Представители на Възраждане начело със своя председател, проведоха вчера обещаната

...
Представители на Възраждане начело със своя председател, проведоха вчера обещаната
Коментари Харесай

Възраждане спря обучителните семинари, които подменяха историята ни

Представители на Възраждане отпред със своя ръководител, организираха през вчерашния ден обещаната им среща в Министерство на образованието с министър Красимир Вълчев.
Повод за срещата бяха придобилите печална популярност обучителни семинари за учителите по история в гимназиалните курсове, проведени от МОН.
От партията на Костадин Костадинов, сигнализираха за казуса, преди повече от две седмици, когато оповестиха, че с тях са се свързали учители по история от няколко български гимназии, които без значение един от различен са им разказали изцяло в детайли, какво тъкмо се случвало на тези семинари.
По време на провеждането им, лекторите (огромната част, от които, в действителност се оказаха чиновници на „ Америка за България " и „ Отворено общество " ) са внушавали на присъстващите български учители по история, да преподават на учениците в гимназиалните курсове, че главният зложелател на България е Русия, че непосредствен другар ни е Турция, че турско иго не е съществувало, че българите непринудено са приемали исляма и с удоволствие са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът сред 1944 година и 1989 година
По този мотив, от Възраждане желаеха с преднамерено писмо и среща с Красимир Вълчев, с цел да обсъдят обстановката. В него те показват своята угриженост от протичащото се и декларират, че се прави опит да се слагат под подозрение или намерено да се отхвърлят обстоятелства от националната ни история, във връзка с които, у нас съществува безспорен публичен консенсус и до този миг са считани за неоспорими. Че се прави опит, интерпретациите на обстоятелствата, повлияни от краткотрайната политическа обстановка, да заменят самите обстоятелства, а самият предмет да се идеологизира, в духа на най-лошите познати практики от недалечното минало.
След като, в продължение на две седмици, той нито ги одобри, нито отговори на формалното писмо от страна на патриотичната групировка, Костадинов и неговите почитатели, трябваше безусловно да нахлуят в министерството и в хотел „ Шератон ", по време на церемонията по награждаването на учителя на годината, с цел да потърсят пояснение. В последна сметка, министър Вълчев, откакто нямаше по какъв начин да не се срещне с тях, склони на специфична среща с ръководителя на Възраждане във връзка на скандалните семинари, която се състоя през вчерашния ден.
Как е протекла тя, написа самият Костадин Костадинов, във своя Фейсбук-профил:
„ Току що излязох от срещата с министъра на образованието. Резултатите са следните:
1. Вълчев се извини за това, че не е дал отговор на настояването ни за среща по-рано.
2. Каза, че скандалните обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които са заплашвали българските учители със съд в случай че приказват на децата за турско иго и в случай че не им изясняват по какъв начин Русия е най-големия зложелател на България, ще бъдат изгонени от обучителния курс.
3. Самият обучителен курс се стопира.
4. Вълчев призна, че е имало и различен сигнал, сходен на този, който пуснахме ние от Възраждане, откакто бяхме алармирани от български учители.
5. Говорихме за наличието на учебниците по История, Човекът и обществото, Околен свят, Литература и Музика. Вълчев изиска да му дадем информация с фалшификациите и извращенията в тях, с цел да ги изпрати на издателствата и те да ги поправят.
6. Поставих въпроса за наличието на непознатата фондация " Америка за България " в българските учебни заведения. Министърът не видя нищо неприятно в това, откакто тя пособия. Не отговори на въпроса ми дали ще мисли по този начин и за фондация " Турция за България " и нейното наличие в българските учебни заведения.
Като цяло съм удовлетворен от диалога, тъй като постигнахме краткосрочните си цели. В стратегически проект обаче, остава най-важното - смяната на учебниците. Ето за какво желая да се обърна към вас със следната молба - пращайте ми сигнали за образователното наличие. Снимайте страницата на учебника, напишете името на издателството, авторския колектив и коя година е публикуван. Мисля до 24 май да приготвя тази информация и да я дам в МОН. Не тая особени очаквания, че нещо ще се промени, тъй като Вълчев е четвъртият министър, с който беседвам по този въпрос, и през днешния ден отново получих същите отговори, които ми даваха и неговите прародители. Но въпреки всичко ще използваме и тази опция.
А когато Възраждане стартира да ръководи, за образователното наличие ще имам грижата персонално аз. Можете да сте сигурни, че тогава спънки за пренаписването им няма да има:) Излишно е да споделям за какво - тъй като, както е добре известно, САМО НИЕ МОЖЕМ!
П.П. И да не не помни - ще изгоним фондация " Америка за България " освен отвън българското учебно заведение, само че и отвън България. "
Така Възраждане, спря противоречивия обучителен курс за учителите по история от гимназиалните курсове и на практика завоюва цялостна победа в разногласието си с просветителното ведомство.
В сянката на срещата в МОН, остана и една друга среща, която представители на Възраждане организираха в Министерство на външните работи, във връзка на друга тяхна идея от последните седмици, а точно правата на българското национално малцинство в Украйна.
След като на 25.04.2019 година украинският парламент одобри закон за наложителното потребление на украинския език като формален в цялата страна, включващ ограничения, задължаващи всички държавни чиновници, доктори, учители, юристи и други, да приказват единствено на украински език или да бъдат санкционирани, от партия Възраждане излязоха с позиция в отбрана на българското национално малцинство в Украйна.
От Възраждане тогава, показаха своето безпокойствие, че този по този начин признат закон, ще наруши жестоко правата на българското национално малцинство в Украйна, приети от самата украинска страна, и ще сътвори съществени компликации в неговия ежедневен живот.
Също по този начин, от партията на Костадинов, изрекоха опасения, че избрани текстове от закона за уникалност на украинския език, основават заплаха от денационализация и усвояване на българската етническа общественост в тази страна, защото проектите за наложително проучване на украинския език и забележете - просвета, съдържащи се в текстовете на същия този закон, ще доведат точно до това.
Водени от тези свои терзания, както и от недоволството си във връзка с изчезналата от страна на българската страна реакция, те желаеха среща и с министър Захариева.
В последна сметка, от Министерство на външните работи склониха на такава, която се организира също в границите на вчерашния ден.
От партията на Костадинов оповестяват, че от страна на Външно, присъединяване в срещата е взел заместник-министър Юрий Щерк - отговарящ за направление „ Източна Европа и Централна Азия " в Министерство на външните работи.
Срещата е протекла градивно, като представителите на външното ни ведомство са обяснили, че наблюдават от близко обстановката с признатия от украинския парламент „ Закон за държавния език ", който тормози патриотите от Възраждане.
Също по този начин, дипломатите ни са декларирали, че към този момент са подхванали действия пред украинската страна по този въпрос, както и следва да се подхващат нови. Още повече, че законът към момента не е подписан от новия президент на Украйна Владимир Зеленский и не е влезнал в действие, а упованията са, че преди да се случи това, в него ще се внесат избрани промени, точно в посоката, за която упорстват и патриотите на Костадинов.
От Външно, също по този начин са приели забележките на Възраждане, че обществената позиция на страната ни по повод отбраната на правата и ползите на българите в чужбина куца и тя би трябвало да бъде по-ясно и изрично заявявана.
В умозаключение от партията на Костадин Костадинов декларират, че през вчерашния ден е бил един добър ден за отбраната на българщината, както у нас, по този начин и отвън България. И допълват: „ Това са резултатите, които реализираме, като дребна опозиционна партия, представете си какво ще бъде, когато управляваме! "
Възраждане - тъй като единствено ние можем!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР