Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да

...
Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да
Коментари Харесай

Зам.-министър Николова: Трябва да подготвим кадри за изграждане на екологична инфраструктура


Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди би трябвало да създадем инженерните специалности атрактивни за младежите – посредством стратегии за стажове, целеви стипендии и обезпечаване на професионална реализация. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на осмата национална конференция „ Оперативна стратегия „ Околна среда “ и Програма за развиване на селските региони в интервала 2014-2020 година “, която се организира през днешния ден в София. Форумът е проведен от Българската асоциация по водите и Камарата на строителите в България.

„ Когато приказваме за осъществяване на национални и локални политики, за създаване на съвременна екологична инфраструктура, за възстановяване на качеството на живот на жителите, още веднъж ще подчертая потребността от партньорство – сред институциите на национално и локално равнище, научната общественост, представителите на бизнеса и жителите. Затова моят апел е да разгадаем съществено предизвикателство – подготовката на фрагменти в строителния и ВиК бранша “, съобщи Николова. Тя добави, че е реалност слабият интерес на младежите към тези извънредно сложни и виновни инженерни специалности, а ограниченията, които подхващат образователните заведения, държавните институции или бизнесът, са фрагментирани, некоординирани и към този момент неефективни.

Основен финансов инструмент за вложения в стратегическа екологична инфраструктура е Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС), по която в бранш „ Води “ е очакван и най-големият финансов ресурс – 2,3 милиарда лева. В интервала 2014-2020 година програмата финансира ВиК планове посредством използване на метода: една обособена ВиК територия – един оператор – един план. През 2016 година посредством финансиране по ОПОС Министерство на регионалното развитие стартира подготовката на 14 районни прединвестиционни изследвания. Дейностите по създаване на документите за 6 от обособените територии завършиха, в това число със мнение на специалистите на самодейността JASPERS на Европейска комисия, а за останалите 8 – следва утвърждение на финалните отчети. Управляващият орган на ОПОС разгласява покана за показване на планове за строителство към 14-те ВиК оператора с краен период за кандидатстване 23 април 2019 година Бенефициенти са 14-те консолидирани ВиК оператора – Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

„ Чрез сполучливото осъществяване на инфраструктурните планове за интервала 2014-2020 година по ОПОС ще се усъвършенства качеството на живот на над 3,5 милиона български жители “, акцентира зам.-министър Николова. Към момента са оповестени процедури за 99% от общия бюджет на програмата. Сключените контракти за безплатна финансова помощ са към този момент 99 на обща стойност над 1,37 милиарда лева, или близо 40% от ресурса на ОПОС. През 2018 година се регистрира двоен растеж на разплащанията спрямо 2017 година „ Управляващият орган продължава прецизно да следи и да не позволява закъснение при възобновяване на осъществените от бенефициентите разноски “, сподели и директорът на ОПОС Валерия Калчева.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР