Представители на правителствата на Полша, САЩ и Украйна подписаха днес

...
Представители на правителствата на Полша, САЩ и Украйна подписаха днес
Коментари Харесай

Полша, САЩ и Украйна подписаха меморандум за енергийно сътрудничество

Представители на държавните управления на Полша, Съединени американски щати и Украйна подписаха през днешния ден във Варшава меморандум по въпросите на газовото съдействие, оповестиха ТАСС и Полското радио.

Документът бе подписан от пълномощника на полското държавно управление по въпросите на стратегическата енергийна сигурност Пьотър Наимски, министъра на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери и секретаря на Съвета за сигурност и защита на Украйна Олександър Данилюк.

През 2021 година Полша ще е в положение да доставя на Украйна 6 милиарда кубически метра газ годишно, сподели на конференция Наимски. Синьото гориво ще идва и от Съединени американски щати, посредством доставки на полутечен газ.

Увеличаването на доставките ще стане допустимо с помощта на построяването на газопровода Болтик пайп, който би трябвало да е подготвен до края на 2022 година, както и на разширението на газовия терминал в полския град Швиноуйшче. Днес Полша може да изпраща в Украйна 1,5 милиарда кубически метра газ, посочи Наимски. Той изрази вяра, че планът за полско-украински интерконектор ще бъде осъществен в период.

Рик Пери сподели, че Съединени американски щати към този момент доставят в Полша полутечен газ и по този начин оказват помощ на полските си сътрудници да понижат зависимостта си от съветския газ, а в този момент посредством Полша този газ може да помогне и на различен техен съдружник - на Украйна, да предотврати опасността от понижаване на доставките на съветски газ. За да стане това, би трябвало да се построи районна инфраструктура, сподели американският министър. Той назова подписването на меморандума "победа за енергийната сигурност, икономическата сигурност и националната сигурност на трите страни ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР