Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват

...
Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват
Коментари Харесай

В. Ню Йорк таймс: Китайските спецслужби се активизират в социалните мрежи за вербуване на чужденци

Представители на западни разследващи служби споделят, че китайски сътрудници контактуват посредством обществената мрежа Линктин (LinkedIn) с хиляди чужденци, в това число някогашни държавни чиновници, заяви в. " Ню Йорк Таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието напомня, че Линктин е единствената американска платформа за обществени контакти, която не е блокирана в Китай, тъй като компанията, благосъстоятелност на Майкрософт (Microsoft), се е съгласила да цензурира вписвания с внимателно наличие. Същевременно тази обществена мрежа става средство за разпространението на дезинформация и освен това - тя е идеална за рекрутиране на шпиони, настояват източници от американски контраразузнавателни служби, представени от вестника.

В публикацията се изброяват няколко такива случая. Бивш почитан член на външнополитическия екип на президента Барак Обама получил в Линктин известия от някого, който му предложил да дойде в Китай, да се свърже с него и да получи " добре платени " благоприятни условия. Бивш чиновник на датското външно министерство получавал известия от жена, показала се за началник на китайска компания за търсене на фрагменти. На плануваната среща в Пекин вместо дамата се появили трима мъже, които предложили на датчанина да получи " огромен достъп до китайската система " за изследвания. Бивш чиновник на Белия дом през мандата на Обама и кариерен посланик се бил сприятелил в Линктин с лице, което твърдяло, че е откривател в Калифорнийския софтуерен институт и разполага с връзки в Белия дом и посланици. Оказало се, че подобен човек не съществува.

Американският всекидневник отбелязва, че разследващите организации в Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция са издали предизвестия, че задгранични сътрудници, най-вече китайски, откриват посредством Линктин контакти с хиляди чужденци. " Китайските разследващи служби вършат това в огромни мащаби ", споделя Уилям Р. Иванина, шеф на Националния център за контраразузнаване и сигурност. " Вместо да се пращат шпиони в Съединени американски щати да вербуват един обект, доста по-ефективно е да се седи зад компютъра в Китай и да се изпращат другарски предложения към хиляди обекти, като се употребяват подправени профили " споделя шефът на федералната организация, която следи за задгранични шпиони и алармира фирмите за допустимо инфилтриране.

Използването на обществените мрежи от китайски държавни сътрудници за незаконни цели притегли вниманието през последните седмици и админите на Facebook, Туитър и Ютюб изтриха огромен брой сметки, разпространяващи погрешна информация за продемократичните митинги в Хонконг. Само от Туитър са изтрити над хиляда акаунта.

Това е първият случай, когато от Facebook и Туитър е отстранена дезинформация с китайски генезис. Преди това - през 2015 и 2016 година - редица държавни управления по света започнаха да обезвреждат дезинформация с генезис от Русия, напомня " Ню Йорк таймс ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР