Представители наГЕРБ-СДСи на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)проведоха поредна среща в

...
Представители наГЕРБ-СДСи на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)проведоха поредна среща в
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС след среща с ПП-ДБ: Ако до неделя не ни дадат състав на кабинет, всичко е било илюзорно

Представители на ГЕРБ-СДС и на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) организираха поредна среща в Огледалната зала на Народното събрание в търсене на решение и консенсус за съставянето на държавно управление и продължение работата на 49-ото Народно заседание. От страна на ГЕРБ-СДС на диалозите бяха ръководителят на групата Десислава Атанасова, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и депутати, измежду които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов. От ПП-ДБ на срещата участваха съпредседателят на ПГ на обединението Николай Денков, съобщи Дарик.

ГЕРБ-СДС сложиха изискване да им бъде показан състав и конструкция на Министерски съвет в границите на почивните дни , от " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) обявиха, че ще напишат стратегия на държавно управление за 18 месеца. Това стана известно от изказванията на двете парламентарни групи след днешната им среща в Народното събрание.

На излизане от залата Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС съобщи, че е имало градивен резултат от днешните диалози, само че отхвърли да даде повече детайлности.

" Ясно е, че специалистите би трябвало да разискват между тях, само че документът, който приготвяме, го приготвяме ние като ПП-ДБ - обединението, която ще предлага Министерски съвет ", сподели съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков .

Той уточни, че днешната среща с ГЕРБ-СДС е била по-скоро осведомителна , тъй че да се изясни какъв ще бъде методът.

" Ние считаме и това беше обяснено, че би трябвало да подготвим стратегия за 18 месеца, до края на 2024 година , и това е добре авансово да се каже, с цел да няма някакви други упования, сподели Николай Денков. Ще тръгнем от нашата предизборна платформа за подготовка на програмата, само че паралелно с това ще се разисква с другите специалисти, с цел да знаем, че най-после има документ, който би могъл да получи поддръжка ", добави той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ сложи няколко избрани периода, в границите на които те чакат съответни нещаот ПП-ДБ.

" До края на утрешния ден (четвъртък) би трябвало да имаме всички секторни политики на двете предизборни платформи и стратегии в табличен тип с това какви ограничения, механизми и законодателство ще се наложи да вземем в едно общо държавно управление със споделена отговорност. Втората тематика е бюджет . Паралелно с диалозите на следващия ден за секторни политики дружно с Министерство на финансите ще ги поканим да участват по тематиката за закона за държавния бюджет . Всяка една политика на всяко едно ръководство би трябвало да е съобразено с финансирането. На трето място си дадохме период до петък всички тези въпроси за бюджетна политика и секторни политики да бъдат показани на управленията на двете парламентарни групи, надлежно на органите на партиите. Поставихме като изискване и в границите на почивните дни да ни бъде възложен състав и конструкция на Министерски съвет, в случай че към момента ПП-ДБ смятат, че е редно ние да постъпим ексцентрично, да се откажем от първия мандат и да подкрепим втория. Ако и това не се случи в границите на тези периоди, ние имаме учредения да считаме, че те подхождат неофициално към това да формираме болшинство и общо ръководство ", уточни Атанасова.

" Трябва да намерим излаз от обстановката, тъй като тя за никой не е лека . Разбираме причините на ПП-ДБ, само че ние също имаме гласоподаватели, имаме и органи, не е елементарно решение да вървим към общо болшинство, само че в случай че го вършим в името на непоклатимост, то би трябвало да подхождаме отговорно. Ние подхождаме постоянно съществено и отговорно. Разговорите за кабинет не са детска игра - през днешния ден едно, на следващия ден друго, би трябвало отговорност и решение. Ако до неделя не се показа състав на кабинет, ще считаме, че илюзията не е лишена от смисъл , т.е. всичко това беше илюзорно. След това ще беседваме с всички останали политически партии и парламентарни групи. Последен вид е държавно управление на малцинството ", добави Атанасова.

" Аз не знам по какъв начин наподобява този роман на българите. Първото изискване от страна на ПП-ДБ беше да се откажем незабавно от мандата, който сме получили като първа политическа мощ, с цел да подкрепим техен кабинет. Техните национални органи взеха съвсем незабавно решение след изборите, че няма да поддържат ГЕРБ-СДС в първия мандат и на нас това ти беше ясно. С цялата отговорност, която имаме към страната подхождаме в този развой, тъй като най-лесно е мандатоносителят или първата политическа партия на два избора да стартира да води диалози с други. Много пъти сме казвали, че най-стабилна би била управническата формула с първата и втората коалиция. Всеки състав и конструкция на държавно управление следва да отрязава това, че коалиция ГЕРБ-СДС е победител на два следващи избора ", добави тя.

По-рано през днешния ден в коридорите на Народното събрание Томислав Дончев разяснява пред публицисти, че ГЕРБ-СДС са склонни да създадат някои взаимни отстъпки, водени от отговорността да бъде образувано болшинство, да бъде определено държавно управление. Дончев сподели още, че диалогът за управническа стратегия минава през обрисуване на времето за осъществяване на ограничения. Той добави, че „ в един миг диалогът стига до личен състав “

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков сподели пред публицисти, че няма подготвеност да се разискват имена за състав на кабинет. На въпрос дали ще предложат състав на Министерския съвет (МС), както през вчерашния ден желаеха от ГЕРБ-СДС по време на лидерската среща, той изясни, че този въпрос би трябвало първо да бъде разискван в обединението. По думите му се разяснява управническа стратегия.„ Това, което ние ще създадем, е да подготвим такава стратегия и да обсъдим с парламентарните групи, като ще стартираме с ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група, с цел да забележим дали може да получим поддръжка “, разяснява Николай Денков и разясни, че това е програмата, която би трябвало да извършва Министерски съвет.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР