Представителите на фирмите, които предлагат дуално обучение, се страхуват да

...
Представителите на фирмите, които предлагат дуално обучение, се страхуват да
Коментари Харесай

Фирмите не инвестирали в кадри без гаранция за постъпването им

Представителите на компаниите, които оферират дуално образование, се опасяват да влагат в фрагменти, без да има гаранция, че те ще останат за работят при тях. Това са показали 73% от компаниите, които са взели участие в изследване след края на петгодишния швейцарски план ДОМИНО, по който гимназисти се учеха посредством работа.

То е извършено измежду 104 компании и 31 учебни заведения по ДОМИНО, 502 компании и 153 учебни заведения отвън плана, както и 4 фокус групи с възпитаници от професионални гимназии и родителите им.

Както учениците във фокус групите, по този начин и 57% от представителите на бизнеса, пък споделят, че откриват разминавания сред преподаваното в учебните заведения и нужните познания и умения, които стажантите би трябвало да имат за работа в действителна среда. Теорията, преподавана в професионалните гимназии в страната, пък постоянно била остаряла и не отговаряла на модерните условия на бизнеса, написа Монитор.

Учениците, взели участие в проучването, също удостоверяват, че практическите занятия остават на назад във времето и постоянно не остава образователно време за тях или няма подобаваща материална база и преподаватели. Повече от половината от участвалите в изследването компании по ДОМИНО показват единодушието си да отделят част от служащите си, с цел да вземат участие в семинари по дуалното обучение или за създаване на образователна стратегия, която да дава отговор по-пълно на актуалните потребности на бизнеса Това обаче не се отнася до представителите на бизнеса отвън плана. Почти една трета от тях не са склонни да освободят няколко свои служащия, с цел да взе участие в създаването на нови образователни стратегии.

Въвеждането на професионално насочване от най-ранна възраст и промени в държавния банкет, които да усилят приема в професионалните гимназии с механически специалности са двете най-спешните законодателни промени, които би трябвало да решат проблемите с неналичието на фрагменти за бизнеса съгласно участниците в изследването. Подкрепа на партньорствата сред бизнеса и професионалното обучение на локално и национално равнище пък е друга стъпка, която би трябвало да бори дефицита на фрагменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР