Представители на различни политически сили в Столичния общински съвет внесоха

...
Представители на различни политически сили в Столичния общински съвет внесоха
Коментари Харесай

СОС пак напира да дава още пари за информационен портал

Представители на разнообразни политически сили в Столичния общински съвет внесоха още веднъж предложение за разпределяне на още пари за поддръжката на към момента неработещата информационна платформа на Столична община и СОС. Същото искане бе гласувано и преди рецесията с ковид, само че на съвещанието на 12 март отчетът за в допълнение финансиране с съвсем 78 000 лева на уеб страницата " Ти си София " не събра задоволително гласове. Сега то още веднъж е на дневен ред. През 2018 година столичният парламент един път към този момент отпусна 80 000 лева за направата на платформата, която в действителност се появи онлайн едвам няколко часа преди гласуването на новия транш през март. От видяното на youare.sofia.bg ставаше ясно, че информацията в новия уебсайт в огромна степен се дублира с тази в формалния на Столична община - sofia.bg.    

В новия вид на предлагането за финансирането на " Ти си София " бюджетът е понижен с 24 000 лева до 54 000 лева С 8 хиляди лв. до 16 000 лева е редуцирана сумата за техническата поддръжка на платформата. Премахнато е и перото от 16 000 лева, планувано в първия вид за началното й разпространение. Без смяна остават сумите за останалите дейности -  6 500 лева за превод на британски, 5 000 лева за оптимизация на уеб страницата в търсачките и 26 400 лева за " дизайн и направа на образни и други материали в уеб страницата и профилите в обществените медии, както и за фото и видео снимане ".

Последният разход наподобява мъчно разбираем, като се има поради, че при дебата в комисията по просвета и обучение в СОС вносителите обявиха, че наличието на уеб страницата ще се поддържа от администрацията на Столична община. Разбра се още, че администрацията не е провела социална поръчка за направата на платформата, защото за присъединяване в състезанието се явила единствено една компания. Вместо това чиновниците на кмета Йорданка Фандъкова решили да употребяват подготвена платформа - частната Urbo. Става дума за комерсиална система за продажба на билети за концерти и други събития. Както " Сега " писа през март, концепцията на " Ти си София " е притежатели на бизнеси в София да могат да популяризират концерти, които провеждат, изложения, обществени прояви, заведения за хранене, заведения и т.н. 

Предложението за разпределяне на още средства за общинската платформа бе импортирано още веднъж от шефа на групата на ГЕРБ Малина Едрева, Карлос Контрера от " Патриоти за София " (ВМРО и " Атака " ) и от ръководителя на групата на Българска социалистическа партия Калоян Паргов. То бе признато през днешния ден в комисията по обучение и просвета, чийто началник е Едрева. Утре отчетът ще бъде разискван и от комисията по финанси и бюджет, а в четвъртък - и на сесия на СОС.

Предложението не бе подкрепено в комисията по просвета само от опозиционната група на " Демократична България ", която поиска отсрочване на точката. Членът й Михаил Паргов разяснява, че вносителите  за следващ път не дават информация по какъв начин е образувана цената за основаването на платформата. " Аз не преставам да не мога да взема осведомено решение добре ли са сметнати сумите, които се желае да гласуваме, защо плащаме в този момент в случай, че един път към този момент са платени 80 000 лева ", съобщи той. Паргов настоя гласуването да се отсрочи до даване на желаните данни, само че предлагането му бе отхвърлено.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР