Представители на партия ГЕРБ разкриват нови подробности за хаоса в

...
Представители на партия ГЕРБ разкриват нови подробности за хаоса в
Коментари Харесай

Борисов изригна: Слушахме какви ли не лъжи! Няма да прощавам повече! „Промяната“ и Радев се мразят

Представители на партия ГЕРБ разкриват нови детайлности за хаоса в бранш „Енергетика“ и за газовата рецесия след прекъсването на доставките на природен газ от страна на „Газпром“.

„Месеци наред, по време на предизборните акции слушахме какви ли не опорни точки и неистини. Затова желая да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че през вчерашния ден ни дадоха тази опция да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление“, съобщи Борисов на брифинга на ГЕРБ.

Той цитира изявление на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция. „Можем да доставяме общо към 20 млрд кубически метра газ“, цитира някогашният министър председател изявление на министър Василев и посочи, че издигнатите трасета може да се транзитира даже над 30 милиарда кубически метра газ.

„Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква голяма инфраструктура сме създали, с цел да има 100% диверсификация“, разгласи Бойко Борисов.

Той цитира и изявление на Александър Николов, в което лъже, че дълго време е било прокламирано, че,,Турски поток“ щял да се изплати за 10 години, само че съгласно настоящите данни щял да се изплати за 80 години. „Проектът е за 75 години толкоз устоят тръбите. Вложените пари в плана са 2,1 милиарда лева без Данък добавена стойност. 683 млн. лева са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми господин Николов, умножи 80 години по 683 млн. лева, това прави 80 милиарда лева Това са 100% държавни тръби“, възмути се някогашният министър председател.

„Корнелия Нинова споделя, че България трябвало да възвърне диалозите с „Газпром“ Асен Василев твърди тъкмо противоположното. На кой от двамата би трябвало да повярваме. А от конференцията им оня ден разбрах, че освен не се почитат, те се ненавиждат и се ненавиждат“, сподели Борисов.

Транзитът на съветски газ през Украйна сега е 105 милиона кубически метра дневно. Това е 35% от потреблението в Европа. Сложете нашите 5 млн. дневно. Какво ще се промени. Как се убиват, деца, унищожават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят – газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам“, сподели още той.

Жечо Станков изясни, че на него му се пада да разкрие най-голямата неистина, че няма диверсификация на газа. ‘От 27 е спрян газът. До края на седмицата трябваше да е спряно изцяло подаването на газ. А сега използваме по 5-6 млн. кубика на ден“, показа той. По думите му единствено по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото належащо количество газ за България.

„20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% благосъстоятелност на този терминал за газ и резервирано паркомясто, посочи енергийният специалист

Според Жечо Станков ръководещите взаимно си противоречат-уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени 80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има“, разкри той.

Според Борисов единствено от тези 2,1 милиарда лева 350 млн. са за най-хубавите американски компресори, които да разпределят газа към Европа. „Всички компресори бяха съветски и бутаха единствено в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат“, изясни водачът на ГЕРБ.

„Асен Василев по тази причина в този момент от Брюксел е чака-рака, толкоз радостен, тъй като всичко му е построено“, отсече Бойко Борисов.

„Втората най-опашата неистина е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропущат обстоятелството, че нямаше какво да тече по тази връзка, защото нямаше какво да стига до нея“, добави Жечо Станков.

Борисов се разгневи и на изявление на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, който коментирал по какъв начин желал още през 2009 година Борисов да стартира да строи газовата връзка. „Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми споделил, ти мълчеше като рибок. Много мощни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава“, изригна някогашният министър председател.

„Тогава нямаше тръби, нямаше газ, но ние е трябвало да строим газова връзка, по този начин ли“, попита Жечо Станков.

„Третата неистина е, че България употребява единствено съветски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 година успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от „Газпром“. Това стана като вкарвахме газ от други места – Съединени американски щати, Катар и всички други вероятни места“, изясни енергийният специалист на ГЕРБ.

Теменужка Петкова изясни, че също ще продължи с лъжите. „Една от лъжите е, че България е доставяла природен газ от Русия. Доставяли сме газ в това число и от Съединени американски щати. Без да употребяваме частни компании доставихме половин милиард кубични метра полутечен природен газ през Кулата-Сидерокастро“, разкри тя.

По думите лъжата й за плана „Балкански поток“ бил построен след гласоподаване с безусловно болшинство в Народното събрание. „Когато някой споделя, че ГЕРБ е осъществил този план в услуга на този и оня, би трябвало да се знае, че някой или не познава обстоятелствата, или лъже“, отсече някогашният енергиен министър. e

Петкова сподели, че друга неистина са изказванията, че планът „Балкански поток“ нямал връзка с българската газопреносна мрежа, което не дава отговор на истината. Такава връзка има на 5 места.

Друга неистина, обвързвана с „Балкански поток“ е, че той е издигнат с парите на българските данъкоплатци Общата цена е 2,584 милиарда лева, в която влизат и 350 млн. лева за закупуване, доставка и монтаж на 7 компресора. Целият план е издигнат напълно със средства на „Булгартрансгаз“ и притеглен капитал. Според нея от хазната не е даден и 1 лев, само че изгодата ще е за целия български народ.

„Приходите от директни такси ги получаваме регулярно 683 млн. лева са приходите за „Булгартрансгаз“, изясни тя.

Петкова сигнализира и за разобличаване на ПИК, че се вършат опити „Булгартрансгаз“ и НЕК да бъдат извадени от под шапката на БЕХ и тогава ще е допустимо те да бъдат приватизирани, макар че тези сдружения са печеливши

„Людмил Йоцов е новият шеф на „Булгаргаз“. Той идва от една частна компания „МЕД“, на която е бил шеф. Тази частна компания ще бъде все по настояща оттук насетне. Ще е все по-актуална до края на годината. Не е правилно, че България е запазила потенциал на терминала в Гърция. Всъщност компания „МЕД“ е запазила този потенциал. запазила е танкер“, разкри Делян Добрев.

„Не е проблем, че не купуваме към този момент от „Газпром“. Още преди 2 месеца им казахме да ревизират в Ревитуза. В момента страната е на колене пред частните търговци на горива. Това е гибел за промишлеността, гибел за стопанската система. Решението е разликата в цената, тези 20-30 ил и 40% по-скъп газ поради медиаторите да ги заплати държавата“, сподели той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР