Представители на православната вяра в Украйна се събират на 15

...
Представители на православната вяра в Украйна се събират на 15
Коментари Харесай

Украйна свиква обединителен събор за обявяване на независима църква

Представители на православната религия в Украйна се събират на 15 декември (събота) на "обединителен събор ", на който би трябвало да бъде учредена самостоятелна от съветската религиозна настойчивост черква. В него няма да вземе присъединяване църквата, останала вярна на Москва.

Този църковен събор би трябвало да извърши историческото решение на ползващата се с огромен престиж в православния свят Константинополска патриаршия, която позволи през октомври на Украйна да има своя лична черква след 322 години под духовната настойчивост на могъщия си комшия.

Това решение, несъмнено, провокира гнева на Руската православна черква, която го назова "схизма " и скъса връзките си с Константинопол. Украинската черква, която зависи от Москва, към момента има доста въздействие и разполага с най-големия брой енории в страната.

На проявата няма да участва лоялната на Москва черква, която жигосах планувания в събота "незаконен " събор, в който обаче някои сановници може все пак да вземат участие. В събора ще вземат присъединяване останалите две обединения: Киевската патриаршия, самопровъзгласила се през 1992 година, и дребната Украинска автокефална черква.

"В развой сме на създаване на още един дирек на украинската самостоятелност ", който "ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни идентичност ", съобщи със удовлетворение предходната седмица президентът Петро Порошенко.

Украинските управляващи считат този църковен събор, проведен точно на петата годишнина от експлоадирането на невижданата рецесия сред Киев и Москва, за въпрос от региона на "националната сигурност ". Порошенко е наричал в предишното лоялната на Русия Църква "заплаха ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР