Представители на САЩ и Китай ще възобновят търговските преговори в

...
Представители на САЩ и Китай ще възобновят търговските преговори в
Коментари Харесай

Търговските преговори едва ли ще преодолеят разделението между САЩ и Китай

Представители на Съединени американски щати и Китай ще възобновят комерсиалните договаряния в края на седмицата, само че всяко съглашение, което най-големите международни стопански системи биха постигнали се чака да бъде незадълбочено решение на казуса.

Търговската война се задълбочи в политическа и идеологическа борба, която отива надалеч оттатък митата, разясняват търговски специалисти, ръководители на компании и публични лица в двете страни.

Малко евентуално е Китайската комунистическа партия да отстъпки пред настояванията на Съединени американски щати Пекин фундаментално да промени метода, по който ръководи стопанската система си, а Съединени американски щати няма да се откажат да дефинират китайските компании като опасност за националната сигурност.

Преодоляването на спора сред двете страни може да отнеме десетилетие, предизвести на 6-и септември икономическият консултант на Белия дом Лари Къдлоу. Юй Юндин, авторитетен някогашен политически консултант в китайската централна банка сподели пред Ройтерс, че Китай не бърза да реализира съглашение.

Президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин могат да реализират краткотрайно съглашение през октомври, с цел да успокоят тържищата и да разгласят политическа победа след договарянията на по-ниско ниво тази седмица.

Окончателно съглашение обаче е " доста малко евентуално да реши свястно въпроса с китайските структурни промени ", за които упорстват Съединени американски щати и други страни, сподели Кели Мимън Хок, някогашна служителка на службата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати и ръководещ сътрудник в консултантската компания McLarty Associates.

Преговарящите не са постигнали видим прогрес по доста пунктове от разминаванията сред двете страни след неуспеха на договарянията през май, споделят осведомени с диалозите.

Препъникамъните

Пекин няма предпочитание да визира въпроса за метода, по който поддържа държавните компании и субсидира техните артикули в идните диалози, споделят източници в Китай и Съединени американски щати.

Съединени американски щати не престават да дефинират китайската софтуерна компания Huawei като заплаха за националната сигурност и размахват опасността за нови мита против Китай.

" Крайният резултат от договарянията би трябвало да бъде отпадането на всички мита, " сподели Хъ Вейвън, старши теоретичен помощник в Института за финансови науки Chongyang към университета Renmin.

" Това е базовият вид за Китай ", означи Хъ Вейвън.

Той не е оптимист за вероятностите на диалозите.

След неуспеха на комерсиалните договаряния сред двете най-големи международни стопански системи през май двете страни нарушиха обещания и си размениха обществени обиди.

" Настроението е приповдигнато, само че единствено един туит на Тръмп може да преобърне всичко, " споделят анализатори.

" Вкопчени са в тази неуместна прегръдка ", разяснява Уилям Райнш, някогашен почитан чиновник на министерството на търговията и теоретичен помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

" Двамата президенти подкопаха позициите на своите договарящи и нито една от страните не може да разчита на това, което споделя другата страна, " добави той.

Тектонично оживление

Твърдата позиция на Тръмп за Китай провокира появяването на нов метод на мислене за Пекин във Вашингтон макар непопулярността на доста от другите му ограничения. Конгресът на Съединени американски щати, който е грубо разграничен на партийна основа по множеството въпроси, е обединен по въпроса за нуждата от промяна на системата в Китай.

Демократите, които се конкурират с Тръмп, надали ще поправя връзките с Китай, в случай че завоюват Белия дом през 2020 година. В спор на 12 септември претендентите за президент на Съединени американски щати използваха изрази като корупция и кражба, обсъждайки китайските търговски практики.

Имаше тектонично оживление, сподели Уорън Маруяма, някогашен основен юристконсулт към службата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати и сътрудник в адвокатската фирма Hogan Lovells.

" Старата концепция, че Китай е по средата на стопански промени за свободен пазар, които ще ги изведе на нашия път, на процедура е мъртва, " сподели Маруяма. " Има поддръжка и от двете партии за по-строга политика към Китай ", добави той.

Конгресмените реагират с няколко проектозакона, свързани с Китай, в Конгреса - законов акт, с който да се накаже Пекин за неспазване на човешките права на мюсюлманите в Синцзян и в поддръжка на протестиращите в Хонконг.

Освен това Законът за пълномощията в региона на националната защита 2020 може да включва точки, ориентирани против Китай по въпроси, разпростряли се от софтуерни прехвърляния до продажба на синтетични опиоиди.

Политически напън

Тръмп се сблъсква с утежняване на стопанската система и опасения за криза вкъщи, отчасти и поради митата, които вкара, само че основните изборни окръзи стоят зад него към този момент. Американските шефове на компании в Китай споделят, че Пекин си е направил неверно сметката, в случай че си мисли, че комерсиалната война ще подкопае политическата поддръжка за Тръмп.

Във всеки случай комерсиалната война стана причина бизнесът да се сплоти в поддръжката си, сподели почитан американски началник на компания в Китай.

Проблемите са дълбоки и структурни, сподели Крейг Алън, някогашен почитан чиновник на американското министерство на търговията, който в този момент управлява Бизнес съвета Съединени американски щати - Китай.

Високотехнологичните браншове на страните могат да бъдат отделени за непрекъснато, добави той, поради опасенията от китайски шпионаж, кибер хакерство и кражбата на интелектуална благосъстоятелност.

Китайската комунистическа партия също се сблъсква със забавяща се стопанска система на фона на подготовката за честванията на 1 октомври на 70-ата годишнина на нейното ръководство. Мнозина са на мнение, че непоследователният метод на Тръмп към комерсиалната война тази година е обезпечил на Си Цзинпин комфортно краткосрочно прикритие, което му разрешава да изяснява забавянето на стопанската система с това, че Белият дом увеличи митата, а не с вътрешната политика.

При едно носталгично връщане към епохата на Мао Цзедун, Си Цзинпин сподели пред управителни политически фрагменти този месец, че би трябвало да има " непоколебима битка " против всяка заплаха и предизвикателство към партийното управление, суверенитета на страната и сигурността, към всичко, което заплашва главните ползи на страната.

Инвестициите сред Китай и Съединени американски щати спаднаха до най-ниското си шестмесечно ниво от пет години през първата половина на годината, сочи разбор на компанията за изследвания Rhodium Group.

Преките задгранични вложения и рисковите финансови покупко-продажби сред двете страни са спаднали до 13 милиарда $ в обсъждания интервал, което е с 49 % по-малко по отношение на първото полугодие на 2018 година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР