Представителите на бранша подкрепят предложението за въвеждане на екологична компонента

...
Представителите на бранша подкрепят предложението за въвеждане на екологична компонента
Коментари Харесай

Автомобилните производители искат данъкът върху колите да не зависи от възрастта

Представителите на сектора поддържат предлагането за въвеждане на екологична съставния елемент при пресмятане на налога върху коли, само че считат, че компонентата за възраст ощетява новите коли и продължава да облагодетелства старите

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Бюджет 2019: С 5.8 милиарда лева повече в изборна година

Държавните финанси още веднъж се възнамеряват консервативно. Повече пари има за небогати общини, за заплати и обществени заплащания
22 окт 2018
Какво спъва навлизането на електрическите автомобили в България

За година броят им се е нараснал с 276
18 окт 2018
Въвежда се " еко " детайл в налога за колите

Министерството на финансите предлага данъчните заявления на самоосигуряващите се да се подават единствено онлайн от 2019 година
2 сеп 2018 Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) предлага годината на произвеждане на транспортното средство да отпадне от формулата за пресмятане на дължимия налог, защото нарушава правилото " замърсителят заплаща " и действително няма да реши казуса с най-замърсяващите коли. Към момента колкото по-стар е един автомобил, толкоз по-малко налог дължи, което лишава от резултата на другите два фактора във формулата - мощността на мотора и оферти за следващата година " еко " съставен елемент, които подтикват покупките на по-икономични и екологични транспортни средства.

" Не одобряваме и голословно повишената канара на размера на цената на налога съгласно мощността на мотора ", споделят от асоциацията. Те оферират вместо диапазон 0.34 - 6.3 лева./kw цената да е закрепена за всеки киловат. Представителите на сектора поддържат предлагането за въвеждане на екологична съставния елемент при пресмятане на налога, само че не ги смятат за задоволителни. " Направените промени в закона усилват минимално налога на мощно замърсяващите коли (с към 30 лева) и по никакъв метод не способстват за решаването на по този начин значимите и нужни за всички нас промени, свързани с възстановяване чистотата на въздуха и понижаване на жертвите по пътищата ", споделят от ААП.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Предложеният от финансовото министерство екологичен съставен елемент, дружно с целия пакет данъчни промени за 2019 година, ще се преглежда на второ четене от бюджетната комисия в четвъртък.

Обратно на логиката

Тази година държавното управление предложи въвеждането на екологичен детайл във формулата за пресмятане на дължимия налог за леките коли в допълнение към към този момент съществуващите мощ на мотора и година на произвеждане. Всеки съставен елемент съставлява коефициент в избрани граници, които се дефинират от общините. Така, колкото по-слаб е моторът и по-висока екологичната категория на автомобила, толкоз по-малък налог ще дължи притежателят.

Логиката във връзка с възрастта на леките коли обаче е наопаки - колкото по-стар, толкоз по-малък е дължимият налог, като концепцията зад това е тип облекчение за по-нискодоходните групи от популацията (тези с по-стари автомобили). Сега финансовото ведомство предлага границите на коефициентите за възраст да се свият за стимулиране на замяната на по-стари коли с по-нови, само че актуалният принцип се резервира.

И точно против тази " порочна процедура " се сплотяват представителите на автомобилните производители и оферират тя напълно да отпадне от формулата за установяване на налога. Коефициентите за възраст сега усилват 2.3 пъти данъчното задължение на леки коли до 5 години, вместо да го понижат, излиза наяве от изказването на асоциацията. " Нормата има противоположен резултат и не подтиква покупките на по-икономични, по-екологични и механически по-безопасни коли ", споделят представителите на сектора, като прибавят, че сходна процедура не се ползва в други страни - членки на Европейски Съюз.

Съществен пропуск в данъчните промени за годината е и неналичието на данъчно облекчение за Plug-in хибриди. " Тези коли на никое място не попадат като обособен клас. Те имат градивна опция за самостоятелно придвижване единствено на ток и за избран пробег сред зарежданията се движат като чисти електрически автомобили ", означават от асоциацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР