Представители на сектора на информационните технологии са създали система за

...
Представители на сектора на информационните технологии са създали система за
Коментари Харесай

Държавата може да се проваля, но помощ от IT фирми не ще

" Представители на бранша на осведомителните технологии са основали система за мониторинг и връзка, проследяваща в действително време разпространяването на вируса... Програмата планува въвеждане на информация както от здравните управляващи, по този начин и от жителите. Органите за оперативно ръководство могат да дават данни за лечебни заведения, леглова база, зона под карантина. Гражданите на безусловно непринуден принцип и с обезпечена анонимност могат да вкарват здравния си статус и да получават вести за инфектирани зони или връзка с открит с ковид пациент. От компанията са подготвени да дарят безплатно продукта на страната. "

Румен Радев, 27 март 

 

" Моята софтуерна компания дружно с няколко други е построила системата за електронна рецепта като частен план и всичко работи от 6 месеца и покрива 90% от рецептите по НЗОК. Държавата обаче не желае да я употребява, а налива пари за асимилиране в безумната държавна компания " Информационно обслужване ". Знам, че с този пост могат да ми дойдат данъчните, но към този момент не се устоя ", Радослав Бенов, " Ей Ес Ес ", ноември

---------------------------------------------

Това са част от самодейностите на IT бранша в помощ на институциите за ръководство на коронакризата, които потънаха в административна безтегловност. Както " Сега " писа, излишно се оказа и дарението от 15 000 часа труд на IT експерти, обявено от Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии. Правителството първо прегърна самодейността на бранша, а. Така да окажеш помощ, се оказа задача невъзможна даже в изключително състояние. Самоинициативата на частния бранш катастрофира в институции, които измислят всевъзможни бюрократични спънки пред инициативните, а сами по този начин и не съумяват да вкарат обикновени електронни услуги. За по-доброто съдействие със бранша не оказа помощ и хаосът към ръководството на процесите в опазването на здравето по време на коронакризата. Малко по-добро взаимоотношение сред частен сектор и администрация има на равнище общини. Какво се пробваха да предложат IT фирмите и до каква степен им разрешиха да стигнат? 

 

Ентусиазмът на централната администрацията секна още първоначално

 

Разработеното при започване на пандемията приложение ViruSafe е една от дребното начинания, съумели да видят бял свят на национално равнище. Приложението бе създадено безвъзмездно от три компании - ScaleFocus, Software Group и българското звено на SAS Institute, координирани от държавното сдружение " Информационно обслужване ". ViruSafe дава опция да се получава настояща информация за епидемията, регулярно да се попълнят данни за съществуване на признаци, да се споделя информация за местоположението за следене на контакти, да се получават уведомления за рискова непосредственост до различен консуматор със признаци. В края на септември от Министерство на здравеопазването оповестиха пред " Сега ", че в приложението са се записали 63 577 консуматори, от които 322 са били диагностицирани с вируса. Приложението не предизвика огромен интерес измежду жителите, само че подкрепя администрацията, тъй като към него бяха създадени и спомагателни модули като централизираната онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и болни от COVID-19. 

Много по-амбициозна разработка не провокира никакъв интерес у институциите - показаната при президента Румен Радев платформа на стартъп компанията Bioseek. Първоначално компанията взема решение да клонира тракер приложението на Южна Корея за следене на инфектираните с новия ковид, само че експертите осъзнават, че следенето е единствено част от цялостния метод за ръководство на сходни епидемии. Затова създават ЕRP система (софтуер за обмисляне на ресурсите на предприятието), която наред с приложение за крайния консуматор предлага модули за ръководство на данните за всички включени сегменти - свободни болнични кревати, в това число информацията за разполагаем личен състав, здрави и карантинирани чиновници, модул за ръководство на данни от лабораториите, система за ръководство на информацията за карантинни и инфектирани зони, за нужни позволения за работа и пътешестване, за ръководство на градския превоз. 

" Ние имаме самочувствието, че направихме едно от най-пълните решения в международен мащаб. Бяхме подготвени с него в края на април. Ако тази система беше въведена в точния момент, нямаше да има никакъв безпорядък ", разяснява Росен Генчев от Bioseek. Компанията първо разгласи, че ще подари системата безплатно в недопечен вид, само че след това взема решение да я доработи, с цел да може да покаже За готовата система компанията е изготвила финансова рамка, която не включва облага и покрива труда на екип от 9 души за 14 месеца напред. " В тези 14 месеца даваме 3 седмици за в началото внедряване, 2 месеца за интеграция със съществуващи системи и една година поддръжка със сървъри и всичко. Излезе някъде към 900 000 лева За сходен план това е цената единствено за производството, сметнал съм пазарните заплати на екипа, няма по какъв начин да ги извадя от джоба си. Ако хвърлим кода на компания като " Информационно обслужване ", това значи да не създадем нищо. Ние успяхме за 5 седмици да го вдигнем, да го докараме до работещ демо вид, тестван с 50 млн. тагвания. Това, което направихме, е китайското решение с усъвършенствания в него, като да вземем за пример работа с градски превоз. Онзи ден го пускаха в Китай, знаете за каква софтуерна страна става въпрос ", добави Генчев. Фирмата е писала на вицепремиера Томислав Дончев, на еврокомисаря Мария Габриел, на Министерството на здравеопазването. До момента няма никакъв отговор. Компанията е влезнала в договаряния за реализация на платформата в 4 други страни и напълно разумно е зародил въпросът за какво тя не се ползва в България. 

 

Вече има е-рецепта? Не ни интересува, не сме я правили ние 

 

В разгара на втората вълна на епидемията, когато стана ясно, че персоналните лекари и поликлиниките незабавно би трябвало да имат опция да издават е-направления и е-рецепти, се разгоря и различен скандал. Управителят на компания " Ей Ес Ес " Радослав Бенов описа, че компанията в консорциум с други компании към този момент е създала система за електронни предписания, която работи от 6 месеца и покрива 90% от рецептите на НЗОК. Но страната не желае да я употребява.

" Нашата компания е производител на аптечна система PharmaStar и дружно с компанията " Контракс ", която създава лекарски програмен продукт, взехме решение да разработим централния сървър като лична инвестиция със лични средства и това се случи през 2019 година Към края на предходната година системата беше подготвена. Нейната употреба стартира при започване на 2020 година, като на 1 април беше конфигурирана и по всички аптеки, които работят с нашия програмен продукт. Така от 1 април до днешна дата се обработват предписания ", изяснява Бенов. 

Интересът на компанията към създаването на система за е-рецепти не е инцидентен. Компанията участваше в консорциума " Е-Здравни системи ", който в началото бе класиран преди всичко в оповестената от Министерство на здравеопазването социална поръчка за правене на подсистема за е-рецепта и е-направление. Решението за класиране на участниците бе оповестено на 23 април 2019 година До подписване на контракти обаче по този начин и не се стигна, като обжалването се проточи през цялата 2019 година и окончателното решение на Върховен административен съд по проблема излезе в края на 2019 година Съдът в профил консорциума поради открити несъответствия с условията за присъединяване. Накрая тази активност, както и всички останали по плана за доизграждане на Националната здравноинформационна система, бяха трансферирани към " Информационно обслужване ".

Бенов твърди, че като се има поради това, което към този момент е свършено, периодите, оповестени от Министерство на здравеопазването за стартиране на електронните предписания, разработвани от " Информационно обслужване ", са невъзможни.  " Имах два диалога с " Информационно обслужване ". Общо взето, за тях нашата система не съществува, тъй като им е подложен период от 15 декември за тяхната система ", изясни Бенов пред " Сега ". Специалистът е безапелационен, че не е задоволително " Информационно обслужване " да е готово с централния сървър, тъй като всички производители на лекарски и аптечен програмен продукт - близо 10 компании, би трябвало да приспособяват продуктите към новата система. " На нас ни лиши към 6 месеца да интегрираме разнообразни лекарски и аптечни софтуери към нашата система. Ясно е, че до 15.12.2020 няма по какъв начин да се случи същото към различен сървър ", изясни Бенов.

На среща през ноември обаче " Информационно обслужване " е сложило неосъществим период на частните производители да са подготвени с адаптирането на софтуера - до 10 декември. " Ако частните разработчици на програмен продукт за лекари и аптеки не съумеят със периода, ще се окаже, че " Информационно обслужване " си е свършило работата, само че е-рецепти няма по непозната виновност ", разясняват от сектора. 

Картината не наподобява обнадеждаваща и защото паралелно с е-рецептите МЗ притиска компаниите до края на годината да са подготвени и със Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). Създаването на системата бе заложено в края на 2018 година с промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, като стартирането й се забави. Тя е подготвена от два месеца и тече регистрация на задължените по закон лица. " Разговарях с Ивайло Филипов от " Информационно обслужване " и с Кристиян Вилнер от Министерство на здравеопазването - да се схванат кой план е по-приоритетен, тъй като ние нямаме задоволително запаси да работим по едно и също време по двата. Да не приказваме, че нямаме и никакво финансиране. До момента нямам отговор от тяхна страна ", описа още Бенов. 

Дали ще има ли е-рецепта през декември, следва да забележим, само че " Ей Ес Ес " сигурно не е единствената компания, вложила напразно старания в построяването на детайли от Националната здравноинформационна система по прекратените и трансферирани на " Информационно обслужване " публични поръчки. Прогнозната стойност за създаване на подсистемите за е-рецепти и е-направления от външен реализатор бе 800 000 лева без Данък добавена стойност. Няма изясненост при вътрешното възлагане на " Информационно обслужване " какъв брой ще костват тези услуги. 

 

Сътрудничеството на локална почва върви по-добре 

 

 

Малко по-добре се получава връзката сред IT бранша и локалните управи. Няколко общини съумяха да вкарат нови услуги с безплатна помощ на IT компании, въпреки че по места има и проблеми с направените приложения. Един от сполучливите образци е чатботът Skilly - изкуствен интелект, който дава отговори на разнообразни въпроси, свързани с предварителната защита на ковид и симптоматиката. Той употребява тествана информация - от страниците на СЗО и българското здравно министерство. " Чрез въпроси и отговори платформата дава опция да ревизирате дали положението ви дава отговор на признаците на COVID-19. Най-значимата функционалност, която ботът има, е опцията да си извършите първичната диагностика и да разберете дали е време да се обърнете към доктор ", изясняват от компанията разработчик " Абилитикс ". Продуктът е създаден както на британски, по този начин и на български език. 

От " Абилитикс " обясниха пред " Сега ", че напролет са изпратили до всички общини и регионални шефове предложение за безплатно прилагане и техническа поддръжка на бота. Интерес са показали към 8 общини, като ботът е качен на уеб страниците на 6 от тях - София, Сливен, Ямбол, Монтана, Кричим и Петрич. " Изпратихме предлагането и до Министерския съвет, Националния действен щаб, Министерството на туризма и други министерства. Досега интерес са показали от Министерството на туризма, където предстоят срещи. От неправителствените организации започнахме положително съдействие с Националния ръб по туризма ", описаха още от компанията. До момента ботът е ползван от над 15 000 консуматори, като пиковете са били през април и май. 

На локално равнище заработиха и други безплатно построени от частни компании услуги. В Русе Гейт.БГ създаде и подари безплатно приложение за потребностите на диспечерите в Спешна помощ и приемането на настояща информация за заетите кревати. " Болниците имат сметки, влизат в системата и попълнят навреме данните за признати и изписани пациенти. В системата са въведени базовата обща численост с кревати, което разрешава на момента да се види картината за наличните свободни кревати ", изясни пред " Сега " Владислав Симчев. " Доколкото съм осведомен, лечебните заведения навреме отразяват данните, тъй че да няма разминавания. Доста постоянно се чуваме с Регионалната здравна ревизия. Наложиха се някои актуализации за базовата численост кревати във връзка другите заповеди за метаморфоза на лечебните заведения ", изясни още Симчев. Достъп до данните имат регионалната администрация, РЗИ, Спешна помощ и лечебните заведения.

Примерът с Русе демонстрира, че такива основни за действието на системата услуги могат да се разработят при предпочитание извънредно бързо. Решението за основаване на сходно приложение е взето на 5 ноември от Областния действен щаб, от 6 ноември софтуерът към този момент е бил функционален. Компанията прави безплатно и поддръжката. Преди въвеждането на системата връзката за наличните кревати и координацията е текла през Viber и някои споделени услуги на Гугъл. В момента лутането сред лечебните заведения е един от огромните проблеми в огромните градове като София, Варна, Пловдив и Бургас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР