Представители на Турция планират да проведат разговори с руската делегация

...
Представители на Турция планират да проведат разговори с руската делегация
Коментари Харесай

Ердоган иска от Русия 25 % отстъпка от цената на газа със задна дата

Представители на Турция възнамеряват да проведат диалози с съветската делегация в Анкара в петък, на които се чака да желаят повече от 25% отстъпка за газа, внасян от Русия. Това заяви Bloomberg, базирайки се на високопоставени турски чиновници, написа Агенция " Фокус ".

Според тях Анкара се стреми отстъпката да бъде приложена към заплащания от 2023 година и някои заплащания, осъществени през 2022 година със задна дата. Ако Турция не успее да реализира мечтаната отстъпка, тогава ще се опита да получи пролонгация на заплащанията до 2024 година

Според организацията съглашението, в случай че бъде подписано, ще облекчи натиска върху лирата и ще помогне да се избегне покачването на цените на силата преди президентските избори през 2023 година

В неделя турският президент, Реджеп Тайип Ердоган, съобщи, че страната му се готви да сътвори газов хъб, през който ще се доставя синьо гориво за Европа.

Идеята за основаване на хъб на територията на Турция, където да се пренасочи изгубеният размер на преноса по " Северен поток “, бе изказана от съветския президент Владимир Путин, който приказва на форума " Руска енергийна седмица “. По думите му става дума за опцията за създаване на още една тръбопроводна система и основаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, най-вече европейски, в случай че имат интерес от това. Този въпрос беше разискван на 13 октомври на среща сред Путин и Ердоган в Астана в коридорите на срещата на върха на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР