Представители на строителните фирми протестират в няколко града в страната,

...
Представители на строителните фирми протестират в няколко града в страната,
Коментари Харесай

Съжаляваме за неудобството, държавата е в ремонт. Пътищарите протестират

Представители на строителните компании стачкуват в няколко града в страната, поради неизплащането от страна на страната по към този момент направени контракти с фирмите.

Властта се бави с решението, поради неяснотата по отношение на законността на конктрактите, само че през това време компаниите започнаха да стопират заплащания към служащите.

Най-голяма е митингът в София, само че такива има и във Варна, Бургас, Хасково.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/протест1-пътищари-БТА.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

" Не получаваме заплати и по тази причина сме тук. Имаме фамилии, имаме сметки, заеми, изнемогваме към този момент ", споделят през днешния ден протестиращите, представени от БНР.

Другите пък настояват, че в фирмите им към този момент има по 150 съкратени чиновници от 300 общо на щат. Демонстрантите заплашват и че скоро ще изоставен страната и тук няма да останат експерти, които да построяват пътищата.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/протест-пътищари-БТА.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />
За какво става дума?
В средата на предходната година служебният министър Виолета Комитова ревизира договорите за поддръжка на пътната мрежа, поради нередовност на договорите, подписани от времето на ГЕРБ. Проблемът се състои във обстоятелството, че договорите са подписвани за една избрана индикативна стойност на услугата, само че към тях за подписвани анекси за доста по-големи суми.

Макар контрактите да са минали през процедура на публични поръчки, законът споделя, че анексите не могат да бъдат за повече от 50% от първичната сума. В доста от договорите това е подценено. Така Комитова ги ревизира и някои от тях са прекъснати, при други не може да има в допълнение възлагане.

Така обаче сега АПИ не може да разпорежда поправки, тъй като процедурите по желание на нови реализатори едвам в този момент започнаха и до избирането им има доста време. Реално Караджов желае Народно събрание да му разреши да продължи старите договори до избирането на новите реализатори.

В резултат през днешния ден поправки по пътищата не се правят, а тук-там поради казуса, се точат големи опашки.

Всъщност обаче, решението на Народно събрание за разплащане се бави, поради съдружните драми и в един миг стана пленник на решението за нов гуверньор на Българска народна банка.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/протест2-пътищари-БТа.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Днес министър председателят Кирил Петков съобщи, че се надява на следващия ден Народно събрание въпреки всичко да успее да вземе решение и към пътищарите да потеглят към 600 млн. лева - половината от общата дължима сума. Другите обаче ще се изплатят след цялостна проверка на договорите и преценката дали те са законни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР