Представители на ръководството на Българо-австралийската бизнес камара - Йоана Кехлибарова,

...
Представители на ръководството на Българо-австралийската бизнес камара - Йоана Кехлибарова,
Коментари Харесай

Интерес от австралийския бизнес за инвестиции в минната промишленост и образованието

Представители на управлението на Българо-австралийската бизнес камара - Йоана Кехлибарова, основен изпълнителен шеф, и Юлия Колева, изпълнителният секретар, са разискали с ръководителя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов опциите за бъдещо активизиране на съдействието сред България и Австралия, оповестиха от палатата.

Йоана Кехлибарова е уведомила за авансово деклариран интерес от страна на австралийски бизнесмени с планове за бъдещи вложения у нас в областта на минната индустрия и образованието. По-специално е обърнато внимание на опциите за продан на студенти сред двете страни, като е маркирано, че в Австралия се намират три от международните топ 10 университета.

Цветан Симеонов е изразил готовността на палатата за поддръжка на Българо-австралийската бизнес камара, за присъединението й към Клуба на смесените и задгранични покои към БТПП, както и за подпомагане за разширение на контактите сред бизнеса от двете страни.

Състоянието на договарянията за Споразумение за свободна търговия сред Европейския съюз и Австралия също е било измежду тематиките на срещата.

Отбелязано е, че продължава работата по съглашение за обществено обезпечаване сред Австралия и България, което да координира схемите за обществено обезпечаване на двете страни.

През миналите години комерсиалният стокообмен сред България и Австралия се движи в относително необятни граници, въпреки и при съществуването на обща наклонност към повишение, оповестиха от Министерството на стопанската система. Пикова от началото на новото хилядолетие е 2013 година с доближат стокообмен от 226.3 млн. щ.долара. Устойчива е наклонността за негативно комерсиално салдо за българската страна от 2013 година насам (с изключение на 2017-а).

Ревизираните данни за 2018 година демонстрират забележителен растеж на стокообмена, надхвърлящ със 132% цената на двустранната търговия от 2017-а в следствие главно на регистрирано значително нарастване на вноса. Българският експорт за Австралия също се покачва с 28% на годишна база, което се дължи основно на осъществените обилни продажби на лекарства, нарастнали близо три пъти, както и на осъществени доставки на ламарини и листове от мед спрямо нулеви стойности за 2017-а. Общият растеж на износа е подсилен също по този начин от значително нарастване при етеричните масла (+99%), до момента в който продажбите на сирена и слънчогледови семена се свиват надлежно с 4 и 6 на 100. От своя страна вносът от Австралия се покачва към пет пъти под въздействие главно на обновени доставки на медни руди и концентрати, на които се падат близо 2/3 от осъществения общ внос от тази страна. За огромното повишаване на вноса способстват също по този начин доставките на произведения от желязо или стомана и на кръв и антисеруми на фона на регистрирани алегорични количества за 2017 година.

Според предварителните данни за първото полугодие двустранният стокообмен с Австралия бележи растеж от 19% по отношение на същия интервал на предходната година, което е вследствие на доста нарастване на износа, който нараства с 40 на 100. Това покачване се дължи на първо място на значителния растеж от към два пъти на изнесените лекарства и слънчогледови семена, въпреки че то е подкрепено и от нарастване при множеството от останалите водещи позиции в експортната ни листа като се изключи сирената, при които има стесняване на продажбите от 45% на годишна база. Същевременно вносът от Австралия се намалява с над 20% през първото полугодие на тази година, което отразява най-много осезателния спад при доставките на произведения от желязо или стомана, който не може да бъде обезщетен от удвояване в стойностно изражение на покупките на вълна.

Преките вложения от Австралия у нас са доста дребни като стойност. По данни от Българска народна банка и Българската организация за вложения общият размер на капиталовложенията, осъществени у нас от австралийски компании в интервала 1996-2018 година, е 70.8 млн. евро, като по този индикатор страната е към 50-то място в класацията на директните задгранични вложения по географски симптом. Привлечените австралийски вложения в България са главно в минодобивната индустрия, търговията с недвижими парцели и консултантската активност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР