Представителите на Федералния резерв решиха да запазят лихвените проценти на

...
Представителите на Федералния резерв решиха да запазят лихвените проценти на
Коментари Харесай

Федералният резерв взе решение да не променя лихвените проценти – докога?

Представителите на Федералния запас взеха решение да запазят лихвените проценти на 22-годишния връх, с което показаха готовността си за още едно нарастване по-късно тази година, с цел да се борят с инфлацията.

Решението произтича от по-силната от предстоящото икономическа интензивност. Според прогнозите, оповестени след двудневната им среща, множеството чиновници плануват нуждата от опазване на лихвените проценти на настоящето им ниво през идната година.

Председателят на Фед Джером Пауъл акцентира, че решението по отношение на следващото покачване на лихвите през тази година остава отворено, като посочи значимостта на наблюдението на трендовете в данните за нескончаем интервал от време. Пауъл също по този начин акцентира способността на Фед за внимателен прогрес заради премисления ритъм на повишение на лихвените проценти през предходната година.

Това е вторият случай тази година, в който Фед се въздържа от повишение на лихвените проценти. Премереният метод е за предпочитане, защото повишението на лихвените проценти нормално лишава година или повече, с цел да окаже влияние върху стопанската система.

Неотдавнашното послание на Пауъл в Джаксън Хоул сподели нежеланието му да разгласи прибързано триумф в битката на Фед с инфлацията. Той предизвести, че ненадейно мощната икономическа интензивност може да съставлява риск за по-нататъшния прогрес в намаляването на инфлацията.

Последните прогнози демонстрират, че 12 от 19-те публични лица плануват още едно нарастване на лихвения % през тази година. Заседанията са планувани за 31 октомври – 1 ноември и през декември.

Медианалните прогнози допускат понижаване на лихвения % по федералните фондове до към 5% до края на 2024 година, което допуска опция за две намаления на лихвения % през идната година, в случай че тази година се стигне до покачване. Длъжностните лица плануват също по този начин по-силен стопански напредък за тази и идната година, както и по-малко нарастване на безработицата спрямо прогнозите от юни.

Прогнозите за годишната базисна инфлация бяха ревизирани надолу до 3.7% за четвъртото тримесечие спрямо предходната прогноза от юни за 3.9%.

След съвещанието през юли се появиха повече признаци за широкообхватно намаляване на инфлацията. Според желания от Фед измерител анализаторите от Уолстрийт предвиждат едва покачване на базисните цени за трети следващ месец през август. Пауъл загатна, че икономистите на Фед чакат това евентуално да намали 12-месечния ритъм на базисната инфлация до 3.9% през август.

Индикацията за нестихваща стопанска система докара до повишение на доходността на 10-годишните държавни облигации. Доходността им се увеличи до над 4.3%, доближавайки се до равнища, невиждани от 2007 година насам, по отношение на 3.9% при последното съвещание на представителите на Фед през юли. Този определян от пазара лихвен % оказва въздействие върху разнообразни разноски по заеми, в това число лихвените проценти по ипотечните заеми, които неотдавна доближиха 22-годишен връх.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР