Представителите на 11 държави в ЮНЕСКО гласуваха днес решение за

...
Представителите на 11 държави в ЮНЕСКО гласуваха днес решение за
Коментари Харесай

Симеонов лобира и постигна обрат за Пирин в ЮНЕСКО

Представителите на 11 страни в ЮНЕСКО гласоподаваха през днешния ден решение за Национален парк „ Пирин “ в Бахрейн на сесията на Комитета за запазване на международното завещание.

Българската страна съумя да наложи своята позиция в документа макар съпротивата на Австралия и организациите за отбрана на природата.

Граждани излязоха за десети път в отбрана Пирин

Валери Симеонов желае камионетка за "неадекватната " Ска

Нено Димов: Протестиращите не си дават сметка защо стачкуват

Първоначалното предложение в ЮНЕСКО призоваваше да не се извършва решението на българския Министерски съвет за „ Пирин “, а също по този начин изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия проект за ръководство, каквато не е наложителна съгласно европейското и българско законодателство и би блокирала застрояването в района.

В рамките на три дни българската делегация отпред с вицепремиера Валери Симеонов организира редица срещи с Международния съюз за отбрана на природата и делегациите на държавите-членки на Комитета, Азербайджан, Куба, Буркина-Фасо, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола, които гласоподаваха с единогласие препоръчаните редакции.

Според признатото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширението на ски инфраструктурата в Национален парк „ Пирин “ към този момент е разрешено. Изисква се съблюдаване на признатите съгласно българския закон процедури и се отстраняват, изразените в първичната версия на документа терзания за използването на проекта от 2017 година за ръководство на парка.

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи пред делегатите, че политиката на българската страна цели баланс сред опазването на околната среда и развиването на туризма и предложения представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „ Пирин “.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР