Представители на „Продължаваме промяната“/ПП/, БСП, „Има такъв народ“/ИТН/ и „Демократична

...
Представители на „Продължаваме промяната“/ПП/, БСП, „Има такъв народ“/ИТН/ и „Демократична
Коментари Харесай

Нов закон за сигурността обсъждат партиите, които преговарят за коалиция

Представители на „ Продължаваме промяната “/ПП/, Българска социалистическа партия, „ ИТН “/ИТН/ и „ Демократична България “/ДБ/ разискват проблемите на вътрешната сигурност като част от диалозите за коалиция. Синдикатите в Министерство на вътрешните работи също вземат участие в полемиката.

„ Трябва да се направи разбор на структурите на Министерство на вътрешните работи в границите на 3 до 6 месеца. Има доста дублиращи функционалности. Министерство на вътрешните работи е с максимален бюджет спрямо други институции. След разбора би трябвало да се създаде нов закон за Министерство на вътрешните работи “, разяснява Иван Иванов от Българска социалистическа партия. Според него доверието към Министерство на вътрешните работи е стигнало сериозно ниско равнище по време на митингите предходната година.

„ Битовата престъпност следва да бъде лимитирана до 35 закононарушения на 10 хиляди души. Нужна е предварителна защита за понижаване на кражбите с 20%, понижаване на закононарушенията, осъществени от малцинствени групи и понижаване на наркоманиите с 50% до 2025 година “, настоя Иван Иванов. Колегата му Тодор Байчев подсети за рекомендация на Евростат, съгласно която регионалните дирекции у нас да бъдат понижени до 7.

Експертът по сигурността на Има Такъв Народ Николай Радулов уточни, че към този момент са водили диалози с Българска социалистическа партия и имат единодушие по тематиката „ Вътрешна сигурност “.

„ Министерство на вътрешните работи и службите бяха инфилтрирани с хора, които са свързани с незаконни групировки и това би трябвало да се приключи “, означи Радулов. Според него би трябвало да има проверка в Министерство на вътрешните работи за интервал от 10 година обратно.

„ Обучението на фрагменти е проблем. Академията на Министерство на вътрешните работи е с сан на регионална дирекция. Заплащането е ниско, преподавателите не са на равнище. ДАНС настойчиво отхвърлят да има конструкция, която да се занимава с образованието на техните чиновници. Предлагам Академията да не е единствено за Министерство на вътрешните работи, а за целия бранш „ Сигурност “ “, уточни Николай Радулов. Той настоя и за оптимизация на структурите в Министерство на вътрешните работи.

„ Престъпните организации се развиват хоризонтално, а структурите на Министерство на вътрешните работи са отвесни. Няма къде да се срещнат. Вместо да се понижават управническите равнища, те се усилват. Информацията пътува дълго от най-ниските към най-високите равнища “, акцентира Радулов. Според него системата за подготовка на управническите фрагменти е изоставена и чиновниците би трябвало да се подтикват да учат.

„ Кадровата политика би трябвало да е открита и регламентирана, а не хората да се издигат, прескачайки няколко равнища в ръководството, както се случва и през днешния ден “, посочи Радулов. Според него е неточност, че криминалистиката и криминологията в Министерство на вътрешните работи са разграничени. Институтът по криминология отказвал да образова криминалисти. Сега това се прави в школа, която не е на равнище. Експертът на Има Такъв Народ се разгласи за модерни осведомителни системи в министерството и предложи данните да са в блокчейн, с цел да няма корист с тях.

„ Пакетът закони за сигурността няма да могат да се одобряват бързо. Нужни са шест години, ще се опитаме да го създадем за четири “, добави Радулов. Колегата му от Има Такъв Народ Антон Михайлов предложи усилване на контрола върху секторите в стопанската система, където има незаконни пари и съгласуваност сред органите, които се занимават с пране на пари.

„ Нужно е отделяне на браншове в стопанската система, където не би трябвало да има офшорни компании със скрита благосъстоятелност. Нека бизнесът бъде съдружник в битката с пране на пари. Национална агенция за приходите може да направи разбор на секторите с централизация на лица, които не могат да обяснят приходите и разноските си “, акцентира Михайлов. Той добави, че Дирекцията за противопоставяне на корупцията на КПКОНПИ би трябвало да се върне в ДАНС, с цел да е ефикасна.

Ген. Атанас Атанасов от Демократична България акцентира, че главен дестабилизиращ фактор у нас е корупцията и настоя за бистрота при сключването на публичните поръчки. Атанасов изиска парламентарният надзор да усили своята дълбочина по отношение на органите за противопоставяне на корупцията.

„ За ефикасен надзор не може пред комисиите в Народното събрание да се явяват представители на изпълнителната власт за сладки приказки. ДАНС не е единствено контраразузнаване. Чужди разузнавания са необезпокоявани у нас. Всичко би трябвало да се работи. Тази институция е почивен дом с положително възнаграждение “, разяснява Атанасов и се разгласи против кариерното израстване „ с връзки “ в системата на Министерство на вътрешните работи. По думите му следствието на закононарушения е взаимна работа на изпълнителната власт и прокуратурата, а такава няма.

„ Полицаите събират доказателства, прокуратурата бездейства. Има концепция отводите на прокуратурата да подлежат на правосъден надзор. Това не би трябвало да се ползва във всеки случай, тъй като ще задръстим съда “, увери Атанасов. Според него би трябвало да се ограничи кръга на органите, които могат да декларират специфични разследващи средства.

„ Сега могат КПКОНПИ и прокуратурата, което е парадокс. Злоупотребява се и няма надзор. Това не са оперативни служби. Прокуратурата би трябвало да проучва доказателства. Бюрото за надзор на СРС-тата прикрива злоупотреби със специфични разследващи средства. Необходимо е да има парламентарен надзор върху тази конструкция “, безапелационен е ген. Атанасов.

Според Калоян Янков от Демократична България би трябвало да се създадат промени в специфичния административен статут на Министерство на вътрешните работи и действия като издаване на персонални документи, регистрация на МПС, пожарна да не са в Министерство на вътрешните работи и да се обособят в обособени административни структури.

„ По статут Министерство на вътрешните работи е страна в страната, по този начин се възприема. Трябва нов закон. Няма организационен закон на МФ или Национална агенция за приходите, както в Министерство на вътрешните работи. Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде освободено от неговата компетентност “, изиска Янков.

Коментари от страна на Политическа партия ще има след привършване на цялостния цикъл от срещи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР