Представители на Русия, Украйна, Германия и Франция излязоха с обща

...
Представители на Русия, Украйна, Германия и Франция излязоха с обща
Коментари Харесай

Берлин, Париж, Москва и Киев: Да се спазва примирието в Източна Украйна

Представители на Русия, Украйна, Германия и Франция излязоха с обща декларация за „ абсолютно съблюдаване на примирието “ в Източна Украйна, „ без значение от различията по други въпроси, свързани с използването на Минските съглашения “. Това е първата договореност на така наречен Нормандска четворка след края на 2019 година.

Украинският договарящ Андрий Ермак - шеф на кабинета на президента Володимир Зеленски, акцентира, че за страната му намаляването на напрежението е приоритет, само че желае то да се отнася освен за Донбас, само че и за украинските граници.

Руският представител Дмитрий Козак отговори, че апелите на Запада към Москва да спре напредването на войски на личната й територия са безпредметни. Той изиска от украинската страна да анулира закона, който разрешава задгранични военни учения в Украйна.

Руският посланик оцени като „ съвсем нулев “ напредъка на днешните договаряния, само че добави, че следва спомагателна среща в Нормандски формат след две седмици в Берлин с присъединяване на външните министри на четирите страни. Козак позволи и лидерска среща, само че при изискване, че бъдат уредени всички правни аспекти на мирното споразумяване в Източна Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган възобнови поканата си към президентите на Русия и Украйна, само че призна, че към момента чака отговор от Москва.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР