Представители на правителствата на Мексико и Канада категорично отхвърлиха предложенията

...
Представители на правителствата на Мексико и Канада категорично отхвърлиха предложенията
Коментари Харесай

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Представители на държавните управления на Мексико и Канада изрично отхвърлиха предложенията на администрацията на Доналд Тръмп за предоговаряне на комерсиалното съглашение NAFTA.

Сред концепциите на Вашингтон са съглашението да изтича на всеки 5 години, в случай че трите страни не се съгласят да го възобновят за още 5, смяна в разпоредбите за генезис на някои от стоките и методът на разрешаване на разногласия сред фирмите.

" Видяхме оферти, които ще върнат часовника обратно, след 23 години предсказуемост, неприкритост и съдействие ", сподели във Вашингтон канадският външен министър Кристя Фрийланд.

Канада се опълчи на наредба на Съединени американски щати, предопределена да сътвори повече работни места за американските производители на коли и елементи.

Страната не одобри и предлагането за смяна в метода, по който фирмите вземат решение разногласия между тях. " Това са въпроси, които няма късмет да бъдат признати от канадска страна ", съобщи Фрийланд пред CNN Money.

Двете страни отхвърлиха и концепцията комерсиалното съглашение да бъде обсъждано и валидирано на всеки 5 години, защото това ще сътвори прекомерно огромна неустановеност за непознатите вложения.

" Трябва да подсигуряваме, че решенията, които вземаме през днешния ден, няма да се върнат и да ни преследват на следващия ден ", съобщи министърът на стопанската система на Мексико Илдефонсо Гуахардо.

Търговските сътрудници на Съединени американски щати не са съгласни с " разпоредбите за генезис ", които дефинират какъв брой коли би трябвало да бъдат създадени в Северна Америка, с цел да се избегнат вносните мита в трите страни, които съставляват NAFTA.

По актуалните правила най-малко 62% от частите би трябвало да идват от Северна Америка, с цел да се избегнат граничните налози. Няма значение дали частите на автомобила се създават в Мексико, Канада или Съединени американски щати, стига да са създадени в района.

Вашингтон предлага този предел да се увеличи до 85%, като половината от частите би трябвало да са създадени в Съединени американски щати. Така вместо единно предписание за цялата Северна Америка, администрацията на Тръмп предлага 2 - едно за Съединени американски щати и друго за целия район. " Ние се противопоставяме на характерните за страната правила за генезис ", споделят от канадска страна.

Мексиканците също изрично отхвърлиха особеното отнасяне на страните. " Няма нито едно комерсиално съглашение в света, което да съдържа характерно за обособените страни наличие. Такова не съществува. Съдържанието би трябвало да се мери районно ", безапелационен бе Гуахардо.

" Изненадан съм и съм отчаян от съпротивата на нашите търговски сътрудници. Видяхме отвод да приемем явно най-хубавия разполагаем текст ", съобщи основният търговски договарящ на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзер.

Така без резултат завърши 4-ият кръг на договарянията сред трите страни. Следващият кръг ще е в Мексико Сити на 17 ноември, а първите същински решения се чака да бъдат взети през първите 3 месеца на 2018 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР