Представители на сръбското правителство заявиха, че страната е готова за

...
Представители на сръбското правителство заявиха, че страната е готова за
Коментари Харесай

Сърбия е готова да приеме още мигранти

Представители на сръбското държавно управление обявиха, че страната е подготвена за одобри мигранти според квотите на Европейски Съюз, макар че не е член на блока, предава Ройтерс.
Унгария, Полша, Чехия и Словакия не престават да се опълчват на наложените от евросъюза мигрантски квоти. Унгария даже построи 155-километрова двойна ограда по границата си със Сърбия, с цел да възпре незаконния мигрантски поток. В резултат на това хиляди от опитващите се да доближат Западна Европа са принудени да останат в Сърбия.
На по-малко от 10 километра от центъра на Белград се намира бежански лагер, който приютява бежанци към този момент от години.
Всички те идват от страни отвън Европа, търсейки по-добър живот и бъдеще.
17-годишният Закиула Шазад, или Зак, е един от тях. Преди повече от две години, дружно със сестра си Лида, напущат Афганистан, надявайки се да се открият в Австрия. И двамата обаче са принудени да останат в Сърбия към този момент 14-и месец. Те са минали през няколко страни и са платили на трафиканти хиляди долари, само че шансът им да се открият в Австрия е дребен. Затова Зак взема решение да се устрой в Сърбия:
По-хубаво е от другите страни. Реших да пребивавам тук. Това е хубава страна с положително държавно управление, положителни закони и хора. Затова взех решение да пребивавам тук. Имам си всичко тук. Хубава стая, хубави хора, положителни мигранти и ми е добре.
Зак е един от 618 000 мигранти, поискали леговище в Сърбия от 2015-а година до в този момент.
Повечето от тях обаче към този момент са минали в други европейски страни, и единствено 4000 от тях са понастоящем в Сърбия.
Тъй като те са кандидатствали за леговище в Сърбия, съгласно опозицията има опция стотици хиляди от тях да се завърнат, в случай че Европейски Съюз ги изгони:
Мисля, че съществуват правдоподобни подозрения - че в предстоящ миг Сърбия може да послужи на Европейски Съюз като един огромен център за търсещите леговище. Наистина сме в неприятна обстановка, дружно с непрекъснатите изнудвания от Брюксел да създадем едно или друго нещо, с цел да продължим с интеграционния развой. Едно от тях е концепцията, че "излишните " мигранти, които Европейски Съюз не желае да одобри, би трябвало за непрекъснато да се настанят тук в Сърбия, разяснява Бошко Обрадович, член на евроскептичната коалиция "Демократическа партия на Сърбия - "Двери ".
Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стоянович обаче съобщи, че Сърбия е подготвена да одобри мигранти съгласно европейските квоти, макар че не е член на блока:
Ако Европейски Съюз реши, че мигрантите би трябвало да се разпределят съгласно квотния принцип, Сърбия е подготвена да вземе присъединяване. Не единствено сме подготвени да участваме в бъдеще – ние участваме и сега. На наша територия се намират сега 4000 мигранти и им осигуряваме хуманно отношение като всяка друга страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР