират, ч е множеството произшествия с ЛГБТИ хора в България се случват в учебно заведение , а младите гей мъже от огромните градове са най-честите жертви на закононарушения от ненавист.

Най-често срещаното насили върху хората с нетрадиционна полова ориентировка са заканите. Те съставляват 73% от случаите.

Най-много закани получават младите мъже на възраст сред 15 и 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове. Сред публичните места, където са регистрирани най-вече закани, учебното заведение е преди всичко (60%), следвано от вкъщи (20%) и питейните заведения (10%).

15% от всички жертви оповестяват за физическо нахлуване (80% с хомосексуална ориентировка, а 20% с бисексуална). 60% от жертвите на физическо принуждение са от възрастовата група 25-34 години, а 40% са на възраст сред 15 и 24 години.

Най-притеснителното, което откриват от фондацията е, че за случаите не се оповестява в полицията.

" Нито един от пострадалите, които са попълнили онлайн отчета, не е съобщил за случаите в правозащитните органи. Жертвите на закононарушения от ненавист в България се усещат неловко да рапортуват пред полицията. Причините за това са главно две - не имат вяра, че сигналът им ще бъде взет насериозно и дейно разследван, както и се притесняват от спомагателен тормоз от страна на полицейските чиновници ", изясни Симеон Василев, изпълнителен шеф на фондация GLAS.

От фондацията акцентират, че у нас наказателният кодекс не включва половата ориентировка и половата еднаквост или изразяването на пола като признаци, на основата на които се правят закононарушения от ненавист. Рядко, когато е подаден сигн ал за хомофобски или трансфобски набези и наказателно преследвани, най-често обвиняванията са в дейности с " хулигански подбуди ", доуточняват от GLAS.

 Общо 17 години затвор за убийците на студента Михаил Стоянов, постанови Софийски градски съд
Общо 17 години затвор за убийците на студента Михаил Стоянов, постанови Софийски градски съд

28-и състав с ръководител съди Атанас Атанасов призна двамата за отговорни за това, че сред 21 и 23 часа на 30 септември 2008 година в Борисовата градина са умъртвили студента съзнателно по изключително непосилен за жертвата метод.

" Фактът, че закононарушенията от ненавист против ЛГБТИ не са глобени от закона, е добре прочут в общностите на ЛГБТИ хората. Неефективното и доста постепенно следствие на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 г ., обезкуражава жертвите на закононарушения, свързани с ненавист, да рапортуват и да търсят правдивост ", съобщи Василев.

От GLAS напомнят, че всеки станал жертва или очевидец, може да подаде сигнал посредством техния портал tolerantni.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР